Mobilni telefoni buduænosti biæe znatno drugaèiji od dana¹njih

Started by Bred, 10-04-2008, 13:52:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Dok vlasnici dana¹njih mobilnih telefona uzdi¹u za novim modelima, sa ekranima osetljivim na dodir i ugraðenim prijemnikom za satelitsku globalnu navigaciju, istra¾ivaèi se veæ bave novom generacijom telefona koji æe se - kako izgleda - znatno razlikovati od dana¹njih.

Struènjaci istra¾ivaèkog centra forme Nokia i Kembrid¾skog univerziteta eksperimenti¹u sa novim materijalima na bazi nanotehnologije, sa nekim neobiènim svojstvima. Pod odreðenim uslovima ti materijali mogu da menjaju oblik i boju, i od njih mogu da se konstrui¹u mikroskopski sitne jednostavne ma¹ine.

Nanotehnolo¹ki mobilni telefoni mogli bi da se savijaju, na primer u obliku ¾enske narukvice, i da prilagoðavaju svoju boju odeæi. Sudeæi po tome konstruktori imaju u vidu ¾enski deo potro¹aèkog tela. Takoðe bi mogli da imaju ugraðene fotoæelije za punjenje baterija, pa èak i da sami èiste sopstvenu povr¹inu ili pak da odbijaju vlagu, ¹to znaèi da im potapanje u vodu ne bi uop¹te na¹kodilo.

Po¹to bi klasiène baterije to te¾e podnele, nauènici eksperimenti¹u sa specijalnim kondenzatorima koji bi mogli da deluju kao baterije. Drugi smatraju da bi statièki elektricitet, koji se èesto stvara u odeæi koja u sebi ima sintetièke materijale, takoðe mogao da se iskoristi za pogon ovih ureðaja.

Nanotehnologija napreduje krupnim koracima pa se predviða da bi do 2015. godine nanotehnologija mogla da bude primenjena u proizvodnji 15 odsto proizvoda.

voanews.com