Sporazum o asocijaciji i pridruzivanju Srbije sa EU

Started by darusaz, 11-04-2008, 11:53:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lelemud


Zato sto njoj ne treba potpis Srbije na nezavisnost Kosova.

Zato sto, kada bi im to i trebalo, ne bi mogli da kazu da smo ga potpisali ovim sporazumom jer su dovoljan broj puta rekli kako on nema veze sa statusom.

Zato sto diplomatija nije zmurka pa mozes da varas na glupe fore. Ovi ljudi su vrlo ozbiljni, ne znam kako neko uopste moze da zamisli da su nam oni sad neku nezavisnost uvalili da potpisemo na mufte. Neverovatno.

Bred

E, ajde da ne izigravamo naivnost ...
To sto su sad neke drzave rekle da to ne znaci proznavanje KiM, niko ne moze ni da tvrdi ni da garantuje da ce se te iste drzave u buducnosti praviti lude i reci-izvolite, to ste potpisali.
:wall:

lelemud

 
Mislim da i treba da  :wall: ako stvarno mislis da se to moze desiti. Kao da su to deca, a mi smo onaj naivan klinac sto ga uvek namagarce. Pa po toj logici bi bilo kakav medjunarodni ugovor koji je opunomocila ova zemlja, npr. Vidicev transfer, mogli da proglase kao potpis na nezavisnost. Takvo razmisljanje cak nije ni smesno vise.
Istina jeste da bi njima odgovaralo da mi priznamo Kosovo ali ako neko zaista misli da ce to uraditi tako bi nam dali nesto da potpisemo sto nema veze sa statusom, a onda posle nekog vremena rekli da su nam to u stvari "uvalili", onda stvarno treba da preispita uticaj buvljacke logike na svoj zivot.

dirigent

Citah u danasnjoj politici izjavu Rupela . Uslov za aktiviranje sporazuma SSP po ratifikaciji bi bio zavrsetak saradnje sa haskim tribunalom i obavezu Srbije na dobre odnose sa vlastima u Pristini (citaj dobre medjususedske odnose (a tumaci medjudrzavne odnose)).

     Ma taj Rupel veze nema... A tek Kusner ili onaj belgijanac... KAKVI DILEtanti??

Wlada

Радикали и социјалисти су рекли да немају ништа против споразума, мада су ови први имали против Ђелића и Тадића јер су "издајнички" потписали документ који је сасвим ОК.
Читај, споразум ћемо ратификовати у наредних пар месеци, тумачи Србија улази у ЕУ шта год причали Коштуница, Тачи и Шешељ... пошто је ова тројка једина на свету против уласка Србије у ЕУ

Bred

Quote from: dirigent on 28-05-2008, 09:13:57
Uslov za aktiviranje sporazuma SSP po ratifikaciji bi bio zavrsetak saradnje sa haskim tribunalom i obavezu Srbije na dobre odnose sa vlastima u Pristini (citaj dobre medjususedske odnose (a tumaci medjudrzavne odnose)).

Vlado citaj malo bolje.
:wink: :K



DSS: Dopuniti SSP
| Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- DSS saop¹tio da je kompromis koji je ta stranka spremna da prihvati kad je reè o SSP-u da se taj dokument dopuni reèenicom da je Kosovo neotuðivi deo Srbije.

"Jedno od moguæih kompromisnih re¹enja oko Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju moglo bi da bude da nova nacionalna vlada u pregovorima sa Briselom dogovori da se sporazum dopuni reèenicom da je Kosovo sastavni i neotuðivi deo Srbije", objasnio je funkcioner DSS-a Branislav Ristivojeviæ u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je naveo da je Savet ministara EU juèe u Briselu usvojio zakljuèak kojim se potvrðuje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije u njenim meðunarodno priznatim granicama.

"Upravo bi sa jednim takvim zakljuèkom koji bi se odnosio na Srbiju mogao biti dopunjen SSP, ¹to bi predstavljalo kompromisno re¹enje", smatra Ristivojeviæ.

Mi¹èeviæeva: Nemoguæe i nepotrebno

Direktorka Vladine Kancelarije za pridru¾ivanje EU Tanja Mi¹èeviæ izjavila je da je nemoguæe i nepotrebno menjati Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju, kako bi se dopunio stavom da je Kosovo deo Srbije.

Mi¹èeviæeva je kazala da se SSP ne bavi statusom Kosova i da se status Kosova mo¾e promeniti samo izmenom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Povodom navoda predstavnika Demokratske stranke Srbije Branislava Ristivojeviæa da bi posle formiranja "nove nacionalne vlade" u pregovorima sa Briselom SSP trebalo dopuniti reèenicom da je Kosovo sastavni i neotuðivi deo Srbije, Mi¹èeviæeva je rekla da je za otvaranje novih pregovora potrebna saglasnost i EU i Srbije.

Prema njenim reèima, za to je potrebno utvrditi pregovaraèku platformu i novi tim, ali je to, kako ka¾e, apsolutno nepotrebno.

b92



Ko¹tunica odbacuje Rupelovu izjavu
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Vojislav Ko¹tunica izjavio je da je "apsolutno neprihvatljiva" ocena Dimitrija Rupela da Srbija treba da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom.

"Apsolutno je neprihvatljiva ocena predsedavajuæeg Saveta ministara EU Dimitrija Rupela da Srbija treba da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom i da je to preduslov pribli¾avanja Srbije EU", izjavio je predsednik tehnièke Vlade Srbije Vojislav Ko¹tunica.

Ko¹tunica navodi da "zahtev za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa delom vlasti te teritorije do sada nije postavljen nijednoj dr¾avi i Srbija mo¾e da ima samo jedan odgovor, a to je da je, saglasno meðunarodnom pravu i saglasno Ustavu Srbije, Kosovo pokrajine unutar Srbije".

"Isto je tako neprihvatljivo Rupelovo odbacivanje svakog poku¹aja da se ponovo raspravlja o statusu Kosova, buduæi da je, po njemu, Kosovo definitivno nezavisno", kazao je on.

Ko¹tunica je rekao da "ogromna veæina dr¾ava u svetu ne priznaje jednostranu nezavisnost Kosova, veæ priznaje Srbiju u njenim legitimnim, meðunarodno priznatim granicama, sa Kosovom unutar Srbije".

"Tu realnost Rupel mo¾e da osuðuje, ali svakako ne mo¾e da je promeni", naveo je Ko¹tunica.

Slovenaèki ¹ef diplomatije Dimitrij Rupel izjavio je da su dobrosusedski odnosi meðu dr¾avama regiona zapadnog Balkana "startna osnova" za njihovo pribli¾avanje Evropskoj uniji, prenela je Politika, pozivajuæi se na izvore u slovenaèkom MIP-u.

Politika navodi da to znaèi da se od Srbije oèekuje da poka¾e kooperativnost, ne samo sa BiH, Hrvatskom i Makedonijom, veæ prevashodno sa Kosovom.

b92

---
Ja sam vec rekao da ce nam EU postaviti uslov za clanstvo da imamo okodnose sa svima kao i sa Kosovom a to bi veorvatno znacilo i uspostavljanje diplomatskih odnosa.
I o cemu bre mi pricamo?!?!?
:wall: :wall: :wall: :namcor :nene:

dirigent

Quote from: Wlada on 28-05-2008, 12:40:52
Радикали и социјалисти су рекли да немају ништа против споразума, мада су ови први имали против Ђелића и Тадића јер су "издајнички" потписали документ који је сасвим ОК.


   Da, to je izjavio Mircic iz SRS . Ta verbalna gumilastika koja se prilagodjava novonastalim okolnostima pod izgovorom doslednosti mi se  :bljak:

   A sto je najgore sve stranke se sluze tim stosovima...

Darker


Bred

Fejt: Srbija nema pravo veta
| Izvor: Beta
Pri¹tina -- Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da Beograd nema pravo veta na ono ¹to se dogaða na Kosovu.


Fejt je rekao i da je posle 15. juna jedino meðunarodno prisustvo predviðeno Ustavom Kosova Meðunarodna civilna kancelarija. On je za dnevnik "Zeri"rekao da 15. juna stupa na snagu Ustav Kosova, "¹to podrazumeva da Vlada Kosova dobije dodatna ovla¹æenja".

"Time se stavlja van snage ustavni okvir koji je bio osnov za prisustvo UNMIK-a. Ustav predviða drugo meðunarodo prisustvo, to je Meðunarodna civilna kancelarija", rekao je Fejt.

On je ocenio da je "zadovoljan progla¹avanjem nezavisnosti Kosova, jer je to bio pozitivan rezultat u oèuvanju stabilnosti u regionu".

"Nismo videli alternativu nezavisnosti Kosova. Takoðe, mi ne vidimo ovo kao proces koji se mo¾e preokrenuti, vratiti natrag. To je nepovratan proces i takav æe ostati", izjavio je Fejt.

Komentari¹uæi najavu ¹efa UNMIK-a, Joahima Rikera, da EULEKS mo¾e da bude pod ki¹obranom UN, Fejt je rekao da je to jedna od moguænosti, ali da o tome nije doneta odluka.

On je izjavio da oèekuje da æe mnoge dr¾ave posle 15. juna priznati nezavisnost Kosova.

Visoki predstavnik Evropske unije za Kosovo je rekao da podr¾ava zahtev predsednika opozicione Alijanse za buduænost Kosova, Ramu¹a Haradinaja, za odr¾avanje izbora u roku od devet meseci od stupanja na snagu Ustava, kako je predviðeno predlogom Martija Ahtisarija.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=31&nav_category=640&nav_id=301336

b92



"Evropska perspektiva bli¾a Srbiji"
| Izvor: Tanjug
Moskva -- Dr¾avni sekretar Francuske za evropska pitanja ®an-Pjer ®uje ocenio je da je evropska perspektiva bli¾a Srbiji nego Kosovu.

On ka¾e da Srbija "treba da gleda u buduænost", istovremeno naglasiv¹i da je nezavisnost Kosova bila neizbe¾na. Na pitanje da li æe Srbija pristupiti Evropskoj uniji pre, zajedno sa Kosovom ili posle njega, ®uje je rekao da ne mo¾e da ka¾e datum.

"Mi smo zakljuèili Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa Srbijom, imamo takoðe sporazum o olak¹anju viznog re¾ima. Ako Srbi donesu odgovarajuæu odluku, oèigledno njihova zemlja uæi æe u EU pre Kosova", rekao je ®uje za ruski dnevnik "Nezavisimaja gazeta".

Upitan kako æe se odraziti na evropsku perspektivu Kosova protivljenje ©panije i Kipra njegovoj nezavisnosti, francuski diplomata je rekao da "veæ to pokazuje da æe pregovori o Srbiji biti jednostavniji, jer nju priznaju svi".

"U sluèaju sa Kosovom to æe biti dug proces. Odgovarajuæi na va¹e pitanje, reæi æu: evropske perpsktive Srbije su bli¾e", rekao je ®uje, koji je 21. maja, sa ¹efom francuske diplomatije Bernarom Ku¹nerom, bio u poseti Moskvi i upoznao rusko rukovodstvo sa prioritetima francuskog predsedavanja EU od jula.

"Uzeli smo faktièku situaciju koja je bila 10 godina, i to da je na Kosovu postojala ¾elja da se odvoji od Srbije. Trebalo je re¹avati situaciju polazeæi od faktièkog stanja, to jest putem davanja Kosovu nezavisnosti", rekao je ®uje.

Istakav¹i da "Francuska nije imala neki specijalan interes" za davanje nezavisnosti Kosovu, ®uje je, na pitanje da li je bilo moguæe re¹iti problem Kosova bez promene granica, èemu se tako protivi Rusija, rekao da je "u interesima Evrope stabilizacija Balkana".

Francuski diplomata je rekao svoje lièno mi¹ljenje da je "Evropu i druge zemlje moguæe ukoriti ¹to je sve re¹eno prilièno kasno", s obzirom da je "proces u Rambujeu" bio jo¹ 1998-1999. godine. "Vremenom je problem samo jo¹ komplikovan", rekao je ®uje.

Na pitanje da li je Evropa i pre 10 godina veæ znala da æe Kosovo dobiti nezavisnost, on je odgovorio da se mo¾e reæi da je znala "da je u svakom sluèaju razvod neizbe¾an".

"Kao u sluèaju sa braènim parovima, razvod je uvek neprijatna stvar. Ali kad saznate da razvod ne mo¾e da se izbegne, onda se formalno razvedete. Eto, u kakvoj situaciji smo se mi na¹li", rekao je ®uje.

Funkcioner Francuske je, na podseæanje da su Kina i Hong Kong izradili formulu re¹enja u okviru zajednièke dr¾avne granice, rekao da su "razmotrene sve varijante".

"Nad problemom su radili pravnici, kojima je Francuska postavljala isto pitanje kao i vi: da li je moguæe postupiti drugaèije. Razmatrala se varijanta konfederacije. Sada, polazeæi od situacije koja se stvorila, treba gledati u buduænost. To isto govorimo Srbima. I sa te taèke gledi¹ta rezultati izbora u Srbiji izazivaju optimizam".

"To treba prihvatati kao poslednju etapu raspada Jugoslavije", rekao je ®uje i dodao da je "prilièno kasno" re¹ena situacija sa raspadom biv¹e Jugoslavije.

"Ja nisam pristalica promene granica i tome sliènog, meni se vi¹e sviða stabilnost. Mi smo se pridr¾avali realistiènog pristupa i na evropskom nivou mi smo sada obavezni da obezbedimo stabilnost, vladavinu zakona, po¹tovanje prava manjina, naroèito srpske manjine na severu Kosova. Kako su bila obezbeðena prava Srba u Bosni", rekao je dr¾avni sekretar Francuske.

"®eleli bismo da granice budu za¹tiæene, a da Srbija dobije realnu evropsku perspektivu i gleda u buduænost", rekao je on.

Ku¹ner je, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, rekao da se pozicije Rusije i Francuske o Kosovu i dalje razlikuju.


b92



:news:
Ola Urstad: Srbija u EU do 2013.
| Izvor: Blic
Beograd -- Ambasador misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstad izjavio je da je politièka stabilnost Srbije glavni preduslov za veæa strana ulaganja u srpsku privredu.

On je, u izjavi za “Blic” naveo da su, osim stabilnosti, za veæa ulaganja neophodni jaka i predvidljiva ekonomija, pobolj¹anje imid¾a Srbije u svetu i jasna evropska orijentacija zemlje. ©to se tièe ulaska Srbije u Evropsku uniju, Hans Ola Urstad ka¾e da misli da je realan cilj da se to dogodi do 2013. godine.

b92



:news:
PRIZNANJE KOSOVA PA ULAZAK U EU!

PRESS

Nemaèki ministar za Evropu Ginter Gloser tvrdi da æe Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova i Metohije ako ¾eli da postane èlanica EU

Stari saveznici... Ginter Gloser i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu

Priznavanje nezavisnosti Kosova uslov je Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, rekao je u Pri¹tini nemaèki ministar za Evropu Ginter Gloser! Ovo je prva izjava jednog visokog zvaniènika jedne od zemalja EU u kojoj se od Srbije eksplicitno tra¾i da prizna svoju pokrajinu kao nezavisnu dr¾avu.

- Uzajamno priznavanje nezavisnosti u ovom sluèaju æe biti preduslov za èlanstvo u EU! - rekao je taèno Gloser, a preneli pri¹tinski mediji.

Press je juèe u nemaèkoj ambasadi u Beogradu poku¹ao da sazna da li je ova Gloserova izjava zvanièan stav te zemlje, ali se u Odeljenju za medije niko nije javljao na telefon. U Kancelariji Vlade Srbije za pridru¾ivanje EU reèeno nam je da nemaju komentar na izjavu nemaèkog ministra, jer se bave „samo tehnièkim pitanjima, a ne politièkim komentarima".

Diplomatski analitièar Bratislav Grubaèiæ ka¾e za Press da se ovaj uslov „spominje u meðunarodnim krugovima veæ nekoliko meseci".

- Zvaniènici EU su izbegavali da govore o tome,kako bi omoguæili formiranje demokratsko-socijalistièke vlade u Srbiji! EU je svojim æutanjem o ovom uslovu u stvari pomogla da se konstitui¹e vladajuæa koalicija. Istina je sada isplivala na videlo i Srbija konaèno mora da se suoèi sa uslovima Evrope - tvrdi Grubaèiæ, i dodaje da na¹a zemlja ponudu za èlanstvo u EU „neæe dobiti pre 2020. godine".

Direktor Foruma za etnièke odnose Du¹an Janjiæ ka¾e da je reè o pritisku na Beograd, jer, kako ka¾e, „u politici nema ljubavi".

- EU je pomogla da se napravi ova vlada, a u politici ne postoji ljubav - neko pomogne tebi, i oèekuje da mu ti vrati¹! Ovo je tek poèetak pritisaka i oèekujem da æe biti jo¹ ovakvih izjava. Svako ko iole ne¹to zna o evropskim integracijama, a pretpostavljam da znaju i Bo¾idar Ðeliæ i Boris Tadiæ, mora da bude svestan da je za ulazak u Uniju potrebno da kandidat bude èlan NATO-a i da je prethodno re¹io sve teritorijalne probleme sa susedima - obja¹njava Janjiæ.

(M. D. - I. M.)

Bred

Skup¹tina ratifikovala SSP
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Brisel -- Poslanici Skup¹tine Srbije ratifikovali su SSP i Prelazni sporazum sa EU, kao i energetski sporazum sa Rusijom.


Za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU glasalo je 140 poslanika vladajuæe veæine i Liberalno-demokratske partije, dok je 28 poslanika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije glasalo protiv. Poslanici radikala i poslanièkog kluba Tomislava Nikoliæa nisu uèestvovali u izja¹njavanju o ovim sporazumima.

Za potvrðivanje energetskog sporazuma sa Rusijom glasalo je 214 poslanika poslanièkog kluba "Za evropsku Srbiju", osim èetiri poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, zatim G17 plus, Socijalistièke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, PUPS-a, kao i opozicionih Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke.

Protiv ratifikacije glasala su 22 poslanika Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvoðanksih Maðara.

Skup¹tina je usvojila i 11 zakona o potvrðivanju meðunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora, ukupne vrednosti od 286,5 miliona evra.

Za ratifikaciju ovih zakona izjasnile su se stranke vladajuæe veæine i LDP, a u glasanju nisu uèestvovali poslanici SRS, DSS-a i NS-a.

Predsednica Skup¹tine Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ pozvala je ¹efove poslanièkih grupa da posle sednice doðu na konsultacije.

Potpredsednik Vlade Srbije Bo¾idar Ðeliæ izjavio je da je ratifikacija SSP-a "istorijski momenat" za Srbiju i za uspe¹an nastavak daljih evropskih integracija.

Ðeliæ je novinarima u Skup¹tini Srbije rekao da je vlada poslala parlamentu na usvajanje 12 novih zakona, meðu kojima i zakone koji bi omoguæili dolazak Srbije na Belu ¹engensku listu.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=09&nav_id=317728

KaBoom

15. septembar 2008. | 00:18 -> 18:05 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug  

Brisel, Beograd -- Savet ministara EU nije doneo odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma, izjavio predsedavajuæi Saveta Bernar Ku¹ner. :thanx:

Kako saznaje B92, inicijativu da se odblokira Sporazum je podr¾alo èak 25 èlanica Unije, ali ona nije usvojena jer Holandija nije promenila stav da Srbija nije dostigla punu saradnju sa Hagom. Stav Holanðana podr¾ala je Belgija. Za holandsku vladu puna saradnja znaèi samo jedno - hap¹enje i izruèenje Ratka Mladiæa, èulo se u Briselu.

Savet ministara Evropske unije danas nije doneo odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma, jer nije bilo jednoglasne odluke ministara spoljnih poslova Unije, izjavio je predsedavajuæi Saveta, francuski ¹ef diplomatije Bernar Ku¹ner.

Ku¹ner je na konferenciji za novinare rekao da je radnom ruèku ¹efova diplomatije EU prisustvovao i glavni tu¾ilac Ha¹kog tribunala Ser¾ Bramerc, koji je izneo "pravne, a ne politièke ocene", navodeæi da je to bila "fascinantna diskusija".

Prema reèima Ku¹nera, posle hap¹enja Radovana Karad¾iæa, postavilo se pitanje da li bi trebalo odmrznuti Prelazni trgovinski sporazum.

"Iako je veæina bila za to, nije postignut jednoglasan stav", kazao je Ku¹ner i naveo da Srbija ima veliku moguænost da postane èlanica EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je danas voðena "pozitivna i konstruktivna debata o Srbiji" i da su svi izrazili spremnost da saraðuju sa Srbijom, kako bi sa njom imali ¹to bliskije odnose. Solana je rekao da æe uskoro u Njujorku biti odr¾ani brojni sastanci, kao i da æe poèetkom oktobra biti odr¾an samit EU.

On je naveo da se nada da æe se tada razgovarati o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Evropski komesar za pro¹irenje Oli Ren izjavio je da veruje da æe Vlada Srbije nastaviti saradnju sa Ha¹kim Tribunalom "sa punom odluèno¹æu", koja æe dovesti do hap¹enja preostalih begunaca, prvenstveno Ratka Mladiæa.

Ren je rekao da je stav Evropske Komisije poznat i da je hap¹enje Radovana Karad¾iæa bio "kamen meða¹" koji je trebalo da dobije proznanje od EU u vidu odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Prema njegovim reèima, Evropska komisija pozdravlja ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju u parlamentu Srbije i ohrabljuje vlasti u Srbiji da poènu sa primenom SSP-a, kako bi ubrzale svoj evropski put.

Ren je ocenio da bi to olak¹alo Srbiji dobijanje statusa kandidata u 2009. godini.

©ef slovenaèke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je da je glavni tu¾ilac Ha¹kog tribunala Ser¾ Bramerc ¹efovima diplomatija Evropske unije u Briselu podneo "veoma povoljan izve¹taj o rezultatima svoje posete u Beogradu", ali je rasprava o primeni Trgovinskog sporazuma sa Srbijom zakoèena stavom Holandije.

On je naveo da je Bramercov izve¹taj bio "znatno bolji nego ¹to su evropski ministri oèekivali". Rupel je rekao da je on na sastanku izneo slovenaèki stav koji veoma ide u prilog primene trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Dalje: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=15&nav_id=318671
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

©ta su na¹i mislili da æe Karad¾iæ kupiti Holandiju? :keke: E neæeee... Ajmo sad lepo po Mladiæa i Hod¾u, pa æemo onda da prièamooo...

dirigent

...Da pricamo o priznavanju Kosova...   :plez

Bred

Ðeliæ: Naredna ¹ansa u decembru
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Brisel, Beograd, Ljubljana -- Potpredsednik Vlade Bo¾idar Ðeliæ izjavio u Briselu da je naredna ¹ansa za deblokiranje Privremenog sporazuma sa EU u decembru.

Potpredsednik Vlade Srbije je ovo izjavio posle sastanka s evropskim komesarom za pro¹irenje Olijem Renom. On smatra da æe Srbija imati ¹ansu u decembru, nakon ¹to glavni tu¾ilac Ha¹kog tribunala Ser¾ Bramerc podnese izve¹taj Savetu bezbednosti UN.

"Pitanje je kada æe biti odmrznut ovaj sporazum. Znamo da æe Bramerc u decembru podneti izve¹taj Savetu bezbednosti UN i to se mo¾e videti kao naredni momenat kada bi Prelazni sporazum mogao da se naðe na dnevnom redu EU i da se na samitu krajem godine promeni odluka koja je doneta juèe", izjavio je Ðeliæ novinarima.

"Cela Evropska komisija je razoèarana, ali poruèuje Srbiji da ogromna veæina Evrope ¾eli Srbiju ¹to pre kao èlanicu i da ono ¹to se dogodilo juèe ne bi ni na koji naèin trebalo da nas obeshrabi", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je istakao da je "¾alosno je ¹to je jedan ministar (holandski ¹ef diplomatije Maksim Verhagen) juèe preuzeo na sebe, uprkos jasnom mi¹ljenju svih ostalih dr¾ava èlanica pa i samog Ha¹kog tribunala preko svog glavnog tu¾ioca, da u ovom momentu malo uspori evropske integracije Srbije".

"Privesti kraju saradnju s Hagom"

Komentari¹uæi odluku EU da se nastavi suspenzija prelaznog sporazuma, ministarka pravde Sne¾ana Maloviæ je rekla da je vlada nedvosmisleno odluèna da saradnju sa Ha¹kim tribunalom privede kraju, ne samo zbog pridru¾ivanja Evropskoj uniji, veæ, prvenstveno zbog graðana Srbije.

Ona je, u izjavi novinarima, podsetila da je stav Holandije, koja je se protivila odmrzavanju sporazuma, da Srbija u potpunosti treba da saraðuje sa Tribunalom u Hagu, pri èemu prventveno misle da treba isporuèiti preostale ha¹ke optu¾enike Ratka Mladiæa i Gorana Had¾iæa.
Ðeliæ je rekao da je jasno da Holandija oèekuje Ratka Mladiæa u Hagu, ali da, s druge strane, na direktna pitanja ministar Verhagen nije dao jednoznaène odgovore, i u tom smislu postoji moguænost da se taj sporazum odmrzne makar da Mladiæ i ne bude u Hagu.

"Ipak svima u zemlji je jasno da taj uslov neæe nestati i da je u interesu na¹e zemlje da se zaokru¾i ta saradnja i da preostala dva optu¾enika budu izruèena, bez obzira na skandalozne odluke Ha¹kog tribunala", rekao je potpredsednik srpske vlade.

Ðeliæ je poruèio graðanima Srbije da je, "kao i oni, revoltiran juèera¹njom odlukom".

"Istovremeno sam ohrabren ¹to je 25 zemalja i celokupna Evropska komisija satima ubeðivala Holandiju da promeni svoj stav. Nikada Srbija nije imala takav stepen podr¹ke", rekao je Ðeliæ.

"Na¹ sledeæi cilj ostaje dobijanje statusa kandidata u 2009. godini, a na¹ cilj ulaska u EU 2014. ni na koji naèin nije promenjen", naglasio je potpredsednik Vlade Srbije.

Planirano je da se Ðeliæ sastane i sa potpredsednikom Evropske komisije ®akom Baroom i uruèi mu izve¹taj koji je pripremila radna grupa koja radi na pribli¾avanju Srbije "beloj ¹engenskoj listi".

Ren: Sporazum primeniti jednostrano

Evropski komesar za pro¹irenje Oli Ren preporuèio je Beogradu da taj, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju, "primeni jednostrano".

"Ohrabrujem Vladu Srbije da jednostrano poène s primenom odredaba Privremenog sporazuma i SSP-a. Veæina odredaba mo¾e da se primenjuje jednostrano. Ako Srbija poène da ih primenjuje danas ili sutra, to æe joj pomoæi kada poènemo da razgovaramo o kandidaturi, da doka¾e da ih pravilno primenjuje. Primenom odredaba Privremenog sporazuma Srbija mo¾e sama da ubrza svoj evropski put", rekao je Oli Ren.

Mada æe se Srbija suoèiti s problemom da objasni svojoj javnosti tvrd stav pojedinih zemalja Unije koje su se suprotstavile primeni Prelaznog sporazuma, predsednik Srbije Boris Tadiæ ka¾e da æe na¹a zemlja nastojati da okonèa saradnju s Tribunalom i stvara ekonomski ambijent koji æe je pribli¾iti Evropi.

"Mi æemo nastaviti da ispunjavamo na¹e zakonske i meðunarodne obaveze. Podseæam da je saradnja sa Ha¹kim tribunalom na¹ zakon i da smo u obavezi da po¹tujemo na¹e zakone jer, ako ne po¹tujemo jedan, neæemo po¹tovati niti jedan pravni akt i biæemo anarhistièno dru¹tvo. Zbog toga saradnja s Tribunalom podrazumeva po¹tovanje pravnog poretka na¹e zemlje", rekao je on.

"Nastaviæemo da gradimo infrastrukturu i ekonomske uslove, Srbija æe kroz proces reformi biti bli¾a svim evropskim standardima i na kraju æe pitanje integracija u EU biti tehnièko pitanje", dodaje Tadiæ.

ostatak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=16&nav_id=318851




dakle, eu nas je jos jednom sutnula ...

Pitanje je samo koliko puta ce jos to trebati da se desi ne bili smo sacuvali i ovo malo dostojanstva sto nam je ostalo ...  :nonono:  :K2:

KaBoom

I odmah se servira prièa kako je EU lo¹a, jer nas je "odbacila", izdala i ¹ta ja znam. Jasno i glasno je reèeno da se moraju izruèiti Ha¹ki optu¾enici, uop¹te ne vidim ¹ta je tu sporno! Neka lepo izruèe ovu dvojicu i kraj. Zavr¹ili smo i sa tom mukom. Ba¹ sada je najpogodnija situacija za tako ne¹to. Radikali su razjedinjeni, podeljeni, ne verujem da su u stanju da di¾u bune sada, ¹ta se èeka?

A neee, mi æemo izruèivati jednog po jednog, pa da trgujemo. Evo vam Karad¾iæ, a vi nama SSP. Pa onda evo vam Mladiæ, vi nama èlanstvo u EU. Pa evo vam Had¾iæ, dajte nam Evro ili ¹ta veæ... Pa dajte nam ovo-ono, da radikali ne bi do¹li na vlast, jer æe biti zla. Dosta vi¹e! Izruèite im tu dvojicu i gotovo! Tra¾e od nas jedno, mi pristajemo, al onda da se radi, a ne... Cvrckamo sa poslom. Koliko zakona je done¹eno? Izruèen je Karad¾iæ jedva nekako... Skoro pa ni¹ta ne radimo, a èekamo da nas prihvate oberuèke i daju nam sve ¾ivo za neku crkavicu koju ponudimo. E sva¹ta... Ni jedna zemlja nije olako u¹la u EU (od novih 12), samo nisu imali ratne zloèince i RADILI su.

Jadni Hrvati, moraju da èekaju za nama da se otelimo, pa da zajedno uðemo u EU... :K2:

Bred

Kolega, ajmo polako, mislis li da ovi nasi tj zuti+crveni ne bi izrucili i tu dvojicu da znaju gde su ?!?!?  :wall:

Vidis koliko smo se namucili za Karadzicem i umesto da nas nagrade zbog toga jer to jeste bio OGROMAN korak - oni nas sutaju opet  :wall:

Mogu samo da zamislim kako li ce biti kad udjemo u EU, negde 2589.god, kako ce nam Hrvati, Bosanci i "Kosovari" podmetati nogu/e ako ostane ovakav sistem odlucivanja ...

:wink: