Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU

Started by darusaz, 11-04-2008, 11:53:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Maslacak

#60
Quote from: dirigent on 08-05-2008, 14:30:08
    Ha,ha,ha ... ovako formulisano zvuci ko da sto je duzi dokument to je i bolji.

Oprosti dirigente... "obimniji", je l' mo¾e tako? :>
Sam Bred je obezvreðivao dotièni sporazum jer ima "samo 10 taèaka", moja "formulacija" je bila odgovor na to :>

U temi koju je Bred linkovao, mo¾da Bred jeste govorio o SSP, ali niko drugi svakako nije jer se govorilo o potpuno drugom sporazumu. Samo ¾elim da to bude jasno. Dakle niko na ovom forumu nikad nije rekao da SSP ima 10, 6 ili koliko veæ taèaka.

dirigent


Bred

Naravno da je mnogo ozbiljniji ovaj "deblji" nego onaj od 10 tacaka i naravno da se u onom od deset tacaka ne spominje KiM i naravno da je mnogo vise sporan bio upravo SSP nego tih 10 tacaka mada je i tih 10 tacaka vodilo ka SSPu u kome se spominje KiM.
:K
Dakle, razjasnili smo.

--
Vlada usvojila oba sporazuma
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Vlada Srbije je danas usvojila predloge sporazuma o Stabilizaciji i pridru¾ivanju i sporazuma Srbije i Rusije u oblasti energetike.

Kako saznaje B92, na sednici Vlade, kojoj je predsedavao vicepremijer Bo¾idar Ðeliæ, potvrðen je Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju, a DSS je napustio sednicu. Ministri iz redova Demokratske stranke Srbije napustili su sednicu pre glasanja, tako da je Sporazum usvojen jednoglasno.

Velimir Iliæ ranije je najavio da æe predlog sporazuma sa EU biti odbaèen.

Ðeliæ donosi tekst SSP-a

Potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ izjavio je da æe na sednici Vlade Srbije pokazati ministrima tekst sporazuma koji je potpisao pre dve sedmice u Luksemburgu.

"Ti tekstovi su na sajtu i moæi æe svako da ih pogleda, a èlanovima Vlade æu pokazati tekst kako bi se uverili da je to ono ¹to je potpisano", rekao je Ðeliæ.

On je kazao da je "velika sramota da premijer jedne zemlje ka¾e da Evropska unija potpisuje ne¹to tajno sa Srbijom i da posle pet minuta iz EU doðe demanti te tvrdnje".

Iliæ: Tra¾iæemo dodatne pregovore sa EU

Ministar za infrastrukturu Velimir Iliæ izjavio je da æe ministri Demokratske stranke Srbje i Nove Srbije na dana¹njoj sednici Vlade Srbije odbaciti Predlog Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju EU i tra¾iti dodatne pregovore sa Unijom.

Iliæ je u izjavi novinarima, na Glavnoj ¾eleznièkoj stanici u Beogradu, pre sednice Vlade, rekao da "ovaj drugi sporazum, ¹to se tièe gasa, nije sporan - mi smo to odavno insistirali da se utvrdi, i to ide u ratifikaciju sasvim normalno".

On je ocenio da ti sporazumi ne bi trebalo da budu usvajani preglasavanjem i "zato je bolje bilo da saèekamo izbore, vrlo je ru¾no da to ide u predizbornom æutanju".

"Meni je jako ¾ao ¹to to ide u izbornom æutanju, ali ¹ta æete, tako su neki ¾eleli, i to je ne¹to ¹to moramo odraditi", rekao je Iliæ.

Protest bez incidenata

Juèe najavljen protest protiv usvajanja energetskog sporazuma sa Rusijom zavr¹en je predajom na pisarnici Vlade Srbije zahteva Vladi da povuèe sa dana¹nje sednice predlog za ratifikaciju tog sporazuma.

Grupa graðana, predvoðena narodnim poslanikom Èedomirom Jovanoviæem, ne¹to iza podneva protestovala je ispred Vlade Srbije zbog najave da æe na novom parlamentu biti predlo¾ena ratifikacija tog gasnog aran¾mana.

Demonstranti su do sedi¹ta Vlade stigli u protestnoj koloni kreæuæi se centralnim beogradskim ulicama, a sve je proteklo bez incidenata. Traka kojom se kretala kolona koja je brojala vi¹e od hiljadu ljudi, bila je zatvorena za saobraæaj.



Poseta Konstatina Kosaèova Srbiji produbila raskol koalicionih partnera u vladi
Rade Rankoviæ


Poseta predsednika Spoljnopolitièkog odbora Ruske Dume Konstatina Kosaèova Srbiji izazvala je nove podele i produbila raskol izmeðu koalicionih partnera u vladi.

Nakon susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadiæem, Demokratska stranka je saop¹tila da je Kosaèov tokom razgovora izjavio da Rusija potpuno podr¾ava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju i napore Srbije da postane punopravni èlan EU.

Prilikom susreta sa Borisom Tadiæem, Kosaèov je, kako je preneo DS, osvræuæi se na aktuelnu politièku situaciju u Srbiji, rekao da je u javnosti nametnuta la¾na dilema Evropa ili Rusija.

“Poznato mi je da potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju ovde u Srbiji izaziva razlièite komentare i emocije. Ne smatram da treba da se ume¹am u tu diskusiju i da podr¾avam jednu ili drugu stranu", naveo je Kosaèov i objasnio da je za Rusiju, s gledi¹ta njenih interesa i interesa rusko-srpske saradnje, prihvatljiv bilo koji oblik i forma saradnje Srbije i Evropske unije.

Na mitingu koalicije DSS-NS, kome je prisustvovao i ruski politièar, Kosaèov  izjavio da nije istina da je Rusija podr¾ala potpisivanje SSP-a izmeðu Srbije i Evropske unije.

"Kada neko predla¾e Srbiji da uðe u EU na kolenima, to ne mo¾e da bude izbor Srbije. I, ako neko poku¹ava da oduzme Srbiji parèe zemlje i na taj naèin joj olak¹a ulazak u EU, to ne mo¾e da bude izbor Srbije. Kosovo je Srbija - podr¾aæemo Srbiju", rekao je na mitingu narodnjaka ruski funkcioner. Buduæe èlanstvo Srbije u EU ne bi trebalo da se re¹ava u Briselu ili u Va¹ingtonu, nego samo u Srbiji, rekao je jo¹ Kosaèov.

Prilikom susreta sa srpskim zvaniènima Kosaèov je razgovarao i o energetskom sporazumu Srbije i Rusije, a u ovom trenutku je vrlo neizvesno hoæe li se o ovom ugovoru razgovarati i na sutra¹njoj sednici vlade koju je zakazao premijer Vojislav Ko¹tunica.

Predsednik DS-a Boris Tadiæ poruèio je da æe ministri iz te stranke na samom poèetku sednice Vlade predlo¾iti dopunu dnevnog reda i tra¾iti da vlada usvoji i Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju, dok iz DSS-a i NS-a sti¾u odgovori da se ministri oy ove dve stranke neæe izja¹njavati o sporazumu sa EU.

Kako je danas izjavio premijer Ko¹tunica, èlanovi vlade iz narodnjaèe koalicije nisu upoznati sa sa sadr¾ajem prateæeg privremenog sporazuma, koji je vicepremijer Bo¾idar Ðeliæ 28. aprila potpisao u Luksemburgu, zbog èega i ne mogu da se izja¹njavaju o njemu.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadiæ odbacio je tvrdnje DSS-a nazvav¹i ih organizovanim i otvoreno¾im laganjem", jer je, kako je rekao, "Vlada Srbije je 6. decembra usvojila Prelazni sporazum, svaku taèku i svako slovo.

VOANEWS.COM

lelemud

Bice strasno zanimljivo posmatrati kako ce sad ove srBske stranke ponistiti ovaj sramni sporazum i pokazati nam kako se to cuva Kosovo. Isto kao sto su '99!

darusaz

Жив био па видео још колико овог пролећа.  :>

lelemud

Pa videcemo koliko cemo jos biti zivi posle toga.

Bred


lelemud

Ne nego, za razliku od onih sa selektivnom amnezijom i ciji su roditelji bili partijski ljudi, jos uvek se secaju proslog iskustva sa istim.

dirigent

Sporazum ne treba da dodje pred skupstinu.

   Time se dobija na tome da nismo zatvorili vrata za sobom, a opet mozemo da vodimo borbu za nacionalne interese.

     Mozemo ga ratifikovati kad za to dodje realni trenutak. SIGURNO je da je ratifikacija bessvrsishodna dok se ne zavrsi saradnja sa tribunalom , jer bi smo ratfikovali sporazum koji je van snage dok se taj uslov ne ispuni.

lelemud

Da, mozda bi to i bilo tacno kada bi SSP imao bilo kakve veze sa "borbom za nacionalne interese". Tj. protiv nezavisnosti Kosova.
Kao sto se videlo, potpis na SSP niko od zapadnih politicara nije ocenio kao ono sto je Kostunica zeleo, tj. kao potpisivanje nezavisnosti. A izjave pojedinih ministara su potvrdjivale stavove njihovih zemalja da je Kosovo nezavisno, a ne da smo to i mi aminovali. U drugoj temi je pisano kako treba cekati skupstinu UN, sto uopste nije opravdano, jer ovaj potpis nema nikakvog uticaja ne odluke zemalja o Kosovu.

Dakle, govoriti o steti njegovog potpisivanja je samo obmana. Na drugoj strani, steta od njegovog ponistavanja, a isto tako i odlaganja, je ocigledna. Ponovo, to bi bio jako los znak stranim investitorima. Koji su, kako smo videli, istog trenutka kada je sporazum potpisan, krenuli nazad u Srbiju. A da ne govorimo o tome koliko bi Tadic izgubio na kredibilitetu i na Zapadu, i u Rusiji (koja, ma sta neki zeleli, navija za nas ulazak u EU). Zamislite kakva bi to nedoslednost bila.

Bred

Ne, Kostunije potpis tumaci kao nesto za sta nam u buducnosti neke zemlje EU mogu reci "eto, potpisali ste SSP u kome pise da se on ne odnosi na KiM, mi to tumacimo kao da ste priznali da je KiM nezavisna drzava" ...
:wink:

lelemud


Svejedno, bitno je da jedino on i njegove "patriote" to tumace kao potpis na nezavisnost, pored svih demantija koji su stigli sa Zapada. Kao da bi i on to zeleo.
A konacno, ne postoji ni sansa za nastanak situacije gde bi oni uopste imali potrebu da kazu tako nesto.

dirigent

Demantija u vidu izjave belgijskog ambasadora  De Guhta i , francuskog ambasadora Kusnera koji je podrzao belgijskog kolegu.

lelemud


Dajte da se ne sluzimo ovakvom prljavom demagogijom vise.
Demantija u smislu da su svi sporazum ocenili kao potpuno nepovezan sa statusom, sto u njemu samom i pise. Izjave tih zvanicnika su o stavovima tih zemalja prema Kosovo, ne o bilo kakvom uticaju sporazuma na status.

Neverovatno je da sam ovo morao da napisem, siguran sam da su svi razumeli na sta sam mislio.

dirigent

Nije direktno povezan ,ali tu je i kvaka . Zasto bi Eu postovala rezoluciju UN kada je i sama krsi?