Studenti tra¾e lak¹e programe

Started by Bred, 12-04-2008, 13:25:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred



Odluku Senata Univerziteta u Beogradu da se broj bodova potreban za upis naredne godine studija postepeno poveæava kako bi se za dve godine stiglo do propisanog uslova od 60 poena, predstavnici studenata vide kao medveðu uslugu i kr¹enje zakona. Oni tvrde da im ne treba manje bodova, veæ manje obimni i reformisani nastavni programi.

- Ovo faktièki znaèi da æe studenti moæi da prenose ispite iz godine u godinu. Ja ovo vidim kao unazaðivanje obrazovnog procesa i veliki korak u nazad. Ovakve odluke nisu dobre. Kada smo pro¹le godine raspravljali na istu temu, rekli smo da èinimo veliki ustupak fakultetima i medveðu uslugu studentima. Da smo insistirali na doslednoj primeni Bolonjske deklaracije, jako malo studenata bi upisalo narednu godinu. To bi osvestilo profesore i nateralo ih da konaèno sednu i racionalizuju svoje programe. Ovakvim potezima kr¹i se zakon, a pitanje je da li æe Bolonja u potpunosti za¾iveti i 2010. godine - ka¾e za „Blic“ Nemanja Stamenèiæ, èlan Studentskog parlamenta.
Senat je prihvatio predlog da studentima koji ¹kolske 2008/09. godine budu upisali prvu godinu fakulteta za upis na drugu godinu studija bude potrebno 49 bodova, ¹to je ¹est bodova vi¹e nego ¹to je bilo potrebno njihovim godinu dana starijim kolegama.
- Proces postepene implementacije Bolonje ide u prilog samo profesorima. Oni su imali tri godine da se pripreme za promene koje æe uslediti na fakultetima. Zbog njihove nespremnosti da racionalizuju nastavne programe i svakodnevno rade sa studentima, mi èinimo ovakve ustupke koji æe se prelomiti na na¹im leðima. Nije poenta da se ispiti prenose, veæ da se godine èiste kako studije ne bi u proseku trajale po sedam ili osam godina - napominje Nemanja Stamenèiæ.
Meðutim, profesori smatraju da postepeno prilagoðavanje odgovara i jednima i drugima. Napominju da su studenti bili ti koji su pro¹le godine zahtevali da im se omoguæi da preðu na bud¾et kada daju uslov, iako to nije u skladu sa Bolonjom. Njihova je ocena da ni studenti nisu spremni za sve ¹to novi naèin studiranja nosi i da je proces prilagoðavanja potreban svima.

god. upisa potrebni poeni
2006/07. 37
2007/08. 43
2008/09. 49
2010/11. 60

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=37458