Upravljanje medicinskim otpadom

Started by Bred, 13-03-2008, 17:36:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- U Srbiji se godi¹nje stvori oko 40.000 tona medicinskog otpada, od èega je 1/5 opasan izvor zaraze.

Zbog toga je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju, poèelo saradnju na projektu vrednom sedam miliona evra, kojim æe se urediti bezbedno upravljanje medicinskim otpadom.

Do sada je u Srbiji opasni medicinski otpad odlagan na neodgovarajuæi naèin. Zavr¹avao je u kontejnerima i na gradskim deponijama, predstavljajuæi tako veliku opasnost po zdravlje graðana. Uprkos Zakonu o zdravstvenoj za¹titi, koji je od 2005. jasno definisao obaveze zdravstvenih ustanova, pravila su uglavnom nisu po¹tovala.

“Problem je u tome ¹to u Srbiji jo¹ uvek ne postoje objekti centralni, na teritoriji Srbije, za odlaganje ovakve vrste opasnog otpada, niti postrojenja za termièki ili neki drugi tretman ovakve vrste opasnog otpada”, ka¾e pomoænik ministra za za¹titu ¾ivotne sredine Aleksandar Vesiæ.

Evropska agencija za rekonstrukciju ulo¾ila je do sada u srpsko zdravstvo oko 100 miliona evra.

“U saradnji sa nacionalnim vlastima razvili smo delotvorne projekte i programe koji su doveli do pobolj¹anja u dva pravca. Do pobolj¹anja uslova ¾ivota i rad na pobolj¹anju zdravlja i produ¾enja ¾ivotnog veka, a drugi je pravac pomoæ Srbiji da se osposobi da postane punopravni èlan EU”, obja¹njava Danijel Ðuglaris, ¹ef EAR-a u Srbiji.

Za problem re¹avanja medicinskog otpada u Srbiji, kao jednog od kljuènih pitanja spreèavanja pojave zaraze i bolesti, Evropska unija je odvojila sedam miliona evra. Planirano je da projekat bude zavr¹en do juna 2009.

“Sedam miliona nije cifra na papiru, nego je na 58 mesta uvedena procedura koja treba da se po¹tuje, za koju je odgovorno odreðeno odgovorno lice, svaki bolesnièki krevet proizvede 500 grama otpada i, ovakvom obradom na licu mesta, masa se smanjuje na 350 grama i elimini¹e zaraznost”, ka¾e ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ.

U 10 bolnica postavljene su ma¹ine koje opasni medicinski otpad pretvaraju u bezopasni komunalni otpad. Novim zakonom biæe poo¹trene i kaznene mere za zdravstvene ustanove, ali ne samo u novèanom smislu.

Nepo¹tovanje pravila i ugro¾avanje zdravlja zdravstvenih radnika i graðana ubuduæe æe biti tretirano kao krivièno delo.

b92