Tina hoæe „por¹e“, a Kebi ne poma¾u ni „bensedini“

Started by Bred, 21-08-2006, 02:49:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Veæ nekoliko meseci sa mobilnih telefona, iz automobila, pa èak i iz noænih klubova, tre¹ti najveæi tre¹ hit svih vremena „Ti propada¹“, koji peva izvesna Minela Stojankoviæ. Ova turbo folk katastrofa je najèe¹æe skidana pesma sa Interneta, na forumima se o njoj uveliko diskutuje, a odnedavno je pu¹taju èak i na tehno ¾urkama! Tekst glasi: „Za tebe bila sam ja u gradu drolja poslednja i na sve sam pristala ja samo da bih s tobom ostala. Ti propada¹, ti propada¹ jer se opija¹, ti propada¹, ti propada¹ jer se drogira¹. Pristala zauvijek sam ja kraj tebe biti robinja i ona kap iz oka ¹to teèe kad si drogiran...“ ©ta reæi?!!!

Ovo jeste najdrastièniji primer ¹unda (nije li to blaga reè?!) u turbo folk muzici, ali hajde da vidimo èega tu jo¹ ima. Ko to tamo peva i ¹ta peva? U obzir smo uzeli samo pesme popularnih pevaèa, novije pesme i one koje su zaista postale hitovi. Dakle, narod ih je prihvatio.

Hit koji je od Tine Ivanoviæ preko noæi stvorio zvezdu glasi ovako: „Ako ima¹ petlju, ako imas herca, pokloni mi bundu od nerca. Ako ima¹ petlju, ako ima¹ èuku, dijamantski prsten stavi mi na ruku“. Nakon ove svojevrsne himne sponzoru¹a, Tina je i u novoj pesmi nastavila da tra¾i poklone od svog dragog: „Ne bi bilo lo¹e da kabrio ‘por¹e’ parkira¹ u moju gara¾u, ful ko¾a, klima i dva rubina da mi se sa oèima sla¾u“.

Za razliku od Tine, Seka Aleksiæ ne ¾eli samo bundu i „por¹e“. Njeni apetiti su mnogo veæi. Ona hoæe milione! „Svi tvoji milioni bi mogli biti moji, da ¾elim to, u crno bih te zavila, ni osetio ne bi pod ko¾u da ti uðem, sve bi mi dao, ni¹ta ne bih tra¾ila“. A kako Seka prepoznaje milionere? Obratite pa¾nju na sledeæi stih: „Znamo se iz grada, zar ne, a na tebi ‘Prada’, ba¹ sve!“

Goga: Kod tebe su moje gaæice

Biznismene voli i Goga Sekuliæ, pa peva: „Nisam ti ja noæas ¾ena, nije ovo krevet njen, ja sam tvoja ¾iva lutka, ti moj seksi biznismen“. To ¹to je seksi biznismen veæ o¾enjen za pravu ljubav, do poslednje pare, ne predstavlja problem. Jer, ¾iva lutka ima plan i kako da ga razvede, pa u najnovijem hitu sme¹ta njegovoj ¾eni: „S kim si noæas bio da li ona zna, ne zna ona, znam samo ja, devojka za jedno veèe, misli, briga me, al’ kod tebe su jo¹ uvek moje gaæice“. Suptilno, nema ¹ta. A tek ¹to je romantièno!

Za razliku od koleginice, Mina Kostiæ nije toliko diskretna. Ona svom dragom otvoreno ka¾e: „Razvedi se od nje, poka¾i mi da sme¹, ako sa mnom misli¹ ozbiljno“. Ali, Mina je i jedna veoma emancipovana ¾ena. A feminizam na turbo folk naèin glasi ovako: „Ja nisam tvoj seksi robot. Neæu da ti perem leða svaki dan, neæu da te slu¾im, slu¾i sebe sam, komande sam tvoje izbrisala sve, ti mi ka¾e¹: lezi, a ja ka¾em ne“.

Lukas: Dijabolik, to sam sada ja

Viki Miljkoviæ ni¹ta ne planira. Ona sve radi mahinalno, ba¹ kao u svom velikom hitu: „Mahi, mahi, mahi, mahi, mahinalno, okrenem te usred noæi i tako stalno, radim li to iz ljubavi, ili mo¾da stvarno, mahi, mahi, mahi, mahi, mahinalno“.

Uh, od ovoga mo¾e da se rikne! To je pomislio i Dragan Kojiæ Keba, navalio na „bensedine“ ne bi li se smirio, a onda zavapio: „Ne poma¾u bensedini, cigarete i martini, ne mogu da tebe zamene, ne mogu ni psihijatri, dodali bi benzin vatri, ostala mi du¹a kraj tebe“.

A ¹ta na sve to ka¾e Aca Lukas? Samo zakljuèuje: „Dijabolik, to sam sada ja, alkoholik, to me ubija, melanholik, to me razbija“. Aca, inaèe, u svojim pesmama umire, o¾ivljava, pada u komu, tra¾i olovo da puca u sebe, pa zatim ne¹to protiv bolova... Ali, da vidimo kako izgleda reanimacija na Lukasov naèin: „Ti me di¾e¹ iz kome, ba¹ si dobra u tome, krv mi opet gori, i srce mi se bori, a veæ sam bio hladan i beo, ti me di¾e¹ iz kome, al’ mrtav sam veæ ¾ivot ceo“. Ali, veæ u sledeæoj pesmi on opet umire: „Naoèare crne, u d¾epu beli cvet i opro¹tajno pismo, znam ga napamet; u obe ruke sveæe, u oku suza sja, neko mi je umro, taj neko sam ja“.

Ceca: Htela sam prvo da se obesim

Ubilaèke i samoubilaèke namere u svojim pesmama ima i Ceca Ra¾natoviæ: „Od tebe ne znam da se oporavim, ¹to kvario si, ne znam da popravim, pru¾am ti ruke da ih miluje¹, pre smrti da me jo¹ jednom ubije¹“. A ako sluèajno neæe on da je ubije, ona æe sama da se utopi da bi mu dokazala da ga voli: „Dokaz, ja sam ti ¾ivi dokaz, kad dvoje ljubav ubiju, samo jedan kaznu snosi, dokaz, daæu ti ¾ivi dokaz, kada ti budu javili da voda ne¹to nosi“. Ceca ima jo¹ sistema za bezbolno oduzimanje ¾ivota zbog ljubavi, recimo: „Htela sam prvo da se obesim, da seèem vene, da se otrujem, umesto toga, sedam na voz, promeniæu ¾ivot skroz-naskroz“.

I Æana ima dokaz, drugaèiji od Cece, dodu¹e. „Imam dokaz da si bio sa mnom, imam dokaz za ljubavni èin, imam dokaz, nosim ga u sebi, on se zove: neroðeni sin“.

Seka: Da sam mu¹ko bila bih bez mane

Kada je za to èula Indira Radiæ, zakljuèila je da je ¾ivot skot! „©tikle na noge, noge u kola, i tetova¾a na leða gola; ludila puno, malo sramote, volim te, volim, skote ¾ivote!“

A Seka je zakljuèila da je mnogo bolje biti mu¹ko: „Lutala bih sve do zore rane, zbog mene bi radile kafane, ¾ene bi mi dolazile same, da sam mu¹ko bila bih bez mane“.

Bez bola nema ljubavi, ka¾e se. Ali niko toliko mazohistièki ne u¾iva u bolu kao Tanja Saviæ. Ona u svom velikom hitu poruèuje deèku: „Za moje dobro gazi me, ne daj da ¾ivot mazi me, za moje dobro muèi me, da budem lo¹a uèi me“.

Simonida Stankoviæ

blic

Coolgemini

E ovo se zove pravi kriminal :! :!...Zbog ovakvih ''popularnih'' stihova nikad necemo uci u Evropsku Uniju... :][

katarina

Joj, sita sam se ismejala:))
Pa to je ono sto ja pricam: zene same sebe spustaju i degradiraju.... sta sve moze da smisli ta Marina Tucakovic, ne moze niko!!

Coolgemini

U pravu si Katarina...Danas vecina zena ne bira sredstva do cilja :!....sve ce uciniti,pa makar to preslo i njihove moralne principe,da dodju do besnog auta,zlata,para i ostalih pozuda. :!..vise ne mogu ni da se setim koliko toga ima u nasim sponzoruskim  pesmama :roll:...Ovaj post se ne odnosi na izuzetke,vec na primere zena koje nemaju svoju motivaciju u zivotu i izgradjene principijelne vrednosti...Zalosna je cinjenica sto ova muzika sve vise i vise zahvata mlade ljude i doprinosi rusenju svesti o samom sebi ,a i drugima.. :/...A ''mocni'' muskarci samo to vise i podsticu.. :!..Jer u njima je fantazija i moc za kupovinom svega onoga sto se parama ne moze kupiti :ohwell:

lijepa bosanka

Quote from: Coolgemini on 21-08-2006, 08:35:35
E ovo se zove pravi kriminal :! :!...Zbog ovakvih ''popularnih'' stihova nikad necemo uci u Evropsku Uniju... :][


Odavno nisam cula vecu glupost......nadmasio si stihove!!!!!! hahahahahahahahaha
Oslobodi se grca te EU.....i bice ti sve super....bices zadovoljan,a ne pun gorcine.....i kritike prema svemu.....
Ti stihovi se vec odavno slusaju u toj EU........ :>

Coolgemini

QuoteE ovo se zove pravi kriminal  ...Zbog ovakvih ''popularnih'' stihova nikad necemo uci u Evropsku Uniju...



Odavno nisam cula vecu glupost......nadmasio si stihove!!!!!! hahahahahahahahaha
Oslobodi se grca te EU.....i bice ti sve super....bices zadovoljan,a ne pun gorcine.....i kritike prema svemu.....
Ti stihovi se vec odavno slusaju u toj EU........

Pa vidi LB...Mozda se slusaju i to nije uopste iskljuceno...ali sigurno ne u tolikoj meri kao ovde :roll:...Poenta je u tome da su neke stvari kod nas poptuno izgubile prave vrednosti i smisao i ja sam samo dao kritiku i komentar da to nije bas pozitivno :!...postujem sve sto ima iole kulturnog sadrzaja i smisla,a mislim da ovi stihovi to nemaju i zato zasluzuju kritiku... :ohwell:
A ja sam inace jako zadovoljan i srecan i to nema veze sa mojom crtom kriticizma...Mislim da svako ima prava da kritikuje i da svoje misljenje :!
Gorcina nije moj afinitet sto sam isuvise kritican. :!..jesam realan,a to su dva razlicita pojma....Danas i jeste najveci cilj i teznja da postanemo deo Evrope i smatram da tu nema niceg lose..Moramo ici napred i ciniti nesto korisno na kulturoloshkom planu..To je zapravo i bila zamisao ovog mog posta :wink:

lijepa bosanka

Ok...... Nemoj vise......zivota ti...

Imamo 10 tema na kojima se prica o toj EU....i na kojima se pljuju narodnjaci....
aman covjece ni oni ...ni tzv.zlocinci nemaju veze sa nasim ulaskom u EU....
Mi treba da se manemo tih prica ciji je IQ veci i zasto,ko je razvijen na kulturoloskom planu.....to su sve induvidualne stvari koliko ce neko u zivotu da radi "na sebi"!!! Nego nam je bolje da prionemo na posao.....i ekonomski dizemo nasu zemlju.... i onda je neminovan ulazak u EU.....

yeca

Bred, ¹ta te tera da zbog ovakvih tekstova otvara¹ novu temu???
Ovo æe postati pijaca....

Bred


1. ovo  nije tema o EU!
2. ovo nije tema o  narodnjacima!
3. ovo nije tema o odnosu muskaraca I zena da se ne rasplinjete.
4. ovo je tema o tekstovima popularnih narodnih pesama.
Ono na sta treba da se baziramo jeste zasto ove pesme nalaze uporiste kod naseg naroda? Aj Bugare I razumem, mi smo ipak emancipovaniji  u odnosu na njih…
Moje licno misljenje je da je tekst komican. Autorka je pokusala da bude cunicna ali joj nest one polazi za rukom, ima vecih narodnjackih bisera. I ko je ta Minela Stojankoviæ? I kako ja ne znam za nju? :K
Ma koliko neki tekstovi zvucali neukusno, oni koji nemaju sposobnost da se „poistovete“ i „dozive“ pesmu , ne mogu ni shvatiti reci. Autorki sve mogu oprostiti ali da dira Cecu, eeeeeeee. :> Salim se. I sta ima lose u ovoj konstataciji „al’ mrtav sam veæ ¾ivot ceo“. Neki ljudi stvarno mogu da se dozive  kao da su mrtvi ceo zivot  . :roll:
I kome nije doslo da sece vene bar jednom iz ljubavi u tinejdzerskom dobu?
O mahi mahi i Da sam musko barem jedan dan... :lol2
Ali „ Da li si dobro spavao“ i „Obelezena“...to je vec druga stvar...

Darker

Nije kriminal, nego je kiè i ¹und i dok se kiè i ¹und u ovoj zemlji ne oporezuju, autori koji to nisu se neæe leba najesti od autorskih prava... Meni je vrhunac tre¹a bila bunda od nerca, pa postade himna. Poenta je ¹to niko neæe pljuvati text ove pesme ako i ona postane toliko popularna...
Da ne prièam o Ani Kokiæ i mojne mojne mojne da, da si mu dala, da sam te videla...
Na¾alost, ono ¹to je poèelo sa Micom trofrtaljkom i Miliæem Vuka¹inoviæem, dakle duhovit, a bezobrazan text, je spalo na najni¾e moguæe grane...
postoji ogranak metal muzike koji se zove Porno metal, ovo ¾estoko te¾i ka tome... Sa malom razlikom ¹to klinci koji sviraju Porno, to rade iz za***ancije, a da bi negde nastupili - izdvajaju kintu iz svog d¾epa, i to naravno niko ne shvata ozbiljno... Ali ovo, ovo slu¹aju deca od 9-10 godina( Porno metal je malo previ¹e surov i sirov za u¹i da bi ga slu¹ala deca, podvrsta death metala), umesto da stavljaju explicit lyrics, parental advisory na M.Mensona itd. ovo bi trebalo da nosi tu oznaku...

Coolgemini

QuoteOno na sta treba da se baziramo jeste zasto ove pesme nalaze uporiste kod naseg naroda? Aj Bugare I razumem, mi smo ipak emancipovaniji  u odnosu na njih…
Moje licno misljenje je da je tekst komican. Autorka je pokusala da bude cunicna ali joj nest one polazi za rukom, ima vecih narodnjackih bisera. I ko je ta Minela Stojankoviæ? I kako ja ne znam za nju?
Ja sam probao da dam svoje obrazlozenje ranijim postom o tome kako trenutna narodna muzika nalazi zadovoljstvo i uporiste u narodu...Tekst mi se ucinio jako ironicnim stilom o kvalitetu i vrednosti danasnjeg folka,pa sam zbog toga i naveo svoj komentar jer imam jasno odredjeni stav o negativnom uticaju te muzike...to sto sam se dotakao EU odnosilo se na to sto ce verovatno biti jako znacajno dostici kulturni standard Evrope,a jedno znacajno obelezje kulture jeste muzika..ima stvarno kvalitetnih muzickih pomaka i pravaca trenutno u nas,ali u poredjenju sa novokomponovanom ''sponzorskom'' folk muzikom je mizerno..Po meni,takva muzika nema nikakvu umetnicku vrednost i stihovi koje ona nosi su samo odraz izvestacenog i nehumanog odnosa koji vlada u odredjenom delu populacije :!
QuoteMa koliko neki tekstovi zvucali neukusno, oni koji nemaju sposobnost da se „poistovete“ i „dozive“ pesmu , ne mogu ni shvatiti reci.
Ne slazem se sa tobom...Svrha muzika je da probudi i izazove osecanja u tebi,a ne da nalazi emocije koje ti vec imas.. :!

Dirk

razlika izmedju Tine i riba sa faxa ne naseg nego uopste studenkinja je:
1.Tina izgleda kao boginja a studenkinje ...
2.Studenkinje su 1 000 000 puta skolovanije
a ostalo je isto jer svaka riba gleda da se dobro uda
Istina je nekad tako surova zar ne?
A i te pesme su bas prilagodjene vremenu one samo pevaju o necemu sto je svuda oko nas i to je realnost

Brede svaka ti cast za temu pucao si pravo u centar
Ana Kokic se ponasa uskladu sa svojim izgledom jer moze joj se
Ona izgleda ekstra i njoj studiranje i rad ne trebaju  da bi zaradila za zivot
Pa podjite od sebe uvek bi pre muvali devojku/decka koji izgleda ekstra nego nekog prosecnog
Spoljasnjem izgledu niko ne moze da se odupre
E druga je stvar sto kod tih ekstra male su sanse pa se ljudi moraju zadovoljiti obicnim

A ove pesme bas govore o tome da one sa takvim izgledom mogu sebi sve da priuste a to je realnost

Bred

Pa nije mi bas jasno kako one PESMA sugerisu da IZGLEDOM mogu sve dobiti i u realnom zivotu?
@kulg-emocije nisu vlasnistvo , pa da ih mozes  imati ili nemati, njih registrujes ili ne. Spisak emocija tj osecanja koje covek registruje je ogranicen i dobro poznat. Ne mozes ocekivati od muzike , pesme ili texta da ti „otkriju“ neku novu emociju


Coolgemini

@Bred>Mozes...samo to neces moci uz Cecu ili uz JK... :K...sednes,podignes noge na stolicu,pustis recimo npr Carl Orffa i videces kako ti emocije isplivavaju na povrsinu....Slowlyyy...but..surely... :>

katarina

Hmm...Carl Orff- dobar izbor!

ALI DIRK....
1.Ako ja znam ko je Tina(a mislim da znam) hoces li mi objasniti kako zena koja (bar mene) podseca na ciganku moze izgledati kao boginja???

2.Relativno je sta znaci "dobro se udati"...

3.
QuoteOna izgleda ekstra i njoj studiranje i rad ne trebaju  da bi zaradila za zivot
Pa podjite od sebe uvek bi pre muvali devojku/decka koji izgleda ekstra nego nekog prosecnog
Spoljasnjem izgledu niko ne moze da se odupre
E druga je stvar sto kod tih ekstra male su sanse pa se ljudi moraju zadovoljiti obicnim

A ove pesme bas govore o tome da one sa takvim izgledom mogu sebi sve da priuste a to je realnost

Izabrala je ona da radi, to je definitivno! Nocni rad! Pa nije ti ona Paris Hilton, pa da moze da zaradi milione samo jednim telefoniranjem u javnosti sa Motorolinog mobilnog(koji je naravno dobila na poklon od Motorole)!

Mozes ti da budes sa nekim ko izgleda sjajno i bajno, ali ako ima samo to-ubrzo ce ti postati dosadno!
Istina je da se spoljasnjem izgledu slabo mozemo odupreti, ali to je samo na prvu loptu! Spoljasnji izgled(pogotovo devojaka) je jako bitan za zivot i za posao, to je dokazano... ali za vezu...? Necu komentarisati, vec imamo teme o vezama.

Vise bih volela da imam muskarca prosecnog izgleda, koji ima herca za zivot, nego nekog manekena...(mada nekima se posreci, pa nadju oba u jednom:)   :~