Bez zabrane za prièanje mobilnim telefonom u kolima

Started by Bred, 30-04-2008, 13:54:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |

Srbija i ©vedska su meðu retkim evropskim zemljama koje nemaju zabranu kori¹æenja mobilnih telefona tokom vo¾nje.

Kako je objavio nemaèki automoto savez ADAC, veæina evropskih zemalja to o¹tro novèano ka¾njava - kaznama izmeðu 100 i 160 evra, ali Srbija nije meðu tim zemljama. Ipak, i u te dve zemlje su predviðene visoke kazne za vozaèe koji su prouzrokovali saobraæajnu nesreæu ili su krivi za nepa¾nju tokom vo¾nje, prenela je agencija DPA.
Novèane kazne za kori¹æenje mobilnih telefona za volanom su u Evropi najvi¹e u Belgiji, Holandiji, Norve¹koj, Portugalu i Maðarskoj, dok je Velika Britanija nedavno udvostuèila iznos kazne na 75 evra.
Vozaèi u Nemaèkoj plaæaju kaznu od 40 evra za telefoniranje u toku vo¾nje, ali dobijaju i jedan kazneni poen u centralnoj banci podataka za evidenciju te¾ih saobraæajnih prekr¹aja, objavio je ADAC.
Odreðen broj prikupljenih poena povlaèi i oduzimanje vozaèke dozvole na izvesno vreme.

blic

darusaz

Није директно у вези са овим, али... пре неки дан рано ујутру је погинула жена претрчавајући Кнеза Милоша ван пешачког прелаза, док је разговарала на мобилни телефон.

Ayrton Senna

Заправо, и ми имамо забрану коришћења мобилног телефона током вожње, али је она предвиђена новим законом о саобраћају који никако да ступи на снагу. Очекује се да примена новог закона крене од Септембра, међутим због општих услова, вероватно ће се примењивати од 2009. званично. И новим законом је предвиђено да се употреба мобилног телефона током вожње кажњава новчано, а исто тако и уписивањем негативних поена непажљивим возачима, код нас чак и ригорозније него у Европи, јер су у оптицају и два негативна бода.

Произвођачи аутомобила решавају овај проблем фабричком уградњом hands-free уређаја, па је телефонирање олакшано због команди телефона на управљачу. Међутим, ако и обичан разговор са путницима у аутомобилу смањује пажњу возача за око 15-20%, разговор телефоном тај проценат драстично повећава, а наравно повећава се и ризик.