2 pitanja

Started by Naca, 17-08-2006, 12:59:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Naca

Da li moze neko da mi napise formulu za pivampicilin?
Moze li mi neko objasniti pojmove agonisti i antagonisti na primeru morfinana i njegovih antagonista?

Hvala

BK

#1
Za sada samo ovo.  :run

rade

Agonisti su supstance (lekovi) koji kada se ve¾u na odreðeni receptor na æeliji daju efekat preko istog procesa aktivacije i prenosa signala preko drugog glasnika (pogledati citologiju ili op¹tu biohemiju - prenos signala u zidu æelije i kroz æeliju).
U primeru morfina je to tako da se ve¾u za takaozvane mi receptore (lekovi sa visokim afinitetom) i za delta i kapa receptore (lekovi sa niskim afinitetom za receptore). Primer antagonista morfina su kodein i metadon.
LEK (A - agonist) + R (receptor)
AR (kompleks - zavisi od afiniteta)
AR* efekat preko prenisa signala

Antagonisti ili antagonisti receptora su supstance koje se ve¾u za isti receptor kao i agonisti i blokiraju na taj naèin moguænost delovanja agonista. Antagonisti ponekad i sami imaju veoma slabe efekte sliène agonistu. Antagonisti morfina su nalokson i naltrekson i oni se mogu dati kod trovanja morfinom jer na taj naèin konkuri¹u za isto mesto na æeliji tj za iste receptore kao i morfin, pa ga istisnu i blokiraju njegovo dejstvo. Samim tim se i efekat morfina smanji.

Kod morfina postoje i parcijalni antagonizam, kao i kombinovani agonistièko-antagonistièki efekat, ali o tome na farmaceutkoj nema smisla govoriti. Farmakologija æe sve pojasniti otom potom.

Nadam se da je odgovor od pomoæi  :~

rade

Shema nije dobro ispala. Umesto linija trebale su biti povratne strelice (proces je povratan). Nisam napisao shemu za drugi slucaj:

LEK (B - antagonist) + R (receptor) -> BR (kompleks) --------> bez odgovora

Eto  :wink:

rade

Sad sam primetio gresku u kucanju - kodein i metadon su AGONISTI morfina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Logicno. Deluju preko istig receptora i daju slicne efekte samo je razlika u intenzitetu i zato su AGONISTI.

Sorry  :]

mullala

#5
Ja bih jos dodala da je idealni opioidni analgetik onaj koji ima antagonisticko delovanje na mi receptore (koji su inace zaduzeni za stvaranje zavisnosti ovih lekova) i agonisticko delovanje na kapa receptore (koji su zaduzeni za analgeziju).
Ovakav analgetik ne postoji, a najvise mu se priblizavaju butorfanol i pentazocin.