Arheolo¹ko otkriæe kod Ni¹a

Started by Bred, 27-03-2008, 15:10:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Ni¹ -- Prilikom raskopavanja lokacije za izgradnju benzinske pumpe na putu Ni¹-Ni¹ka Banja, pronaðeni ostaci iz neolita.

Arheolozi Zavoda za za¹titu spomenika otkrili su ostatke praistorije iz petog milenijuma pre na¹e ere i iz drugog milenijuma pre na¹e ere, rekao je danas Tanjugu arheolog Aleksandar Aleksiæ. "Otkrili smo ostake srednjeg neolita (Starèevaèka kultura) i poluukopanu zemunicu u kojoj je bilo ostataka keramike i ¾ivotinjskih kostiju", naveo je Aleksiæ.

Prema prvim analizama, zemunica je iz vremena prelaska iz bronzanog u gvozdeno doba, ¹to znaèi da se radi o kraju drugog milenijuma (13-14. vek pre Hrista), rekao je on.

Najnovija otkriæa jo¹ jednom potvrðuju da arheolo¹ki lokalitet Medijana ima veæi znaèaj od onog koji mu se obièno pripisuje vezivanjem za Konstantina Velikog (280-337. godine nove ere) i kao mesto rezidencije rimskih careva u treæem i poèetkom èetvrtog veka nove ere, napominju arheolozi.

Otkriveni objekat nalazi se na oko 300 metara od horeuma (¾itnice), izmeðu pruge i puta za Ni¹ku Banju i pripada "Medijani 2", precizirao je Aleksiæ.

Iz ranohri¹æanskog perioda, arheolozi su otkrili nekropolu za koju pretpostavljaju da je germanski grob.

Aleksiæ je pojasnio da su Germani u tom periodu imali status "federata", Rimsko carstvo im je dozvoljavalo naseljavanje uz obavezu da brane granicu od upada varvara.

"Otkriven je i objekat iz èetvrtog veka za koji se osnovano pretpostavlja da je bio u vezi sa ranije otkrivenim objektom (vila sa konhama)", kazao je Aleksiæ.

Najnovija otkriæa potvrðuju da se naselje ¹iri ka jugu i da taj arheolo¹ki kompleks zauzima mnogo ¹iri prostor od 40 hektara, istièu arheolozi.

b92