Vodiè za upis u srednje ¹kole

Started by Bred, 11-04-2008, 12:07:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS
Vodiè za upis u srednje ¹kole
ZANAT ILI GIMNAZIJA?
Osmaci su suoèeni s glavnom dilemom oko nastavka ¹kolovanja - da li izabrati struènu ¹kolu, pa se posle nje odmah zaposliti ili upisati gimnaziju i iæi na fakultet



Oko 80.000 ðaka osmih razreda osnovnih ¹kola u Srbiji uskoro mora da odluèi koju æe srednju ¹kolu da upi¹e. U pronala¾enju pravog odgovora na pitanje „kojim se poslom baviti u buduænosti", mogu da dobiju pomoæ Centra za profesionalnu orijentaciju Nacionalne slu¾be za zapo¹ljavanje. Rukovodilac ovog centra Mirjana Gmizoviæ upozorava za Press da najveæi deo nezaposlenih u Srbiji ima samo srednju struènu spremu, ali da postoje brojna zanimanja koja garantuju zaposlenje ba¹ posle srednje ¹kole.

- Ne mo¾emo da ka¾emo roditeljima i ðacima koji je izbor najbolji. Sve zavisi da li dete posle srednje ¹kole ¾eli da se zaposli ili da ide na fakultet. Zbog toga upozoravamo na suficitarna zanimanja i da æe, ako budu hteli ba¹ neko od njih, dugo èekati na posao - ka¾e Gmizoviæeva.

Nastavak obrazovanja

Zbog kvaliteta obrazovanja i dobre prohodnosti ka fakultetima, u samom vrhu popularnosti meðu osnovcima su gimnazije, ekonomske i elektrotehnièke ¹kole. Tokom ¹kolovanja ðaci moraju da stièu i nova znanja, pa je preporuèljivo uèiti jezike i pohaðati kurseve raèunara, ¹to omoguæava lak¹e studiranje, ali i lak¹i dolazak do posla.


Korisna statistika

Deficitarna zanimanja sa III stepenom

- pekar, mesar, konobar, kuvar, vozaè, elektrozavarivaè, elektro i ma¹inski monter, armiraè, tesar, bravar, limar, bolnièar, magacioner, domar...

Deficitarna zanimanja sa IV stepenom

- slu¾benik osiguranja, komercijalista, blagajnik, knjigovoða sa sertifikatom, administrativno-tehnièki sekretar...

Deficitarna zanimanja sa fakultetom

- farmaceut, ekonomista, graðevinski in¾enjer, pravnik, profesor matematike i engleskog jezika, sociolog...

Suficitarna zanimanja sa srednjom ©kolom


- vaspitaè, maturant gimnazije, ekonomski i hemijski tehnièar, konfekcionar, daktilograf, scenski masker i vlasuljar.

Suficitarna zanimanja sa fakultetom

- arheolog, etnolog, istorièar umetnosti, filozof, politikolog, socijalni radnik, molekularni biolog, defektolog, geograf, profesor kineskog, japanskog, turskog, ¹vedskog i arapskog jezika.

Direktor Pravno-poslove ¹kole Beograd Slobodan Pavloviæ istièe da kvalitet ove ustanove dokazuju pro¹logodi¹nji rezultati upisa na Pravni fakultet u Beogradu, na kojem je primljeno 96 od 250 ðaka ove ¹kole.

- Na¹i uèenici, koji uèe po novim nastavnim programima za bankarske slu¾benike ili poslovne administratore, bez problema nalaze posao i bez fakulteta. Mi imamo virtuelne bankarske kancelarije, u kojima uèenici stièu sva znanja potrebna u bankama i ostalim sektorima tr¾i¹ta rada. Nudimo praksu, koja je u dana¹njem poslovnom svetu veoma tra¾ena - nagla¹ava Pavloviæ.

Posao i bez faksa

U Srbiji postoji èitav niz struènih ¹kola koje nude praktièno obrazovanje. U njima se stièe treæi ili èetvrti stepen struène spreme, a kod nas su neka od tih zanimanja veoma tra¾ena na tr¾i¹tu rada. Mada ove ¹kole ne deluju naroèito privlaène uèenicima i njihovim roditeljima, posao, prema podacima Nacionalne slu¾be za zapo¹ljavanje, brzo pronalaze slu¾benici osiguranja, komercijalisti, knjigovoðe, blagajnici i administrativno-tehnièki sekretari.

Pomoænik direktora Tehnièke ¹kole za obradu drveta, unutra¹nju dekoraciju i pejza¾nu arhitekturu Milan Nikoliæ potvrðuje za Press da za njihove maturante ima posla na tr¾i¹tu.

- Mladi koji zavr¹e za ova zanimanja brzo naðu posao, ali, po¹to je reè o treæem stepenu koji ne daje prohodnost ka fakultetima, roditelji nisu zainteresovani. Meðutim, poslednjih godina postoji ogromno interesovanje za ogledna odeljenja za tehnièare pejza¾ne arhitekture i za profil tehnièara oblikovanja name¹taja - prièa Nikoliæ.

Pomoæ za neodluène

Roditelji i ðaci mogu dobiti u Centru za profesionalnu orijentaciju sve informacije o popularnim ¹kolama, obrazovnim profilima, prohodnosti ka fakultetima, suficitarnim i deficitarnim zanimanja. Moguæe je popuniti i upitnik za samoprocenu profesionalnih interesovanja. Pored dolaska u Centar, u „Prosvetnom pregledu" prodaje se „Vodiè za izbor zanimanja", u kome su dati opis razlièitih zanimanja, kratak upitnik za samoprocenu interesovanja, kao i podaci na temu „o èemu sve treba voditi raèuna prilikom izbora zanimanja".

M. GALEÈIÆ



:news:
Kako se opredeliti za srednju ¹kolu
| Izvor: B92
Beograd -- Do polaganja prijemnih ispita za upis u srednje ¹kole ostalo je ne¹to manje od mesec dana i ðaci sada treba da se opredele za ¹kolu.

Iako su gimnazije tradicionalno najinteresantnije za buduæe srednjo¹kolce, i ove godine najveæe gu¾ve oèekuju se u redovima za ¹kolovanje buduæih kuvara i poslastièara. Za jedno mesto na smeru za kuvare ili turistièke tehnièare konkuri¹e i po sedam ðaka. Motivi onih koji su ¹kolu veæ upisali, kako ka¾u, vrlo su jednostavni.

"Sviða mi se i dobro je plaæen, kada zavr¹im, iæi æu dalje, ali æu se i zaposliti", ka¾e jedan uèenik.

Direktor Ugostiteljsko-turistièke ¹kole ka¾e da se svake godine za ova zanimanja otvore po dva nova odeljenja, ali da ni to nije dovoljno. "Èeka ih posao odmah, imaju prohodnost da studiraju i na visokim ¹kolama", ka¾e direktor Milijanko Portiæ.

"Na¹i uèenici, ne samo u Srbiji, veæ i u inostranstvu, Parizu, Beèu, rade u elitnim restoranima, postaju odlièni menad¾eri, lako nalaze posao", ka¾e on.

U Ministarstvu prosvete obja¹njavaju da deca odlièno procenjuju ¹ta se tra¾i na tr¾i¹tu i gde mogu dobro da zarade. Pri izboru zanimanja to je najèe¹æi motiv.

"©ta se de¹ava u privredi i ekonomiji i uparite interesovanja uèenika sa objektivnim ekonomskim trendom i kada se to poklopi, a gotovo uvek se to desi kao neka nevidljiva ruka da to vodi, onda idete u razvoj te oblasti", obja¹njava Radovan ®ivkoviæ iz Republièke upisne komisije.

Da bi upisali neku od pet najjaèih gimnazija u Beogradu, pro¹le godine uèenici su morali da osvoje najmanje 98 poena. Sudeæi prema interesovanju osmaka, jaka konkurencija u gimnazijama oèekuje se i ove godine.

"Moj izbor je gimnazija zato ¹to smatram da su moja interesovanja jedno sada, ali da æe se za èetiri godine promeniti. Sebi ¾elim da ostavim jo¹ vremena za razmi¹ljanje", ka¾e jedan buduæi srednjo¹kolac.

U ¹kolama uveliko traju pripreme za prijemne ispite i konsultacije sa roditeljima, ka¾e Vesna Nedeljkoviæ, direktorka O© "Mihajlo Petroviæ Alas".

"Deca i roditelji su dosta realni, obavljaju se konsultacije i pripreme. Organizujemo roditeljske sastanke, skreæe im se pa¾nja da se pa¾ljivo popune liste ¾eljenih ¹kola da posle ne bi bilo problema", ka¾e ona.

Putari, graðevinci, varioci - zanimanja su kojima mladi u Srbiji ne ¾ele da se bave i to su na tr¾i¹tu deficitarne profesije. Zanimljivo je da je ista situacija i u Evropi. Ali, tamo su poslodavci poslednjih godina te poslove poèeli dobro da plaæaju, za razliku od poslodavaca u Srbiji.