D¾ord¾ Bu¹: ®rtve u Iraku bile neophodne

Started by Bred, 20-03-2008, 13:07:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Sjedinjene Dr¾ave su pre pet godina poèele vojnu akciju u Iraku, tokom koje je sru¹en re¾im Sadama Huseina. Malo ko je meðutim oèekivao da æe rat trajati toliko dugo. Predsednik Bu¹ je povodom petogodi¹njice invazije na tu zemlju ponovio odluènost Amerike da se bori protiv terorizma.

Ni nakon pet godina rata u Iraku, jo¹ nije poznato kako i kada æe se sukob okonèati. Ono ¹to je poznato jeste da je u ratu do sada poginulo blizu 4 hiljade amerièkih vojnika, dok su poreski obveznici potro¹ili vi¹e od 400 milijardi dolara za finansiranje vojnih operacija. Predsjednik Bu¹ meðutim smatra da su uspjesi u Iraku vrijedni ¾rtava.

“Niko ne dovodi u pitanje èinjenicu da je ovaj rat ko¹tao mnogo kada su u pitanju ljudski ¾ivoti i novac, ali su te ¾rtve bile neophodne kada se ima u vidu vrednost strate¹ke pobede protiv na¹ih neprijatelja u Iraku”, smatra predsednikBu¹.

Dve treæine Amerikanca se ne sla¾e sa tom konstatacijom. Taj podatak meðutim nije zabrinuo potpredsjednika Dika Èejnija, koji je nedavno posetio Bagdad. Protivnici rata u Iraku okupili su se u Va¹ingtonu kako bi tim brojkama dali glas.

U Iraku se trenutno nalazi 159 hiljada amerièkih vojnika i uskoro se oèekuje povratak nekoliko brigada. Koliko dugo æe ostati preostale trupe, verovatno æe odluèiti Bu¹ov naslednik. Oba kandidata za demokratsku predsednièku nominaciju istièu da æe u sluèaju da budu izabrani za predsednika, raditi na brzom okonèanju iraèkog rata. Republikanski kandidat D¾on Mekejn najavljuje da æe nastaviti sa politikom predsednika Bu¹a.

VOAnews.com

Duke

Ma naravno da je vredelo, blood for oil is a fair trade sto kazu u sout parku,

ionako to ginu siromasniji Amerikanci, tako da pretpostavljam da njihovi zivoti ionako ne vrede mnogo,

Ziveo kapitalizam, zivelo trziste, zivela sloboda

lijepa bosanka

Senilni kreten!!! Koliko je samo zla naneo narodu!!! Ma zaslu¾io je smrtnu kaznu!!! :F

Darker

©to bi bred rekao:jbg, ¾ivot je surov...

®ivela kolateralna ¹teta :ziveli :ziveli