Prva oralna operacija slepog creva izvedena u Sjedinjenim Amerièkim Dr¾avama

Started by Bred, 13-04-2008, 12:51:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nova vrsta hirur¹ke operacije mogla bi da pomogne pacijentima, koji bi inaèe bili podvrgnuti mnogo invazivnijoj proceduri. Ta nova vrsta operacije omoguæava lekarima da uklone ne¾eljeno tkivo - kroz usta. Hirurzi u Sjedinjenim Dr¾avama nedavno su koristili tu proceduru kako bi uklonili upaljeno slepo crevo pacijenta.

D¾ef ©olc se oporavlja posle – kako se veruje prve oralne operacije slepog creva izveden u Sjedinjenim Dr¾avama. ©olc ka¾e da je vreme za oporavak bilo minimalno.

«Radio sam zgibove i jeo sam picu tri dana kasnije».

Doktor Santijago Horgan sa univerziteta Kalifornije u San Dijegu predvodio je hirur¹ki tim. Lekari su koristili robotièko crevo za prolaz hirur¹kih instrumenata i kamere od usta do abdomena.

«Mi smo uklonili slepo crevo kroz usta pacijenta. Samo smo koristili mali otvor na pupku da bi videli kako da prodjemo kroz stomak do abdomena».

Lekari su ubacili kameru kroz mali usek. Oni su provukli dugaèko crevo kroz pacijentovo grlo, napravili usek u zidu stomaka, zatim odvojili slepo crevo, pre nego ¹to su ga izvukli kroz pacijentova usta. Procedura kod D¾efa ©olca trajala je tri sata. Lekari se nadaju da æe moæi da umanje pacijentovo vreme za oporavak, bol i rizik od infekcije.

«Ne znamo da li æe ovo biti naèin da radimo u buduænosti. Ono ¹to sigurno znamo je da æe to promeniti ono ¹to radimo danas».

Ova procedura izvedena je do sada u samo jo¹ jednoj zemlji. 

voanews.com

gaga :)