Registar davalaca ko¹tane sr¾i

Started by Bred, 18-03-2008, 14:29:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Svake godine u svetu nekoliko hiljada ljudi oboli od leukemije ili drugih malignih bolesti krvi. Spas su donatori ko¹tane sr¾i.

Takoðe, sve je veæi broj dece koja se raðaju sa te¹kim bolestima krvi. Jedini spas za bolesnike je transplantacija ko¹tane sr¾i od zdravog davaoca. Davaoci su uglavnom najbli¾i roðaci, meðutim ukoliko oni nisu kompatibilni novi, odgovarajuæi davalac tra¾i se u Registru davalaca ko¹tane sr¾i.

U svetskom registru davalaca ko¹tane sr¾i postoji oko 10 miliona uzoraka, meðutim na¹ registar nije èlan ovog globalnog registra i u njemu se za sada nalazi samo oko 450 potencijalnih davalaca.



Matija Bo¾aniæ, dvadesetdvogodi¹nji student iz Beograda, do sada je pet puta dobrovoljno dao krv, a odluèio je i da se prijavi u Registar davalaca ko¹tane sr¾i Srbije.

On ka¾e da je dobar oseæaj kada zna¹ da nekome mo¾e¹ da pomogne¹, ali i da se mali broj njegovih vr¹njaka odluèuje na ovakav korak.

"Ja sam do¹ao i sam tra¾io da popunim obrazac. Iako znam da je mala ¹ansa da budem podudaran sa nekim, ipak sam odluèio da to uradim i pomognem nekome", rekao je on.

Da biste postali potencijalni davalac ko¹tane sr¾i potrebno je da odete u najbli¾u transfuziolo¹ku slu¾bu, popunite obrazac, date uzorak krvi i automatski ste prijavljeni u Registar davalaca ko¹tane sr¾i Srbije.

Na¹ registar, meðutim, jo¹ nije postao deo svetskog registra, a u njimu ima samo oko 450 potencijalnih davalaca.

Ipak, u 60 odsto sluèajeva podudarni davalac je iz iste zemlje kao i pacijent

"Mi tenutno imamo 15 zahteva za pretra¾ivanje registra. To se radi kada roðaci nisu podudarni sa pacijentom. Zbog toga je bitno da bude ¹to veæi broj davalaca", ka¾e Zorana Andriæ, transfuziolo¹kinja.

Davanje ko¹tane sr¾i je bezbedno. Ko¹tana sr¾ zdrave osobe se stalno obnavlja, a u potpunosti se obnovi za 3 do 4 nedelje.