poroðaj

Started by rodiæ, 31-03-2008, 08:48:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Quote from: pereca on 23-04-2008, 12:37:33
Dr Nebojsa Radunovic je nacelnik u Visegradskoj.
Ako mislimo na istog lekara, profesore  :hmm

To je taj, Pereco.

rodiæ

treba dobro paziti i raspitati se ko je dobar doktor,a za epidural naæi dobrog anesteziologa,za carski rez takoðe dobrog i iskusnog doktora i treba i platiti kolko god da treba,ako zna¹ da je dobar i da æe sve dobro uraditi.mojoj sestri od strica su polomili karlicu pre mesec dana u Zrenjaninu kad se poraðala.zamislite.nisu hteli da rade carski rez veæ lome kosti.tog doktora sad nigde nema i ne javlja se.

philoserbiana

dr n.radunovic je bio na tv pre neki dan...setila sam se da je njegovo ime spomenuto na forumu  :cvet

Enea

Quote from: rodiæ on 23-05-2008, 09:41:26
a za epidural naæi dobrog anesteziologa..

nash najbolji anesteziolog je zatvoru zbog tudje greshke..


prochitala sam sta si napisala, uzas, jel' dobro ona sada?

zerocool

Ja cu da cekam rodu da mi donese dete  :cvet

rodiæ

pa dobro je,al mora da le¾i dugo,pa non stop mora neko da bude i sa njom i sa bebom.gadno je to.pozdrav!

Al-Jasmina

Ovako, moja kuma je isla na vezbe za poradjanje
i to joj je neverovatno pomoglo!!!
takodje i njenoj bebi je neko pametovao da ima neki sindrom, predlagali abortus...pa je isla kod drugog doktora i tu joj rekli da je sve ok...
A nakon porodjaja- jao pa znate mozda ima Daunov sidrom
malko su joj kose okice
:wall: :wall: :wall: :wall:
alo, dete lici na oca,
a on ima blago zakosene oci  :wall:

Curica je zdrava, prava i pametna i skoro ce 2 godinice  :happy:

Sta znam, ja se jezim od carskog reza ali se jezim i od onog "obicnog" reza...  :ohwell:
U svakom slucaju, epiduralna me ne privlaci,
ne plasim se bola jer mislim da kad je porodjaj u pitanju on ima svoju svrhu, a takodje nemam nizak prag za bol.

Moja mama se porodila tesko,
ja sam bila plavo zelena...nagutala se plodove vode... :ohwell:
Zato cu pazljivo da biram lekara,
i spremna sam da platim (jad i beda, kad pomislim na sve buduce majke koje se mole Bogu da sve bude ok jer NEMAJU NOVAC za komplikacije)
ali isto tako i da pristanem na carski ako mi nagoveste da je to mudrije... :ohwell:
ne znam da li bi imala srece, kao moja majka da joj doktor ozivljava dete 3 dana, i ne ide sva tri dana s posla kuci...



ðurða

Moja kuma se pre 2 god porodila prirodnim poroðajem i ka¾e da je nezaboravno.Oseæaj je predivan i ka¾e da tog momenta kad je ugledala svoju devojèicu zaboravila je na bol.Imala je moguænost da bira epidural,ali joj je dr savetovala da ga izbegne zbog naèina davanja epidurala kod nas.U inostranstvu se epidural daje u obliku infuzije tokom trajanja poroðaja,dok kod nas ga daju na poèetku kao da unapred znaju koliko æe poroðaj trajati.

anacid

 :shock polomili karlicu zeni na porodjaju! Prvi put cujem, kako je to uopste moguce...

Al-Jasmina

 :H ne bih da znam kako,
pre bih da pitam zasto?
I da li je to nekakva "metoda" iz prakse?  :shock :shock :shock

rodiæ

ma sve je moguæe i ni¹ta me vi¹e ne mo¾e zaèuditi.neke doktore treba malo :palica:,ne poma¾e ni¹ta drugo.grande salute!èujemo se i vidimo u septembru.nesmem vi¹e da :cc29:,jer moram da  :bokmal:

Bred

Svaka èetvrta ¾ena na carski rez
| Izvor: Politika
Beograd -- Zbog pomodarstva, straha ili predrasuda, na poroðaj carskim rezom odluèuje se sve vi¹e trudnica, pi¹e Politika.

Istovremeno, lekari na to pristaju jer èesto ¾ele da spreèe lo¹ ishod poroðaja i sudsko gonjenje. Nekada se poroðaj hirur¹kim putem zavr¹avao samo u izuzetnim situacijama, ukoliko bi bio ugro¾en ¾ivot porodilje ili novoroðenèeta, a danas je ovo metoda koju ¾ene vrlo èesto biraju same, uverene da je to sigurniji i bezbolniji naèin da rode zdravo dete. Carski rez po ¾elji trudnice se plaæa.

Od 19.606 poroðaja (koliko je u Srbiji obavljeno od jula do decembra 2007. godine, po poslednjim statistièkim podacima iznetim na Èetvrtoj nacionalnoj konferenciji o unapreðenju zdravstvene za¹tite) – 22,8 odsto zavr¹eno je carskim rezom.

Primera radi, Svetska zdravstvena organizacija smatra da takvih poroðaja u ukupnom broju ne bi trebalo da bude vi¹e od 15 odsto.

U Ginekolo¹ko-aku¹erskoj klinici Klinièkog centra Srbije broj poroðaja zavr¹enih carskih rezom je veæi od proseka i iznosi – 35,7 odsto. Dakle, svaku treæu ¾enu ovde porode carskim rezom.

U GAK "Narodni front” procenat poroðaja koji su zavr¹eni carskim rezom iznosi 25,6, u kragujevaèkom centru 12,5, a u KBC "Zemun” samo – 6,5.

Aleksandar Juri¹iæ, ginekolog iz GAK "Narodni front” i naèelnik Odeljenja za preoperativnu ginekologiju, ka¾e kako mnoge ¾ene nisu svesne da je carski rez izuzetno ozbiljna operacija, koja mo¾e da bude praæena brojnim komplikacijama – od ozbiljnih krvarenja do dugotrajnih infekcija.

On navodi da lekari po zakonu statistike i velikih brojeva jednom u dva meseca, dakle pet, ¹est puta godi¹nje, budu svedoci i najte¾ih komplikacija, kada posle carskog reza porodiljama mora da bude izvaðena cela materica.

Na primer, zato ¹to nije bilo drugog naèina da se te¹ka infekcija pobedi i zaustavi njeno ¹irenje u stomaku. Naravno, oporavak posle ove intervencije je du¾i i naporniji nego posle prirodnog, spontanog poroðaja.

b92

Al-Jasmina

 :ninja: eto ti pomodarstva u persun

mirror-girl

moja snaja se pre neki dan porodila,carskim rezom i dobila decka.Ja licno ne bih volela carski,sto zbog ruznog oziljka,sto zbog cinjenice da to nije prirodni tok porodjaja jer svako seckanje,reckanje itd ljudskog tela ne bi trebalo sprovoditi osim ako ne postoje objektivni razlozi za to...
Jednog lepog dana kad zavrsim fax(doduse tek sam ga upiala,ali da ne cepidlacimo) volela bih da sa svojim deckom,tada vec muzem,dobijem dvoje zdrave i prave decice,npr decka i devojcicu,po mogucstvu blizance-pa 2 muve jednim udarcem...i tako...
Lupetam,jel da? Ma znam  :~

bibi

Seckaju te kako god da okrenes.... :)):