Proteini iz povræa i sni¾enje krvnog pritiska

Started by Bred, 18-05-2006, 12:14:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Bred



Studija uraðena u Londonu pratila je podatke o krvnom pritisku 4600 osoba, starosti 40 do 59 godina iz èetiri zemlje u periodu od tri do ¹est meseci. Takoðe, su prikupljani podaci o navikama u ishrani, piæu, kao i uzorci urina.

Studija je pokazala da su osobe koje su jele vi¹e proteina poreklom iz povræa imale ni¾e vrednosti krvnog pritiska u odnosu na one koje su konzumirale manje kolièine ovih proteina. Suprotno ranijim istra¾ivanjima ova studija nije pokazala vezu izmeðu totalnog unosa proteina i visine krvnog pritiska.

Iako nisu u potpunosti sigurni kako ovi proteini utièu na krvni pritisak, istra¾ivaèi ka¾u da aminokiseline mogu imati uticaja, kao i drugi sastojci povræa, poput magnezijuma koji mo¾e u interakciji sa aminokiselinama sni¾avati vrednosti krvnog pritiska.
   

Definitivne dokaze o uzroènoj povezanosti izmeðu unosa proteina poreklom iz povræa i krvnog pritiska daæe buduæe randomizirane kontrolisane studije, ali se smatra da ovo saznanje mo¾e biti jedan od koncepata zdrave ishrane.
M.M.