Solarij kao heroin

Started by Bred, 18-05-2006, 12:42:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Bred

Iako im je ko¾a opu¹tena, naborana i pro¹arana mrljama, redoviti korisnici solarija, nasmijani zbog dnevne doze, uvjereni su da izgledaju zdravo i lijepo. I jedva èekaju novu dozu endorfina.

Tenholièarka Tara Burton priznaje da ne mo¾e ¾ivjeti bez bronèanog tena - solarij zato posjeæuje tri puta tjedno.

"I profesionalno i privatno izgled je vrlo bitan, a ja izgledam bole¾ljivo ako nemam osunèanu put."

No lijeènici se pribojavaju da bi ona mogla biti i fizièki ovisna o solariju. Ova tridesettrogodi¹nja majka sudionica je nove studije Sveuèili¹ta Wake Forest koja je pokazala da neki redoviti korisnici solarija sa svakim posjetom osjete navalu endorfina - osjeæaj euforije slièan onome kod ovisnika o heroinu.


"Ko¾a im izgleda u¾asno: opu¹tena je, naborana, pro¹arana mrljama i podsjeæa na ¹tavljenu ko¾u", rekao je dr. Steven Feldman, prof. dermatologije sa Sveuèili¹ta Wake Forest. "A kad ih pita¹: 'Za¹to si to radite?' oni ka¾u: 'Ahh, zbog toga se osjeæam tako dobro.'"

Simptomi ovisnosti
Tijekom studije redoviti korisnici solarija primali su lijek za blokiranje osjeæaja ugode koji se javlja nakon kori¹tenja solarija. Polovica njih osjetila je simptome odvikavanja. "Osjetila sam muèninu i napetost i neku neobja¹njivu bol u trbuhu", rekla je Tara Burton.

Lijeènici ka¾u da su to oèiti znakovi ovisnosti o solariju - bude se i jedva èekaju da odu u solarij, a jedino ih smeta kad im drugi prigovore da pretjeruju sa solarijem.

Unatoè neprestanim upozorenjima da su solariji ¹tetni kao i prirodno sunèanje, pa èak i ¹tetniji, kao i velikom riziku od pojave raka ko¾e, velik broj ljudi u razvijenom svijetu uèestalo posjeæuje solarije.

Samo u SAD-u biznis sa solarijima donosi zaradu veæu od 2 milijarde dolara godi¹nje. A mu¹terija je sve vi¹e, posebno meðu mladima - 30 do 40 posto osoba u dobi od 16 do 18 redovito odlazi u solarij.

Prethodni èlanci:

La¾ljivi vlasnici solarija (02.06.2005.)

Suhi i stari - solarij (05.10.2005.)
IskonPortal