Alergija vreba iz polena oraha i duda

Started by Bred, 20-04-2008, 13:20:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Mi¹koviæ |

Poleni oraha, duda i jasena ovih dana i do kraja aprila praviæe ozbiljne zdravstvene probleme alergiènima na polen drveæa. Od poèetka maja probleme æe imati alergièni na polen trava, dok su od kraja juna do oktobra aktuelni poleni korova, od kojih najvi¹e tegoba izaziva ambrozija, èiji je polen i najagresivniji.

Procenjuje se da je svaki èetvrti èovek na svetu alergièan na polen, a svaki osmi na polen ambrozije. Struènjaci predviðaju da æe 2015. godine polovina èoveèanstva imati tegobe sa alergijama. Mirjana Mitroviæ, koordinator programa za polen u Agenciji za za¹titu ¾ivotne sredine, ka¾e za „Blic“ da, kada je reè o polenima drveæa, najveæe probleme ljudima stvara polen breze, topole, vrbe, bresta, jove i leske. Osim polena, graðani se tokom cele godine ¾ale na alergijske probleme izazvane pra¹inom i grinjama.
- Trenutno je aktuelan polen oraha, duda i jasena. Interesantno je da je ove godine, zbog blage zime, ranije poèela aktivnost polena trava. Treba znati da je alergiènima svejedno koja je trava u pitanju jer reaguju na sve polene - obja¹njava Mirjana Mitroviæ.
Glavni simptomi alergija su oticanje kapaka, suzenje oèiju, nadra¾ajno kijanje, gu¹enje, osipi po ko¾i i reðe upala sluzoko¾e ¾eluca.
Alergolog u Gradskom zavodu za pluæne bolesti i tuberkulozu u Beogradu dr Zorica Plav¹iæ savetuje graðanima da dr¾e prozore zatvorene kada ima najvi¹e polena u vazduhu, u seoskim predelima uglavnom ujutro, a u gradu uveèe. Takoðe, poruèuje dr Plav¹iæ, u vreme sezone polena treba izbegavati ¹etnju i sportove na otvorenom i radove u ba¹ti.
- Alergija na polen dolazi gotovo neprimetno, jer prah cveæa, drveæa i raznih
KALEDNAR ALERGIJA
vrsta trave ne mo¾emo da vidimo, namiri¹emo ili okusimo. Naroèito ne u sunèanim danima, kada je vazduh suv i topao, vetar prenosi polen iz parkova, ba¹ti i livada u kancelarije i stanove. Èak ni iza zatvorenih prozora, kao ni noæu, dok spavamo, nismo za¹tiæeni od polenovog praha - ka¾e za „Blic“ dr Plav¹iæ.
Ukoliko se alergijski simptomi jave prvi put treba otiæi kod lekara, koji æe zatim proceniti da li je reè o alergiji ili je samo prolazna prehlada ili infekcija.
Alergolozi upozoravaju graðane da nikakve lekove ne uzimaju samoinicijativno. Ono ¹to pacijenti mogu sami jeste da upotrebe fiziolo¹ki rastvor i njime isperu sluzoko¾u nosa nakon povratka iz ¹etnje.
Lekari upozoravaju da bez lekarske terapije alergija na polen veoma brzo mo¾e da se spusti u bronhije i pluæa i u 50 odsto sluèajeva pretvara se u astmu.

Ko¾ne probe
Da bi se utvrdilo na koje supstance su pacijenti alergièni, podvrgavaju se testovima na ko¾i. Ove ko¾ne probe podrazumevaju da je ko¾a pacijenta izlo¾ena supstancama koje izazivaju alergiju - alergenima, a onda se pregleda da li ima znakova alergijske reakcije. Zahvaljujuæi ovim testovima i istoriji bolesti mo¾e se utvrditi da li su kijanje i ostali simptomi izazvani alergenima i koji od njih izazivaju alergiju.

blic