pozar u magacinu pesticida u Galenici

Started by Lucija, 06-04-2008, 20:56:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Lucija

Nedelja, 6 April 2008. | 21:37 | tanjug

Mariæ: Eksplozija u Galenici, situacija pod kontrolom

U magacinu pesticida fabrike "Galenika" u Zemunu, oko 19.15 sati do¹lo je do eksplozije i po¾ara a situacija je posle ne¹to vi¹e od dva sata stavljena pod kontrolu, izjavio je u nedelju uveèe naèelnik sektora za za¹titu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Mariæ.

Mariæ, koji je na licu mesta, rekao je i da su 14 osoba -vatrogasci i jedan radnik "Galenike" preventivno prebaèeni na toksikolo¹ko odelenje Vojnomedicinske akademije.

U ga¹enju po¾ara uèestovali su beogradski vatrogasci sa petnaestak vozila a na zadatak je poslato 45 vatrogasaca.

Graðanima Novog Beograda i Zemuna preporuèeno je da zatvore prozore.

Zamenica gradskog sekretara za za¹titu ¾ivotne sredine Vesna Josiæ izjavila je Studiju B da je u vazduhu je poveæana koncentracija pesticida za tretiranje biljnih va¹i.

Ona napominje da ne postoji opasnost po zdravlje graðana ali da se ipak preporuèuje stanovnicima naselja u blizini kruga fabrike da zatvore prozore i da ne izlaze iz svojih domova.

"Otrov sa ¹tetnim materijama raziæiæe se tokom noæi. Iako ne postoji ozbiljna opasnost po ljudsko zdravlje, deca i osetljivi graðani mogu da osete muèninu", rekla je Josiæeva i naglasila da æe zvanièni rezultati o kolièini pesticida u vazduhu biti gotovi u ponedeljak oko 9 èasova.

VMA: Primljeni vatrogasci se dobro oseæaju

Zdravstveno stanje vatrogasaca koji su, posle ga¹enja po¾ara u pogonu "Galenika" prebaèeni na Vojnomedicinsku akademiju, je dobro, reèeno je Tanjugu na VMA.

Primljeni pacijenti nemaju te¾e povrede i dobro se oseæaju a zbog daljih opservacija na reakciju organofosfata zadr¾ani su na VMA, navode u toj medicinskoj ustanovi.

Naèelnik sektora za za¹titu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Mariæ izjavio je za B92 da je po¾ar izbio posle eksplozije u magacinu pesticida u fabrici Galenika. Po¾ar je gasilo 45 vatrogasaca. "Reè je o manjoj eksploziji koja je izbila, po svojoj prilici, u tehnolo¹kom procesu i koja je uni¹tila sudove u kojima su se nalazile otrovne materije. Èetrnaest vatrogasaca se nalazi na VMA", rekao je Mariæ.

Prema njegovim reèima, oni nisu povreðeni.

"Oni su sme¹teni zarad prevencije i kontrole njihovog zdravstvenog stanja s obzirom da se radi o momcima koji su se nalazili u prvoj ekipi na licu mesta. Sama intervencija trajala je relativno dugo, zbog èinjenice da rad sa agresivnim materijama nije moguæ osim u specijalnim odelima. Situacija je pod kontrolom i nema opasnosti od novih eksplozija", ka¾e Mariæ.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Slobodan To¹eviæ pozvao je graðane koji ¾ive u okolini Galenike da tokom noæi ne izlaze iz svojih kuæa i da zatvore prozore jer se posle eksplozije u vazduhu nalaze èestice fosfornih pesticida koji se koriste za uni¹tavanje biljnih va¹i.

"Graðani mogu da osete tegobe prilikom disanja, nekada i povraæanje, nesvesticu. S obzirom da smo imali pozive graðana iz naselja Zemun Polje i Altina, merili smo zagaðenje i ono je prelazilo nekoliko puta dozvoljenje granice. Stoga smo preporuèili graðanima, pogotovo onima koji su osetljiviji i imaju problema sa disanjem, kada su deca i stariji u pitanju, da ne izlaze napolje i zatvore prozore. Do sutra oèekujemo da se sve stabilizuje s obzirom da se sam taj pesticid razgraðuje, a oèekujemo i da vetar sve to za nekoliko sati raznese", rekao je To¹eviæ.

Bred

Enea

mmmm, shto bi rekla pigi: " na ushi bih progovorila! "

samo fali diskusija..

KaBoom

Ja sam se ba¹ zapito sinoæ, za¹to toliko midi kiso kupus napolju!? Onda videh vesti, ma reko nema ¹anse da je stiglo èak do NS. A kad ono - meðutim. Stiglo je! :K

Enea

pig_am_am

kod mene na bezaniji kupus nije mirisao :K
mora da je vetar odneo KaBoom-u :>...

ipak cu se umiti u ovom izvoru  :)):

a koji je to tacno organofosfat bio?

KaBoom

Quote from: Enea on 07-04-2008, 20:01:15
zar nije ishlo ka jugu?

Prema izdajnièkoj TV B92 vetar je duvao u pravcu na severo-zapad, taman na NS. I mogu ti reæi da je ba¹ jako smrdelo u NS... Kao kiso kupus, onaj pokvaren. :wink:

Bla_bla_blaaaa

Qq kako li je onda ovde kod nas...Ja nisam izlazila, pojma nemam...bolje sto nisam...

Wlada

:funny:
Бла бла, ти живиш југоисточно од галенике, а смер и правац кретања ваздушних струја говори да је вероватноћа да се тај мирис код тебе осети управо најмања (пошто су ветрови дували од тебе)... Поготову 24 сата после пожара :K

:plez   

Bla_bla_blaaaa

ej bre Wlado otkud znam gde ja zivim....;ppppp :K  :lol3:

Girl

Boga mi, islo je preko Zemun Polja, Batajnice, stiglo i do St. Pazove...

KaBoom

A kako ti Wlado zna¹ di ¾ivi bla bla blaaa? :>

pig_am_am

cuj ovo sad... pa i ja cak znam gde zivi bla  :plez

Bla_bla_blaaaa

ej sad ispade da svi znaju gde zivi bla :roll:

Wlada