Nauènici snimili insekte iz vremena kada su zemljom vladali dinosauri

Started by Bred, 05-04-2008, 13:20:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putiæ

   

Uz pomoæ sinhrotrona (http://www.esrf.eu/news/general/amber/amber/) èiji zraci mogu da prodiru i kroz neprovidne materijale, francuski nauènici uspeli su da precizno snime insekte iz vremena kada su zemljom vladali dinosauri.

Od ranije je poznato da se u providnim komadima stvrdnute smole èetinara iz praistorijskog doba, zvane æilibar, ponekad mogu naæi insekti koji su se zalepili za nju kada je jo¹ bila teèna. Sumnjajuæi da se i u grumenju neprovidnog æilibara, pronaðenom u podruèju ©arentez, a jugozapadu Francuske, mo¾da nalaze neki interesantni primerci praistorijske flore i faune, paleontolozi su odneli grumenje u Evropsko postrojenje za sinhrotronsku radijaciju kraj Grenobla. Kada su grumenje izlo¾ili sna¾nom snopu iks-zraka imali su ¹ta da vide - èitavu mena¾eriju insekata koji su nekada zujali dinosaurima oko u¹iju.

U oko 600 grumenova æilibara, koji izgledaju kao ¾uækasti kamenièiæi nepravilnog oblika, otkrili su vi¹e od 300 raznih vrsta str¹ljenova, paukova, mrava i muva, velièine jednog do èetiri milimetra. Kako su primerci æilibara mogli da se okreæu u snopu iks-zraka dobijeni snimci su trodimenzionalni, tako da na kompjuterskom ekranu mogu da se posmatraju sa svih strana. Ali to jo¹ nije sve.

Uz pomoæ laserskog trodimenzionalnog ¹tampaèa nauènici su izradili uvelièane trodimenzionalne plastiène modele insekata velièine dvadesetak santimetara. Nauènici se nadaju da æe ovom metodom moæi da otkriju i druge tajne zalivene u drugim neprovidnim materijalima.

voanews.com