poroðaj

Started by rodiæ, 31-03-2008, 08:48:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

shmizla

Ja bih volela da se porodim ili uz epidural ili uz carski rez, necu da trpim te bolove, a i ne mogu...
A i ja bih strasno volela blizance..  :)):

mirror-girl

jeste,ali ne mnogo :
Quote from: bibi on 18-07-2008, 20:51:47
Seckaju te kako god da okrenes.... :)):
)

Bred

Novost iz medicine: Poroðaj koji manje boli od epidurala
Autor: CDC/BT |

Epiduralna anestezija dobila je jo¹ bezbolniju verziju. Novost je da se naèin regulisanja anestetika odreðuje prema svakoj porodilji zavisno od intenziteta njenog bola, poruèuju singapurski lekari.

U porodili¹tu singapurske Bolnice za ¾ene i decu (KKH) nedavno su uveli primenu epiduralne anestezije na nov naèin. Epiduralna anestezija postepeno je ubrizgavanje lokalnog anestetika porodilji kroz plastiènu cevèicu u prostor oko tvrde ovojnice leðne mo¾dine, a svrha je da se umrtvi donji deo tela kod trudnica.
Novost koja se primenjuje u porodili¹tu bolnice KKH je da ¾ene same kontroli¹u kolièinu i intervale anestezije. Nova metoda epiduralne anestezije, tvrde lekari, bolja je jer neke ¾ene kod kojih se primeni klasièni oblik ponekad ipak mogu da osete sna¾ne bolove.
Tokom klasiène metode ¾enama se najpre daje injekcija s anestetikom, a zatim se u leðnu mo¾dinu uvede cevèica koja povremeno, u taèno odreðenim intervalima pu¹ta odreðenu dozu leka koji bi trebalo da smanji bolove. Problem je, tvrde lekari iz bolnice KKH, u tome ¹to pacijentkinje, od trenutka kada se otpusti odreðena kolièina leka za ubla¾avanje bolova, treba da èekaju 10 minuta da ona deluje.
„Kad trpite jak bol, deset minuta je èitava veènost“, tvrdi profesor Aleks Sija, direktor Odseka za anesteziologiju u singapurskoj bolnici koji je osmislio prototip sprave zahvaljujuæi kojoj mo¾e da se nadgleda koliko je èesto trudnica pritisnula dugme kako bi pojaèala dozu anestetika, a ta se doza prilagoðava potrebama, prenosi agencija.
Prototip nove naprave koju je osmislio prof. Sija povezan je s pumpicom. In¾enjeri firme „Nanyang Polytechic“ uspe¹no su napravili novu spravu koju su u istoj bolnici uspe¹no primenili i drugi lekari. Planira se postavljanje novih sprava u svim prostorijama za poroðaje.

blic

mirror-girl

koliko ja znam i muskarac je rodio bebu tako da mislim da pocinje nova era za zene,ja cu da teram decka da jednog dana on rodi bebu,zasto ja da se mucim ,ha ha ha :)

Al-Jasmina

 :ohwell: Jeste muskarac ali je bio dovoljno zena za to...
Shvarci keva je samo jedan  :>
Jedino je njegov muskulus dovoljno nepoljuljiv da isfura trudnocu i ostane hombre  :lol:

:hm
eventualno Vin Dizel,
ali njegova cura se nije salila sa zivotom da predlaze
pa je brze bolje rodila dete  :)):

frckica-j

Hahah, da gledala sam taj film! Kao i svi njegovi filmovi-katastrofa!  puc

Ja sam zamalo na porodjaju zavrsila na onom svijetu! Bas bih bila super  :a!
Bez sale, mama me radjala 2 dana, i nikako me nije mogla roditi. Dzaba sto zena ima jake kukove, kad ima uzak porodjajni kanal.  Na kraju je ljekar trazio od oca da bira:  mama ili ja, ako me ne porodi u roku od 10 min. Hvala Bogu, na kraju se sve dobro zavrsilo. A moga mladjeg brata je rodila za 3 sata, bez ikiakvih komplikacija. Tako da je sve zavisi od slucaja, cak i kod iste zene. 
Naslusala sam se svakakvih prica, ali poenta je da se "istopimo" kad vidimo tudju bebu, a kamoli svoju. Jos prvo dojenje!!! Uh, kazu da nema ljepseg trenutka od toga!!! Kako god da se porodimo, bitno je da docekamo taj trenutak!!!

A sto se tata tice! Slusala sam pricu i o tome! Moj rodjak (koji zivi vani) je prisustvovao porodjaju. Htio covjek da bude fini muzic i junacina. Kao, moze on to podnijeti! Na kraju je "izveo lastu na suvo" u radjaoni!!!  :siza:  Nemaju muskarci stomak za trudnocu!!!

philoserbiana

evo,da podelim lepu vest sa vama...moja kuma je juce rodila junacinu teskog 4250 g...krupna beba...kuma se malo namucila...porodjaj su izazvali vestackom indukcijom,beba nije htela da izadje ni nedelju dana posle termina za porodjaj  :>:  hvala Bogu oboje su dobro,a kum je malo zbunjen...kao svaki tata koji je dobio prvenca,rmpaliju  :love:
porodjaj je trajao 5 sati i obavljen je u Zemunskom porodilistu  :a :cvet :~

mirror-girl

E pa cestitam   :cvet :cvet

frckica-j

I ja cesttam! Dobro je sto je sve proalo na kraju u redu!  :love:

philoserbiana

hvala i u njihovo ime  :cvet

rodiæ

UOP©TE BOLOVI NISU PROBLEM.TRPELA BI NAJGORE BOLOVE DA SAM SIGURNA DA ÆE SVE BITI U REDU SA BEBOM.NE BOJIM SE JA TOGA.DEFINITIVNO ÆU SE PORAÐATI CARSKIM REZOM.A ONI KOJI IMAJU GENETSKU PREDISPOZICIJU DA TO NE BUDE TAKO KOMPLIKOVANO TREBA PRIRODNO DA SE PORODE.

Bred

Za i protiv poroðaja sa anestezijom

Veæina buduæih majki postavlja sebi pitanje da li je bolje primiti anesteziju ili ne i koja bi vrsta anestezije bila odgovarajuæa, jer ih ima vi¹e vrsta, ali retko koja ¾ena ima predstavu o tome koja je vrsta manje opasna a pritom efikasna.

Za poroðaj se, uglavnom, vezuju analgezija i anestezija. Analgezija znaèi ubla¾avanje bola ili tegoba bez gubitka svesti i ta metoda se vr¹i pomoæu pilula, kapsula, injekcija, rektalno ili inhaliranjem. Buduæi da je porodilja pri svesti, u stanju je da aktivno uèestvuje i da svoj doprinos tokom poroðaja.

Za vreme anestezije pacijent se nalazi u delimiènoj ili potpunoj nesvesti. Anestezija se daje potko¾no, rektalno ili inhaliranjem.

Sve èe¹æe se kao re¹enje nudi i lumbalna blokada, koja takoðe majci dozvoljava da ostane svesna, a da pri tom ne ometa disanje deteta. Karakteristike ovog tipa anestezije su da je kratkotrajna i jednostavna. Dok porodilja sedi na ivici kreveta, anesteticar zabada tananu iglu u kièmu izmeðu dva donja pr¹ljena i ubrizgava malu kolicinu anestetka. Kada se igla izvadi svaka tegoba i¹èezava.

Glavna tema porodilja je da li mogu da dobiju epidural i koliko treba da plate da bi raðanje pro¹lo bez bola.

Meðutim, odnedavno je ta vrsta analgezije besplatna i mo¾e da je dobije svaka ¾ena ukoliko za to postoje medicinske indikacije.

Ginekolozi ka¾u da obezboljavanjem, odnosno analgezijom, porodilji ostaje motorna snaga, ali ne oseæa bol.

Radi se o savremenom trendu u aku¹erstvu i nije novina ni u svetu niti kod nas.

Poroðaj je prirodan èin, ali najveæi problem i "neprijatelj" ¾ena je strah, a ne bol kao ¹to se èesto misli.

Strah proizilazi iz tradicije, iskustva, starih obièaja i dosta mitologije i zato se svakoj porodilji daju lekovi koji smanjuju strah i analgetici za umanjivanje bola.

Svega oko 0,8 odsto ¾ena ne dobije ovakvu terapiju i to su one koje ne stignu da doðu do bolnice, veæ se porode kuæi ili transportu ili pak ¾ene kod kojih poroðaj ide tako brzo da bi lekovi delovali tek nakon poroðaja.

Epiduralna analgezija ima svoje prednosti, ali i nedostatke, jer se daje specijalnim kateterom u epiduralni prostor kièmene mo¾dine i ubrizgava se tokom poroðaja.

Za takvu vrstu analgezije, takoðe, je neophodno medicinsko pokriæe, jer se radi o invazivnoj metodi, odnosno direktno se ulazi u osetljivi deo nervnog sistema.

Ginekolozi istièu da se poslednjih godina sve vi¹e primenjuje analgezija, ali da bi epidural mogao bezbedno da se primeni, kod pacijentkinja mora da postoji normalan mehanizam poroðaja koji, izmeðu ostalog, podrazumeva adekvatno ¹irenje grliæa materice, potiljaèni polo¾aj ploda koji ne sme da bude krupan.

Ginekolog zajedno sa anesteziologom i anestetièarom odluèuje da li æe se dati epidural, jer oni prate vitalne parametre, pri èemu ¾ena ne sme da ima neki deformitet kièmenog stuba, ne sme da bude preterano gojazna i ne sme da ima izrazito visok krvni pritisak.

Doktor postavlja indikaciju za tu analgeziju, mada epidural mo¾e da se dobije i na zahtev ¾ene, ali samo kada to odobre aku¹er i anesteziolog.

Ginekolozi ka¾u da se trude da izaðu u susret svakoj ¾eni koja ispunjava uslove da bi porodilji smanjila bol, ali ne smeju da smetnu s uma da epidural mo¾e da poveæa ne¾eljene komplikacije.

Bezbolan poroðaj lepo zvuèi, ali kada je pacijentkinja u analgeziji njoj je potreban specijalni tretman i nadzor, ka¾u ginekolozi.

Oni podeseæaju da u inostranstvu gradovi imaju veliki broj porodili¹ta, pa u nekima dnevno budu svega dva poroðaja i tu anesteziolozi mogu da se posvete svakoj porodilji.

Osim toga, epidural u tim zemljama uveæava cenu poroðaja, te je u interesu bolnice da tu uslugu ponudi svakoj porodilji.

Singapurski lekari poruèuju da je epiduralna anestezija dobila jo¹ bezbolniju verziju - novost je da se naèin regulisanja anestetika odreðuje prema svakoj porodilji zavisno od intenziteta njenog bola.

U porodili¹tu singapurske Bolnice za ¾ene i decu nedavno je uvedena primena epiduralne anestezije na nov naèin - postupno ubrizgavanje lokalnog anestetika porodilji kroz plastiènu cevèicu u prostor oko tvrde ovojnice leðne mo¾dine, a svrha je "umrtviti" donji deo tela kod trudnica.

Nova metoda epiduralne anestezije, tvrde lekari, je bolja jer neke ¾ene kod kojih se primeni njen klasièni oblik ponekad ipak mogu oseæati sna¾ne bolove.

Tokom klasiène metode ¾enama se najpre daje inekcija s anestetikom, a zatim se u leðnu mo¾dinu uvede cevèica koja povremeno, u taèno odreðenim intervalima pu¹ta odreðenu dozu leka koji bi trebalo da smanji bolove, prenosi nemaèka novinska agencija DPA.

Problem je, tvrde lekari, u tome ¹to pacijentkinje od trenutka kada se otpusti odreðena kolièina leka za ubla¾avanje bolova, moraju da saèekaju 10 minuta da ona poène da deluje.

"Kad trpite jak bol, deset minuta je cela veènost", tvrdi profesor Aleks Sia, direktor Odelenja za anesteziologiju u singapurskoj bolnici koji je osmislio prototip sprave zahvaljujuæi kojoj se mo¾e nadzirati koliko je èesto trudnica pritisnula dugme da bi pojaèala dozu anestetika.

Aleksandra Milovanoviæ, Tanjug.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2008&mm=09&nav_id=319598

Adonis_Vernalis

Antilopa se u africkoj stepi teli u trku, izmedju dva napada lavova. Ima ukupno 15 minuta da se oteli, i na noge podigne svoje mlado. Ukoliko ne uspe, eto lavovima lagane uzine, u dva-ipo zalogaja.

Kravu teli veterinar (moj otac je veterinar, i znam detaljno kako se to radi). Njeno cedo nikakav zlotvor nece dirati. U zagrljaj ga prima veterinar... majka se okrene, pogleda sta je rodila, onjusi ga i olize... i to je to. Telence se, vec odsutra, sareni svojim sarama, na svojim nogama, pijuci mamino mleko. Raduje se, jadno, masuci repom, muvajuci mamu u vime u znak zahvalnosti sto mu mleko daje.

Zena je Zena. Nije ni krava, ni antilopa. Nije ni lavica: ni lavici nije lako kada joj dodje vreme da se okoti. O Zeni brinu Ljudi, a ne Zverovi. Primera radi: o kravi brinu veterinari. O lavici... lavovi. A ko brine o malim pcelama? Niko, do one same. Ko brine o mravima? Niko, do njihove matice. Ko brine o malim lavovima? Niko, do njihove majke.

Moje dame, moja gospodo. Dato nam je da nam se svako rodi, da nam skoro svako pozivi. Ako nam pozivi, u sta ce izrasti?

Moj sincic ima 3,5 godina. Za isto toliko, on ce postati Djak Prvak. Posto je Beogradjanin, moj sin ce za ukupno 10 godina imati svoju prvu ozbiljnu trilemu:  u venu, ili da duvam, ili da inhaliram?

Kako da ga spasem, i da ga nikada niko ne dovede u iskusenje da se bocne, da dune... da lizne i udahne...

Ispada da je poroditi se lako. Kako spasti i na noge postaviti ono sto ste rodili? Mama-antilopa zna svoj cilj: da spase svoje cedo od lavova. Mama-krava zna svoj cilj: da joj pozivi to malo, sareno. Mama-lavica takodje zna svoj cilj: da joj prezivi bar jedno.

Mami-Zeni je najteze. Njeno mlado mora ne samo da prezivi, nego i da Covek postane. Ne govedo, jer takve mama-krave radjaju... Sto vise mozga, to tezi zivot.

frckica-j

Joj, Profesore, u pravu ste. Porod je te¹ka stvar, ali kako vaspitati djecu. Skoro mi doðe pod ruke Psihijatrija. I malo tu i tamo èitucnem. Ako previ¹e èesto prepovijate dijete-biæe previ¹e ulickano, kad odraste. Ako ne prepovijate dijete- biæe èitav ¾ivot ¹lampav i neuredan. Ili ako dijete previ¹e ¹titite, rizikujete da od njega napravite debila. Ako ga ne ¹titite rizikujete da prerano dobije razne vrste trauma. A o trilemi o kojoj ste pisali, i o njoj sliènim, da i ne govorimo. Ako imate jedno dijete, previ¹e æete da ga razmazite. Ako imate troje ili vi¹e djece, stvara se previ¹e konkurencije meðu njima? I ¹ta na kraju, da èovjek radi???  :hmm

philoserbiana

da rodi blizance  :>:
salim se malo...u pravu je Adonis...deder napravi coveka od deteta,to je glavna rola jedne majke na ovoj zivotnoj pozornici...i oceva naravno,ali majka je majka  :cvet