Nespavanje ugro¾ava ðake

Started by Bred, 28-04-2008, 23:14:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Veæinom pred TV-om i kompjuterom

Istra¾ivanje koje je nedavno sprovelo udru¾enje vaspitaèa Beograda pokazalo je da osnovci i deca pred¹kolskog uzrasta veæinu svog slobodnog vremena provode ispred kompjutera i TV ekrana.

©kolski psiholozi obja¹njavaju da je jedan od razloga ovakvog pona¹anja i to ¹to se mladima ne nudi dovoljno moguænosti da na kreativniji naèin iskoriste svoje vreme.

Anketa koja je sprovedena meðu decom pred¹kolskog uzrasta i uèenicima èetvrtog i osmog razreda osnovnih ¹kola pokazala je da kompjuter u sobi ima 39, a televizor èak 54 odsto ispitanih mali¹ana

Psihologinja O.©. Jelica Milovanoviæ u Beogradu Milena Oparnica obja¹njava da je veliki broj sati proveden ispred televizora i kompjutera najèe¹æe posledica lo¹e osmi¹ljenog slobodnog vremena i da treba razmisliti ¹ta æe deci roditelji ponuditi kao alternativu.

"Oèigledno je da smo negde zatajili u naèinu osmi¹ljavanja vremena na¹oj deci, ne samo posle ¹kole, veæ i u ¹koli", ka¾e ona.

"Mi mo¾emo da ka¾emo: problem je jer devca provode veliki broj èasova u za raèunarom igrajuæi igrice, ne koristeæi ga u obrazovne svrhe. Ali ako im to oduzmemo, ¹ta æemo im ponuditi umesto toga", pita ona.

"Tu le¾i problem - u ponudi pravih osmi¹ljenih aktivnosti primerenih uzrastu", navodi ona.

Saznanja do kojih je do¹lo udru¾enje vaspitaèa Beograda ne razlikuju se mnogo od onih u ostalim zemljama Evrope, dok su u Americi ti podaci jo¹ alarmantniji.

Tako je istra¾ivanje jednog od najveæih proizvoðaèa za¹titnih softvera pokazalo da deca u Americi samo na internetu meseènu u proseku provedu èak i do èetrdeset sati.

Sa zabrinjavajuæim podacima tog istra¾ivanja saglasna je i Milena Oparnica. "Deca tog uzrasta, pa i malo starija, kroz svoju imaginaciju i kroz svoje mi¹ljenje imaju potrebu da sebe do¾ivljavaju kao junake, superheroje, nekoga ko vlada univerzumom i da im upravo svet igrica pru¾a tu moguænost", ka¾e ona.

"U okviru svakog kampa koji organizujemo, bilo u vreme zismkog ili letnjeg raspusta, u Centru za fizièku kulturu u Deligradskoj ulici rade se i lekarski pregledi", ka¾e on.

"Mi smo do¹li do veoma interesantnih istra¾ivanja, koja ka¾u da je od 250 ispitane dece samo osmoro bilo potpuno zdravo. I zbog toga smo poku¹ali da kroz sve programe koje radimo vi¹e da ukljuèimo decu u aktivno kretanje i sport, a uz to i dru¾enje", navodi on.

I ove godine U Beogradu æe tokom raspusta biti organizovani sportski programi i kreativne radionice, koji æe od 15. juna do kraja avgusta biti besplatni za sve uèenike osnovnih i srednjih ¹kola.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=04&dd=28&nav_category=12&nav_id=296072