NASA: Organske materije ispod povr¹ine jednog od Saturnovih meseca

Started by Bred, 23-03-2008, 15:03:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Saturn je planeta koja veæ dugo fascinira nauènike zbog svojih prepoznatljivih prstenova i nekoliko meseca, koji kru¾e oko nje. NASA-ina svemirska letelica Kasini je nedavno prikupila podatke i fotografije ledenih gejzira, koji kuljaju iz povr¹ine jednog od tih meseca - Encelada, a svemirska agencija ka¾e da su tom prilikom prona¹li i dokaze o postojanju orgnskih materija ispod njegove povr¹ine.

Svemirska letelica Kasini je sa udaljenosti od 50 kilometara sakupila uzorke isparenja ledene vode koja izvire sa povr¹ine Encelad. D¾on Spenser je nauènik iz programa Kasini.

«To je jedno od najznaèajnijih mesta koje smo prona¹li u Saturnovom sistemu zbog toga ¹to je geolo¹ki aktivno. Iz pukotina izvire vodena para i led od kojih se stvaraju ogromni oblaci na ju¾nom polu planete, ¹to je drugaèije od svega ¹to smo do sada videli u sunèanom sistemu», obja¹njava Spenser.

Takvi gejziri mo¾da sadr¾e organske materije zarobljene ispod lunarne kore. Torens D¾onson, je takoðe nauènik u NASA-i.

«Spektrometar je ispitujuæi povr¹inu meseca identifikovao prosta jedinjenja ugljenika i vodonika u oblasti oko tih izvora, ¹to znaèi da postoje osnovni uslovi za ¾ivot. Naravno ne mo¾emo da znamo da li je ¾ivot tu ikada postojao ni da li bi mogao da se odr¾i», ka¾e D¾onson.

Izvori se razlikuju od gejzira koji se mogu videti na Zemlji samo po jednoj stvari.

«S obzirom da su temperature mnogo ni¾e ne izvire voda kao iz gejzira, veæ èestice leda. Ali moguæe je da je voda ispod povr¹ine», smatra Spenser.

Teènost izbija kroz èvrstu povr¹inu, a deliæi te teènosti dospevaju i u Saturnove prstenove. Nauènici su locirali osam toplih taèaka na planeti, koje su ujedno izvori gejzira.

«Posebno smo intrigirani njihovim izvorima, koji se nalaze ispod pukotina, jer ako tu ima vode, onda bi to moglo da bude plodno tlo za ¾ivot», zakljuèuje Spenser.

Jedna od teorija je, kako ka¾u nauènici, da se ispod ledenog omotaèa meseca nalazi okean. Svemirska letelica Kasini æe u oktobru proæi na jo¹ manjoj udaljenosti pored Encalada.

voanews.com