Lekari u SAD testiraju moguæi prodor u leèenju tumora na mozgu

Started by Bred, 13-05-2008, 13:05:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Preraðeni otrov ¹kopije veæ je primenjen u leèenju desetine pacijenata u èetiri amerièke bolnice po¹to je ustanovljeno da supstanca napada samo bolesne, ne i zdrave æelije.

Kada je Patriku Breneru 2003. godine otkriven tumor na mozgu, prognoze su bile da æe ¾iveti samo jo¹ nekoliko meseci.

“Do¹lo je do toga da su mi se oèi ukrstile i konaèno sam oti¹ao u bolnicu. Magnetnom rezonancom je ustanovljeno da imam poveæi tumor na mozgu”, ka¾e Brener.

Kada je uobièajena terapija zakazala, a tumor nastavio da raste, Brener se prijavio za klinièko ispitivanje u bolnici na Floridi u Institutu za rak, gde se obolelim pacijentima ubrizgava protein izdvojen iz preèi¹æenog otrova velike ¾ute izraelske ¹korpije. Uz taj protein vezuje se radioaktivni jod, kako bi delovao lokalno, direktno na æelije tumora.

Danas, tri godine kasnije, Brenerov doktor Nik Avgeropulos ka¾e da mu se stanje desetostruko popravilo.

“Ne postoji nijedan drugi razlog za¹to mu je bolje, izuzev da je tome doprineo ovaj agens. Naravno, to se ne mo¾e generalizovati i zato vr¹imo klinièka ispitivanja. U svakom sluèaju ohrabruje èinjenica da postoji verovatnoæa“, ka¾e doktor Avgeropulos.

On ukazuje da dok veæina rasprostranjenih terapija za leèenje raka ubija i zdrave æelije i te¹ko se podnosi, terapija otrovom ¹korpije prepoznaje samo æelije tumora i vezuje se za njih. U kombinaciji sa radioaktivnim jodom, otrov se mo¾e koristiti za napad na maligne æelije. Supstanca koja se jednom nedeljno kateterom ubacuje u lobanju pacijenta uni¹tava tumor, dok mozak ostaje neo¹teæen.

“Ne znam da li je u pitanju èudo, ali je lek definitivno dobar i nadam se da æe pomoæi i drugima. Sreæan sam da sam ¾iv I prihvatio sam da je ovo ostatak mog ¾ivota”, ka¾e Patrik Brener.

Brener je samo jedan od 200 hiljada ljudi u Sjedinjenim Dr¾avama, kod kojih se svake godine, ustanovi tumor na mozgu. Njegovo i zdravstveno stanje ostalih pacijenata, kojima je ubrizgan ¹korpijin otrov, budno se prati. S obzirom da se supstanca pokazala efikasnom i kod ispitivanja drugih tipova æelija raka,  amerièka Agencija za hranu i lekove ubrzano radi na odobrenju njene primene.

voanews.com