Menad¾eri u Srbiji zarade 150.000 evra

Started by Bred, 17-08-2006, 19:52:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Ima 38 godina, direktor je MB pivare i zaraðuje enormne svote za na¹e uslove. Vesko Peroviæ je jedan od najtra¾enijih menad¾era u Srbiji, a za njegovo znanje i iskustvo otimaju se svetski poznate kompanije. Vi¹e od devet godina je radio za belgijski „Interbru“, godinu i po dana za turski „Efes“, i znaèajno doprineo ulasku ovih kompanija na na¹e tr¾i¹te.

Poslovno usavr¹avanje i praksu imao je u Rumuniji, Bugarskoj, Èe¹koj, Maðarskoj, Nemaèkoj i Engleskoj.

Zavr¹io je Poljoprivredni fakultet u zemlji, a subspecijalizaciju na ¹kotskom Univerzitetu Heriot Wet. Poslednjih godinu i ne¹to dana radi u MB pivari, najpre kao tehnièki, a sada i kao generalni direktor. Iako zaraðuje za na¹e uslove ogromne svote, o brojkama ne ¾eli da govori. Ka¾e da novac nije primarni motiv.

- Da mi je novac motiv, mogao bih i negde u inostranstvu da zaraðujem vi¹e jer tamo su zarade daleko bolje. Ova firma je napravljena po mojoj meri, sa ciljem da postane lider na Balkanu, a za mene je to izazov - ka¾e ovaj, kako tvrde upuæeni, najtra¾eniji domaæi menad¾er.

Peroviæ je samo jedan od vi¹e stotina menad¾era u Srbiji koji, prema reèima Dragana Èandrliæa, direktora posrednièke agencije „Hil internacional“, mogu da zarade godi¹nje izmeðu 150 i 200.000 evra.

Bankarstvo na ceni
- Najveæu moguænost zarade menad¾eri imaju u bankarstvu. Pritom ne mislim samo na platu koja je fiksna i kreæe se od 2.000 do 10.000 evra meseèno, veæ i na godi¹nje bonuse koji mogu biti ogromni. S obzirom na ogromne profite banaka kod nas, njihova poslovna politika je takva da svoje menad¾ere na kraju godine nagraðuju. Tako neko ko je, na primer, kroz platu godi¹nje zaradio 30-40.000 evra, na kraju godine mo¾e dobiti bonus i do 50.000 evra - obja¹njava Èandrliæ, èija se firma bavi upravo pronala¾enjem i selektovanjem tra¾enih kadrova, a pre svega menad¾era.

Iako ni u jednoj od banaka, a kontaktirali smo pet, nismo mogli da dobijemo ni pribli¾an iznos menad¾erskih plata jer je to u domenu poslovne tajne, nezvanièno se saznaje da se one kreæu od 5.000 do 10.000 evra èak i u domaæim bankama.

Osim bankarstva, Èandrliæ kao profitabilne za menad¾ere istièe i odreðene grane industrije, pa navodi primer cementara, èiji top menad¾eri mogu godi¹nje da zarade i preko 200.000 evra.

Dodu¹e, kod multinacionalnih kompanija koje su do¹le u Srbiju, top menad¾eri su uglavnom stranci, a kako ka¾e Èandrliæ, zarade na¹ih ljudi su nekad i do 50 odsto ni¾e. Problem je nedostatak struènih kadrova zbog èega poslodavci dovode struènjake iz svojih zemalja, ili iz zemalja u okru¾enju, poput Bugarske i Rumunije.

Plate menad¾era u multinacionalnim kompanijama poput „Ju-Es stila“, „Filip-Morisa“ (DIN), investicionog fonda „Salford“( dr¾e „Knjaz Milo¹“, mlekare, „Bambi“), tvrdi on, na evropskom su nivou jer im je stalo da imaju struène kadrove.

- Verujem da su u tim firmama plate vi¹eg menad¾menta do 10.000 evra, uz moguænost godi¹nje zarade od 150 do 200.000 evra - ka¾e Èandrliæ.

Potvrdu za ove informacije nismo mogli da dobijemo ni u jednoj multinacionalnoj kompaniji u Srbiji, opet zbog poslovne tajne.

Da i domaæim kompanijama menad¾eri mogu dobro da zarade potvrðuje primer koncerna „Takovo-Svislajon“, èiji tim menad¾eri, prema reèima vlasnika i predsednika koncerna Rodoljuba Dra¹koviæa, mogu da zarade godi¹nje do 150.000 evra.

Godi¹nji bonusi
- Fiksne zarade menad¾era idu do 3.500-4.000 evra, ali godi¹nja zarada zavisi od njihovog uèinka. Menad¾er, koji je te godine bitno doprineo razvoju koncerna, mo¾e mnogo vi¹e da dobije kroz bonus - ka¾e on.

Sam Dra¹koviæ, koji je za petnaestak godina u privatnom poslu uspeo da pro¹iri koncern na Makedoniju, Crnu Goru, a odnedavno Hrvatsku i Republiku Srpsku, ka¾e da su njegova primanja kao vlasnika neogranièena, ali ih je sam ogranièio na èetiri do pet hiljada evra meseèno.

Iako kroz dividende ima moguænost da uzme vi¹e novca, Dra¹koviæ ka¾e da to ostavlja firmi jer mu je plata sasvim dovoljna.

I vlasnik „Galeb grupe“ Radoslav Veselinoviæ, koji je 1971. godine sa 18 godina poèeo privatni biznis, a danas ima kompaniju sa 800 zaposlenih i godi¹njim profitom od tri do èetiri miliona evra, ka¾e da godi¹nje zaradi nekoliko stotina hiljada evra.

Politika njegove firme ne potencira toliko visoka primanja za menad¾ere (iznose oko 1.500 evra meseèno, uz nagradne bonuse na kraju godine), koliko usavr¹avanje kadrova i re¹avanje drugih ¾ivotnih pitanja. Uz plate od oko 1.500 evra za menad¾ere, Veselinoviæ im nudi i moguænost ¹kolovanja u inostranstvu, re¹enje stambenog pitanja, slu¾bene automobile ...

I u dr¾avnim kompanijama i javnim preduzeæima postoji moguænost dobre zarade za menad¾ere, ali ipak, dosta ni¾e u odnosu na privatan sektor. U „Jatu“, koji va¾i za bolje plaæenu kompaniju, nismo mogli da dobijemo podatke o visini menad¾erskih zarada. Nezvanièno se mo¾e èuti da se one kreæu od 1.000 do 3.000 evra, dok su u „Telekomu“ ne¹to ni¾e.

Tamo se plate ni¾ih menad¾era kreæu od 45.000 do 50.000 dinara(600 evra), vi¹eg menad¾menta oko 1.200 evra meseèno, dok je plata generalnog direktora, kako nam je reèeno, oko 2.000 evra.

Katarina Preradoviæ
Blic

yeca

Super Bred, sad æe da krene paljba na menad¾ere.... a farmaceuti su go_na
Be¾' odavle  :run

loola

Vesko perovic mi je burazer i devojke sjajno izgleda

rade

Sve to zvuèi sjajno, ali nije ni malo naivno. Te¾ak smo mi narod da nas neko dobro vodi. Kod privatnika se dobro gilja da se doðe do supeha i menad¾erskog bonusa dok u dr¾avnim firmama su menad¾eri lelemudaro¹i........................  :]

Bred

Pa ja kazem da bih radio I po 12h dnevno ako se to isplati tj ako se dobro plati :wink:

rade

Neko vreme bi radio bred, a onda bi shvatio da nemas nista od zivota sem posla i novca za koji nemas vremena da ga potrosis, a i nije ti tako sladak kada ga sam trosis.  :roll:

sandric

Quote from: rade on 19-08-2006, 09:35:50
Neko vreme bi radio bred, a onda bi shvatio da nemas nista od zivota sem posla i novca za koji nemas vremena da ga potrosis, a i nije ti tako sladak kada ga sam trosis. :roll:
Uvek se nadje vreme za trosenje novca....ja bih bez razmisljanja prihvatila zahtevan a dobro placen posao....ipak oko novca se sve okrece :loptica

yeca

Hm, lako se vatate na novac... Sla¾em se sa Radetom!!!

Coolgemini

QuoteUvek se nadje vreme za trosenje novca....ja bih bez razmisljanja prihvatila zahtevan a dobro placen posao....ipak oko novca se sve okrece
Izgleda da su farmaceuti ipak materijalisti u sustini... :)...lepo je razmisljati o finoj zaradi i laksem zivotu u buducnosti,ali je jako neprijatno i nezgodno raditi maximalno i punom parom,a nemati ventila i snage za zivot posle zaradjivanja.  :roll:.Slazem se sa Radetom..cemu toliki novci kad ces posle njih biti mrtav umoran da bi ih trosio i kad ce ti duh biti isuvise opterecen da bi ga opustio??Relativno je misliti o tome oko cega se sta okrece...Za nekoga su to pare,a za nekoga romanticni ambijent zalazeceg sunca sa voljenom osobom.... :wink:

sandric

coolgemini sve si dobro rekao ali od romanticnog zalaska sunca se ne zivi ....jeb* ..ali takvo je danas vreme

Bred

Opet skrecete blago sa teme. Sta imas od viska slobodnog vremena i romanticnog zalaska sunca ako nemas da zivis ili bar PRISTOJNO da zivis?
sandric :cvet

Coolgemini

Verovatno si u pravu Sandric....Ali meni nece biti do zivota ako zapostavim sve trudeci se da pristojno zivim... :roll:...neka ravnoteza izmedju toga je idealna...a treba doci do ravnoteze :wink:

Darker

Quote from: Bred on 21-08-2006, 17:12:36
Opet skrecete blago sa teme. Sta imas od viska slobodnog vremena i romanticnog zalaska sunca ako nemas da zivis ili bar PRISTOJNO da zivis?
sandric :cvet
IMA© RAZLOG DA ®IVI©!!!!!!!!

yeca

Haha, i kad polako poènete da ulazite u koloteèinu kapitalizma, kad veæ duboko zaglibite vi niste toga ni svesni ali tad veæ ne mo¾ete da dajete otkaz (mislim mo¾ete, ali èemu kad je dobro plaæen a vi ste ba¹ planirali neko krstarenje) jer mo¾da ni projekat koji ste poèeli niste zavr¹ili.... a posao se ne napu¹ta kad se ¾eli nego kad se mo¾e...

A i èovek ¹to vi¹e ima, vi¹e tro¹i i sve vi¹e ¾eli...

vladimir

Kako bi rekao Ray Cooder:"What makes you rich, makes you poor..." :hm