Invalidi bez ruke moæi æe da voljom kontroli¹u otvaranje i zatvaranje ¹ake

Started by Bred, 19-04-2008, 13:13:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putiæ
Va¹ington
Od pre nekoliko godina postalo je jasno da æe relativno skoro biti moguæe graditi ve¹taèke udove koji mogu da se kontroli¹u signalima iz mozga. Drugim reèima, invalidi bez ruke moæi æe ne samo da pokreæu ve¹taèku ruku veæ i da voljom kontroli¹u otvaranje i zatvaranje ¹ake, pa èak i savijanje pojedinaènih prstiju.

Eksperimenti na majmunima, pa i na nekim ljudima, pokazali su da je to moguæe. Najnvija istra¾ivanja do¹la su do granice kada je postalo potrebno da se eksperimenti pro¹ire na veæi broj dobrovoljaca. Istra¾ivaèi na Univerzitetu japanskog grada Osake poèeli su da ih tra¾e meðu ljudima koji su veæ iz nekog drugog razloga predviðeni za operacije na mozgu - kao ¹to su oboleli od epilepsije. Sreæom, reè je o neinvazivnoj operaciji pri kojoj se elektrode samo prislanjaju na povr¹inu mozga, a ne prodiru u njegovu unutra¹njost. Nauènici u stvari poku¹avaju da najpreciznije moguæe odrede u kom delu mozga bi bilo najbolje implantirati trajne elektrode invalidima.

Do sada su izvr¹eni eksperimenti sa èetvoricom dobrovoljaca, tokom kojih su istra¾ivaèi razvili metod za analizu mo¾danih talasa pomoæu kojih mogu da sa 80 odsto taènosti predvide nameru pacijenta da izvr¹i odreðeni pokret. U meðuvremenu, kolege na Katedri za preciznu mehaniku, Univerziteta u Tokiju, dovr¹avaju konstruisanje usavr¹ene robotske ruke. Nauènici se nadaju da æe uskoro moæi da zapoènu ozbiljnije eksperimente na invalidima. Masovna proizvodnja kontrolisanih ve¹taèkih udova mogla bi da poène kroz svega nekoliko godina.


voanews.com