Zagorec: Dokazi o kr¹enju embarga

Started by Bred, 15-05-2008, 13:12:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Tanjug
Beè -- Biv¹i zamenik ministra odbrane Hrvatske Vladimir Zagorec, preti da æe objaviti dokaze o kr¹enju embarga na isporuku oru¾ja Hrvatskoj tokom rata u biv¹oj Jugoslaviji.

Njemu predstoji izruèenje iz Austrije hrvatskim vlastima zbog pronevere dr¾avnog novca, po¹to mu je odbijena ¾alba na odluku suda o ekstradiciji. On je beèkom nedeljniku "Njuz" rekao da je prinuðen da svojim advokatima preda dokumenta koja dokazuju da je bez ikakvih prepreka tekla nabavka oru¾ja za potrebe hrvatskih snaga za vreme embarga UN.

Glavni nabavljaè naoru¾anja Hrvatske za vreme Franje Tuðmana strahuje za svoj ¾ivot.

"Kr¹enje embarga UN ne zastareva nebitno o kojoj zemlji se radilo i da li je ona neutralna ili ne. Ne prezam od toga da sve te dokumente predam UN, u Strazburu i ®enevi. Jako mi je ¾ao ako bi posledica toga bila da prodavci naoru¾anja imaju probleme i sankcije. Meðutim, ako (hrvatski) predsednik Stijepan Mesiæ i njegovo okru¾enje to tako ¾ele, onda æe to i dobiti. Ja sam jedini koji nije prekr¹io embargo", rekao je biv¹i hrvatski general.

Na pitanje koje su embargo UN kr¹ile zemlje ili kompanije, Zagorec je objasnio da ne ¾eli sada da se izja¹njava, jer je u toku postupak u ®enevi i Strazburu.

"Meðutim, nije potrebno biti previ¹e inteligentan da bi se znalo da smo imali (austrijske) pu¹ke '©tajer Manliher', nemaèke pu¹ke 'G3' od firme 'Hekler i Koh', nemaèki 'Armbrust', argentinske haubice, ruske avione MIG i helikoptere 'Mi 24'. Pogledajte samo snimke vojne parade iz 1995. u Zagrebu, tada æe vam sve biti jasno", naveo je on.

Zagorec je izneo i optu¾be na raèun austrijskog pravosuða.

"Razumem da je Austriji, u mom sluèaju te¹ko, da bude fer i pravedna. Nije tajna da Austrija Hrvatsku podr¾ava na putu u EU i da moj sluèaj predstavlja prepreku. Austrija bi do¹la u konflikt sa svojom podr¹kom ako bi utvrdila da hrvasko pravosuðe ne funkcioni¹e", rekao je Zagorec dodajuæi da neæe dozvoliti da on i njegova porodica budu kolateralna ¹teta.

b92