Kombinovana hormonska terapija je pilula koja sadr¾i estrogen i progestin

Started by Bred, 23-03-2008, 15:01:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Lekari su nekada èesto prepisivali hormonske terapije za tretiranje ¾ena u menopauzi. Veæina je prestala da ih uzima kada su rezultati velike vladine studije ukazali neke veoma ozbiljne zdravstvene rizike povezane sa lekovima. Sada, po prvi put, lekari su dodatno pratili ¾ene koje su uèestvovale u studiji kako bi videli da li su njihovi zdravstveni rizici ostali povi¹eni.

Kombinovana hormonska terapija je pilula koja sadr¾i estrogen i progestin. Kako ¾ene postaju starije, opadanje nivoa tih hormona uzrokuje udare vruæine, promene raspolo¾enja i druge probleme. Decenijama, lekari su prepisivali hormonsku terapiju ¾enama pre, tokom i posle menopauze. Kao dodatak olak¹anju simptoma menopauze, hormonska terapija ¹titila je od osteoporoze i raka debelog creva. Lekari su takodje mislili da ona mo¾da mo¾e da za¹titi protiv srèanih oboljenja, ali je studija dokazala upravo suprotno – da kombinovana pilula poveæava rizik od zapu¹enja krvnih sudova, srèanih oboljenja, srèanog udara i raka dojke. Geri Bogs je jedna od oko deset hiljada ¾ena koje su uèestvovale u studiji. Ona je uzimala kombinovanu pilulu progestina i estrogena oko pet godina.

«U mom ¾ivotu, to je trebalo da bude èudotvorni lek za ¾ene,» ka¾e ona.

Bogs sada mora da ide na redovne preglede zbog raka dojke. Mada je vlada zaustavila probe 2002, doktor Robert Valas sa univerziteta Ajove i drugi istra¾ivaèi pratili su uèesnice studije tokom tri godine nakon prestanka uzimanja hormonske terapije. Istra¾ivaèi su ustanovili da je rizik od srèanih oboljenja, zapu¹enja krvnih sudova i srèanog napada poèeo da se smanjuje odmah. Medjutim, rizik od raka dojke je ostao na istom nivou.

«Od rizika koji su ostali, najva¾niji je rizik od raka dojke koji je veæi za 25 odsto i koji je prisutan i tokom narednog perioda iako je prestala upotreba leka,» ka¾e on.

Rezultati ove studije objavljeni su u èasopisu Amerièkog medicinskog udru¾enja. Danas, manje kolièine hormona koriste se za olak¹avanje talasa vruæine i drugih simptoma menopauze, ali ¾ene ne ostaju na tretmanu tokom du¾eg vremenskog perioda.

voanews.com