Nasilje u ¹kolama

Started by rodiæ, 07-04-2008, 08:14:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

rodiæ

ovo je veliki problem.u Novom Sadu u osnovnoj ¹koli "Vasa Stajiæ"je uèenik istukao nastavnicu likovnog jer je bio nezadovoljan ocenom.a ¹to je najgore ostali uèenici su ga podr¾avali i vikali"udri je!" i jo¹ svakakve ru¾ne reèi.i onda je uvek zakon na strani ðaka.treba bre za¹tititi profesore i nastavnike!

AnaCrvena

 :shock
da,to stvarno jeste zabrinjavajuce...
i djaci se tuku medjusobno-evo pre par dana ovaj slucaj iz subotice?!
i profesori u mnogim skolama strepe-bukvalno ne smeju da daju slabu ocenu,posebno ako je djak neki 'guzonjin sin'

Bred

slicne teme:

Nasilje medju srednjoskolcima (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,12720.0.html)
Ðake od nasilja vr¹njaka moraju da brane roditelji (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,11850.0.html)
Umesto razgovora, stolicom u glavu (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,604.0.html)
Maturanti pretukli profesora na èasu  (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,7855.0.html)

Poremecen sistem vrednosti i gubitak autoriteta i znacaja profesije profesora/ucitelja...
:ohwell:

rodiæ

profesorima treba da se obezbedi status slu¾benog lica,pa bi to onda bio napad na slu¾beno lice,a ne samo remeæenje javnog reda i mira.

jasna_ns

Quote from: rodiæ on 08-04-2008, 09:10:54
profesorima treba da se obezbedi status slu¾benog lica,pa bi to onda bio napad na slu¾beno lice,a ne samo remeæenje javnog reda i mira.

ako se incident desio u ¹koli, onda to i jeste napad na slu¾beno lice. svaki uposlenik neke firme je slu¾beno lice iste.
problem je u kuænom vaspitanju i u tome ¹to je zavladala op¹ta anarhija u dru¹tvu...

Duke

Ljudi su puni gneva u Srbiji, zelje nisu u skladu sa nerealnim ambicijama i mizernim ulozenim radom, deca to vide.

rodiæ

to oni sad tra¾e da im se obezbedi taj status,pa æe onda ti maloletnici u popravni dom,a za sada je zakon na strani ðaka i ni¹ta im ne mo¾e¹.

Bred

Uèenik zbog jedinice tukao profesorku na sred èasa
Autor: Beta |
Uèenik drugog razreda pirotske gimnazije D.I. (16) je pred celim odeljenjem nasrnuo na profesorku francuskog jezika Slavicu Mijalkoviæ, nezadovoljan time ¹to æe iz tog predmeta imati negativnu ocenu.

Mijalkoviæ je rekla novinarima da joj je uèenik od poèetka juèera¹njeg èasa, na kome se dogodio incident, dobacivao "vrlo primitivne i ru¾ne reèi" na koje nije odgovarala, jer nije ¾elela bilo kakav verbalni duel sa njim.
"Kada je trebalo da mu zakljuèim ocenu, a to je bila jedinica, on je istrèao iz poslednje klupe, brzo stigao do mene i krenuo da me udara po licu, nogama, leðima", navela je ona.
Ona je kazala da uèenik nije imao razloga da bude revoltiran zbog toga ¹to nije imao prilike da odgovara za pozitivnu ocenu, jer nije imao "nijedan element za pozitivnu ocenu".

Ona je navela da je istog dana potra¾ila pomoæ lekara, kao i da æe protiv uèenika i njegove majke pokrenuti sudski postupak.
"Njegova majka, èim je posle incidenta do¹la u ¹kolu, me je vreðala govoreci da ostalim uèenicima delim ocene kao Deda Mraz, a samo njemu jedinicu. Elemenata za pozitivnu ocenu on, medutim, nije imao", kazala je Mijalkoviæ.

Direktorka gimnazije Dragica Nikoliæ je rekla da je pokrenut disciplinski postupak protiv uèenika koji je napao profesorku francuskog jezika.
Uèenikova majka Jasmina K. je rekla novinarima da je do¹la u ¹kolu èim je obave¹tena o incidentu, kao i da je juèe ispisala sina iz te ¹kole.
"Uprava ¹kole mi je rekla da je on nasrnuo na profesorku. Osuðujem ovaj njegov èin i krivo mi je ¹to se to desilo, jer je sebi naudio", rekla je ona.


blic

ðurða

Danas roditelji preterano ¹tite svoju decu i kada nemaju razloga za to pa su klinci sve vi¹e razma¾eni i ne znaju da po¹tuju profesore.Znaju da æe ih roditelji za¹titi kakvu god glupost napravili i opravdati njihov postupak bez ikakvih posledica pa poku¹avaju na grozan naèin da budu face  :F

Bred

#9
©kola bez nasilja
Izvor: B92
Beograd -- Ozbiljan socijalni problem kao ¹to je nasilje u ¹kolama uzima sve vi¹e maha, pa je Unicef i u Srbiji pokrenuo program za borbu protiv nasilja u ¹kolama.

Unicef je, po ugledu na mnoge evropske zemlje, pokrenuo projekat u kome æe roditelji, deca, ali i nastavno osoblje, steæi konkretna znanja o tome kako se problem nasilja mo¾e re¹iti i kako ga spreèiti. Ministarstvo prosvete, Unicef i kompanija "Hipo alpe adrija lizing" predstavili su priruènik za roditelje "©ta je danas bilo u ¹koli".

“©kola bez nasilja" jeste program koji se sprovodi u 126 ¹kola u Srbiji kako bi se spreèilo i smanjilo nasilje.

Uprkos tome ¹to se projekat sprovodi od 2005. godine, u jednoj od ¹kola u kojoj je projekat za¾iveo dogodio se sluèaj vr¹njaèkog zlostavljanja.

Direktorka Unicefa u Srbiji Judita Rajhenberg smatra da ¹kole moraju da proðu ceo program obuke, ali da ni to ipak nije sasvim dovoljno.

“Mi smo svesni da unatoè tome ¹to su neke ¹kole deo programa, nasilje se jo¹ uvek de¹ava, tako da, kao ¹to je ministar rekao, nije dovoljan program nego vi¹e mera da bi se nasilje moglo prevenirati“, smatra Rajhenbergova.

Ministar prosvete ®arko Obradoviæ izjavio je da je su¹tina projekta da se ne doðe do nasilja i da svi zajedno treba da uèestuju u projektu. Ipak, o posledicama koje treba da snose nasilnici u ¹kolama, ministar nije ¾ele da govori.

“Ovde je poenta da kroz ovaj projekat mi delujemo preventivno jer posle imamo posledice, a posledice su ne¹to drugo. Mi ¾elimo da se upoznaju roditelji, deca i svi zajedno uèestvujemo u jednom projektu koji se zove ’©kola bez nasilja’“, rekao je ministar Obradoviæ.

Planirano je da se u toku naredne godine u program ukljuèi jo¹ najmanje 50 ¹kola.


Bred

#10
Izvor: B92
Beograd -- Gotovo 40 odsto nastavnika u osnovnim ¹kolama uèenici su na neki naèin zlostavljali, pokazuju istra¾ivanja.


Sve uèestalije vesti o vr¹njaèkom nasilju u osnovnim i srednjim ¹kolama susti¾u informacije o incidentima u kojima su ¾rtve prosvetni radnici. Prema istra¾ivanju Foruma beogradskih osnovnih ¹kola skoro 40 odsto nastavnika pretrpelo je neki vid nasilja od strane uèenika i isti procenat od roditelja.

U Forumu osnovnih ¹kola smatraju da konfliktnom pona¹anju, doprinosi i liberalna zakonska regulativa, i osim licenci za nastavnike tra¾e i o¹triji Zakon prema nasilju kojem pribegavaju maloletnici.

U beogradskim ¹kolama od poèetka godine povreðeno je 47 uèenika, ali brojni snimci koje mobilnim telefonima prave sami uèenici svedoèe o nekada nezamislivom nasilju prema nastavnicima.

To potvrðuje i iskustvo Sne¾ane Radiæ, uèiteljice koja je pre godinu dana zavrsila na ortopediji, po¹to je stariji osnovac kojem ne predaje i¹utirao dok je de¾urala na odmoru.

“Uèenik 7. razreda s kojim sam prethodnog dana imala verbalni kontakt, spu¹tajuæi sa sa drugog sprata, odgurnuo me je niz stepenice, uhvatio me za revere, a kada me je bacio na desnu stranu, onda me je nogama ¹utirao u stomak i rebra”, svedoèi Radiæeva.

“Za ovih godinu dana nisam podnela ni jednu kriviènu prijavu. Nije mi cilj da se obraèunavam sa institucijama, tra¾im samo za sve kolege neku vrstu za¹tite”, ka¾e ona.

Anonimna anketa Foruma beogradskih ¹kola pokazuje da je skoro 40 odsto nastavnika do¾ivelo nasilje od roditelja i isto toliko od uèenika.



Najèe¹æe je reè o verbalnoj i psihièkoj agresiji, ali ima i direktnih pretnji, uznemiravanja i èak fizièkog nasilja.

“Praktièno, nema ¹kole gde nema nastavnika koji nije pretrpeo nasilje, od liènih uvreda, poni¾avanja, omalova¾avanja, psovanja, pretnji. Dosta na¹ih kolega je pretrpelo takve torture, da su morali da idu na bolovanje, ili u specijalistièke slu¾be, da bi se leèili od svih poni¾enja koja su pre¾iveli, a pritom se ispostavilo da roditelji imaju mnogo jaèe mehanizme za¹tite”, ka¾e predsednica Foruma beogradskih osnovnih ¹kola Radmila Dodiæ.

Uèenici su svesni da su neretko njihovi vr¹njaci vinovnici sukoba s profesorima, ali misle da je problem i u nastavnicima koji pribegavaju lo¹oj oceni kao vaspitnoj meri.

Oèigledno je da ¹kola propu¹ta da obavi svoju vaspitnu ulogu, ali ne treba zaboraviti da je na odraslima da pomognu deci da savladaju jaka oseæanja.

Represija prema deci nije re¹enje, a neophodno je i da nastavnici nauèe kako se reaguje na besno dete, ka¾u u Ministarstvu prosvete.

Osim bolje zakonske za¹tite profesora i obezbeðivanja statusa slu¾benih lica, Forum beogadskih ¹kola tra¾i da ocena iz vladanja uðe u prosek op¹eg uspeha.

U Ministarstvu smatraju da je od disciplinskih mera efikasiniji dijalog uèenika i nastavnika.




:news:
Nastavnici trpe nasilje
| Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- Anketa Foruma osnovnih ¹kola pokazuje da je 70 odsto nastavnika trpelo uvrede ili nasilje ðaka i njihovih roditelja, pi¹u “Veèernje novosti“.

Prema anketi, koju je popunilo vi¹e od 300 uèitelja i profesora - 86 odsto predavaèa do¾ivelo je verbalne sukobe sa ¹kolarcima i èlanovima njihove porodice. Iskustvo 56 nastavnika bele¾i direktne pretnje, 29 je uznemiravano i van nastave, a fizièke napade do¾ivelo je njih 17.

Predsednica Foruma Radmila Dodiæ smatra da su rezultati anonimne ankete pora¾avajuæi, ne samo po status prosvete, veæ i po dru¹tvo u celini.

Direktorka Arhitektonsko-tehnièke ¹kole u Beogradu Svetislava Rankoviæ ka¾e da pred kraj ¹kolske godine postane nepodno¹ljivo, nastavnici jedva istrpe sve uvrede uèenika i nenajavljene dolaske roditelja u ¹kolu.

U sluèaju da se uèenici nasilno pona¹aju, najsna¾nija disciplinska mera je smanjenje ocene iz vladanja, do ukora pred iskljuèenje. Izbacivanja iz ¹kole nema, jer osnovno obrazovanje je obavezno.

b92

Bred

#11
Uèenik ¹amarao profesorku
| Izvor: B92
Sremska Mitrovica -- U sremskomitrovaèkoj srednjoj ¹koli “Nikola Tesla” profesorka hemije do¾ivela je da je uèenik ¹amara i pljuje pred razredom.

Ceo skandal na èasu je zabele¾en mobilnim telefonom. Ostali ðaci u razredu su celu raspravu mirno posmatrali, da bi reagovali tek nakon ¹to je poèeo sukob, ali to nije spreèilo nasilnika da jo¹ nekoliko puta udari nastavnicu i da je i pljune u lice.
nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=21&nav_category=12&nav_id=367239
[youtube=425,350]MrTEM4pfNPE[/youtube]

:face:
[youtube=425,350]2Ems_pUfg3k[/youtube]

[youtube=425,350]Q0XLe1MzOEU[/youtube]

Adonis_Vernalis

Ovde ima vi¹e snimaka. Osvrnuæu se kratko na onaj prvi, gde momak ¹amara nastavnicu hemije.

Video sam ovaj snimak jo¹ sinoæ, na Dnevniku RTS.

Jo¹ sinoæ mi se, dok sam ovo gledao, zgrèio stomak. Zamislio sam svoju majku, siæu¹nu ¾enicu od 150 cm visine (sreæom, uèiteljicu, a ne nastavnicu), kako je neki utripovani hibrid, po definiciji besan, jer je besan... udara, jer mu je dala keca zato ¹to ne zna ni da na zidu poka¾e gde stoji periodni sistem, a kamoli da se upusti u raspravu ¹ta predstavljaju atomski i redni brojevi...

Od hibrida bih napravio Æele-kulu na suprotnom zidu, da moju majku, ili mene dirne. Mu¹ko sam, mo¾e mi se. On je krupan, al ja sam gadan. A ova jadna ¾enica ne mo¾e ni dnevnik u ruci èestito da dr¾i.

Pretvaraju li se na¹e ¹kole u ono najcrnje ¹to smo po filmovima o ¹kolama u najbednijim crnaèkim èetvrtima u SAD mogli da vidimo? Da li na¹i nastavnici treba da budu nosioci crnih pojaseva da bi uspeli da do kraja izvedu obièni plan i program nastave, ono ¹to va¾i za proseènog imaoca IQ iznad 100... ono ¹to je va¾ilo za 3 generacije unazad?

©to je najstra¹nije, baja u crnoj majci je imao podr¹ku razreda. Neko, ko je imao telefon, znao je da æe moron dobiti keca. Znao je da æe moron udariti nastavnicu. Znao je da nastavnica nije marinac, te da neæe patos obrisati krpom od budale. Znao je da æe neèija majka dobiti batine. Ipak, jo¹ veæi moron je snimio ceo "skandal" i objavio ga na YouTube. Sve je unapred dogovoreno: ozlogla¹ena hemièarka æe dobiti batine pred skrnavom kamericom mobilnog telefona. Autor snimka æe odvojiti par cica. Autor skandala, jo¹ i koju vi¹e. ©ta æe ona zlosreænica dobiti? Penziju? Letovanje preko sindikata? Èerek mesa ili teglu-dve zimnice preko istog tog sindikata? Hiljadu dinara od¹tete? Parnicu na sudu? Ne. Ni¹ta neæe dobiti. Dobiæe prezir YouTube zajednice. Jer je siroma¹na, veoma verovatno u godinama, i sasvim sigurno ne lièi na JK. ©ta ka¾u Bruco¹ i Ne¹a_Zezanje? Smrt siroma¹nima?

Ni¹ta se neæe desiti. Majmun æe dobiti dvojku. Daæe mu dvojku neèija majka. Maturiraæe. Zaposliæe se. O¾eniæe se. Imaæe decu. Decu æe vaspitavati u duhu Humanizma i Renesanse (onog ¹to je bilo koncept razvoja ljudskog dru¹tva pre 5 vekova), zar ne? Ili ne: poslaæe ga u obli¾nju Sremskomitrovaèku Kaznionu (pesmom opevanu, onu u kojoj su najva¾nije univerzitete zavr¹avali mnogi va¾ni likovi, oni koji su doktorirali prevodeæi Kapital Karla Marksa), pa æe sklopiti poznanstva koja æe mu obezbediti autostradu do zvezda... ili, bar do dr¾avnih koncesija, o kojima nevoljno èitamo ovih dana. Od koga zavisi kuda æe se dr¾avni posao (autoput) protegnuti? Od nekih tamo, sa partizanskim imenima umesto kr¹tenih.

Hoæe li neko, skrnavom telefonskom kamerom, snimiti antipod ovoj septièkoj jami i na YouTube objaviti svoja omiljena predavanja, svoje omiljene ve¾be, svog omiljenog nastavnika ili profesora... ne¹to ¹to ne implicira batine, ni poni¾enje nièije majke, nièijeg oca... nego ono ¹to tom jadnom ocu i majci ide u prilog... Hoæe li neko snimiti zakljuèenje neèije petice, aplauz razreda, zadovoljnu nastavnicu, zadovoljnog ðaka? Hoæe li iko snimiti plod neèijeg truda, neèijeg anga¾mana...

Ili æemo vazda gledati èudovi¹ta na ovom YouTube?

Bred

Ja to nisam gledao na TVu ali sam nasao na youtube-u ...
Quote from: Adonis_Vernalis on 22-06-2009, 12:00:09
Jo¹ sinoæ mi se, dok sam ovo gledao, zgrèio stomak.
I meni.
Quote
Zamislio sam svoju majku, siæu¹nu ¾enicu od 150 cm visine (sreæom, uèiteljicu, a ne nastavnicu), kako je neki utripovani hibrid, po definiciji besan, jer je besan... udara, jer mu je dala keca zato ¹to ne zna ni da na zidu poka¾e gde stoji periodni sistem, a kamoli da se upusti u raspravu ¹ta predstavljaju atomski i redni brojevi...

Hm, da, uzas. On ko od brega odvaljen ... Ma koliko pokusao da ga opravdam, ne mogu. Iako je profesorka sama prva pocela da ga udara ... Ton je slab pa nisam cuo celu raspravu ...

Quote
Od hibrida bih napravio Æele-kulu na suprotnom zidu, da moju majku, ili mene dirne.

Me 2.  :batina

Quote
Pretvaraju li se na¹e ¹kole u ono najcrnje ¹to smo po filmovima o ¹kolama u najbednijim crnaèkim èetvrtima u SAD mogli da vidimo? Da li na¹i nastavnici treba da budu nosioci crnih pojaseva da bi uspeli da do kraja izvedu obièni plan i program nastave, ono ¹to va¾i za proseènog imaoca IQ iznad 100... ono ¹to je va¾ilo za 3 generacije unazad?

To sam se i ja pitao pogotovo kad sam video ostale klipove iste ili slicne tematike.
Danas bi profesori u skolama morali da nose bejzbolke da bi se zastitili a ucenicu su toliko bezobrazni da nemam reci ... :face:

Quote
©to je najstra¹nije, baja u crnoj majci je imao podr¹ku razreda. Neko, ko je imao telefon, znao je da æe moron dobiti keca. Znao je da æe moron udariti nastavnicu.
E ovo je najgore. Mislim da autor snimka nije znao da ce sukob bas toliko eksalirati? Ili jeste?  :hm

Ona je zavrsila karijeru u obrazovanju ... Kakav ce ona sad autoritet imati? Nikakv. O ponizenju da ne govorim.

On ce biti izbacen iz skole to je sigurno ali nijedna kazna ne moze biti dovoljna za ono sto je uradio.

:nonono:

Adonis_Vernalis

#14
Quote from: Bred on 22-06-2009, 12:55:43
Ona je zavrsila karijeru u obrazovanju ... Kakav ce ona sad autoritet imati? Nikakv. O ponizenju da ne govorim.

Ona je, generalno, zavrsila karijeru. Vise nece biti sposobna nikakvu ocenu da donese, a kamoli zakljuèi. Da li æe moæi i na sremskomitrovaèkoj pijaci da povræe prodaje? Verovatno neæe smeti, jer æe joj njen d¾elat doæi da kupuje paradajz. Kao i njegov veliki tata. Gde je to mesto, dovoljno daleko, gde æe ova poni¾ena, javno i¹amarana ¾ena, moæi da ¾ivi kao sav normalan svet?

©ta bi hibrid radio da njegovu mamu neko javno i¹amara?

©to je hibridovo pravo da svoju majku za¹titi jaèe od prava nekog obiènog deteta?

©to je njegovo pravo da ne zna jaèe od neèijeg prava da zna?

©to su èudovi¹ta najgledanija na YouTube?

Ponekad za¾alim ¹to vi¹e nema robovlasnièkog dru¹tva. Baja u crnoj majci bi mi bio omiljeni gladijator... Nek ¹amara nubijskoga lava. Ali, mamo moja, lav ima kand¾e... i stra¹ne zube...

P.S. Verovatno gledate "Trenutak istine" na Pinku. Koliko je novaca potrebno da bi ste iza¹li u javnost, isprièali svaku gadariju iz va¹eg ¾ivota... i onda "dobili priliku" da poènete novi ¾ivot sa siæom koju biste mogli dobiti sve i da zaslu¾ite prvu nagradu? Nakon ovog snimka na YouTube nastavnica neæe dobiti moguænost da dobije novi ¾ivot sa 5 miliona dinara. Dobila je poni¾enje za d¾abe. Majmun u crnoj majci æe verovatno imati, jer je bar 3 puta mlaði. Za koji dan, njegov prekr¹aj æe prestati da bude zanimljiv, jer æe se pojaviti neko ko æe objaviti kako je ubio nastavnicu pred celim razredom...

Nije fer.