Privatni Fakultet za Farmaciju u NS

Started by milantom, 21-05-2008, 22:20:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

zekszeks

Ovakve gluposti, da neko govori nesto o nekoj profesiji a da ne kaze nista normalno i konkretno, odavno nisam cuo. Niko nije ni rekao da mrzi nekog sa drugog fakulteta, vec da ako zavrsis kurs, onda moras da budes svestan i iskren i kazes i pred drugima da si zavrsio kurs i da ne ispunjavas iste kriterijume kao kolege koje su ucile ozbiljne studije 5 godina. Ona "visokoumna" blago politicki obojena misljenja mudrosera su ovde suvisna. I dragi moji, 0,5% ljudi od onih koji zavrse fakultet su mozda akademski gradjani, ostalo su prosecni umisljeni mediokriteti koji misle da su mnogo pametni i koji tokom svojih studija prave domske zurke i padaju u sevdah uz " Case lomim ruke mi krvave....", i misle da su samo oni stvoreni za neki dobro placeni posao, i, naravno, ostanak u Beogradu. Ja od sve vase price o "mrznji" i autokratskom ponasanju beogradskog fakulteta ne cuh ni jedan odgovor na konkretna pitanja u vezi sa naukom kojom se bavite, dragi moji. Dakle, kako vam profeori fizike i hemije drze predavanja iz visoko strucnih predmeta:farmaceutske tehnologije, kozmetologije, farmakologije, farmaceutske hemije?....I da, kada budete culi da na nekom fakultetu fizike i hemije, farmaceut drzi predavanja, MOLIM VAS JAVITE, ima zainteresovanih.I jos ovo, HPLC vam niko ne pokaze da samo vidite, nego debelo grejete stolicu i naucite 1000 puta od 1. do poslednje godine studija, a onda i na vezbama zajedno sa asistentkinjom izvodite 1 analizu.Vise ne raspravljam o ovoj temi fakulteta, jer je to zaista bez smisla raspravljati sa nekim ko vise prica o izmisljenoj mrznji nego o konkretno postavljenim strucnim pitanjima. Dakle kada budete u dilemi kako da u uslovima apoteke razblazite specijalitet, kako da pospesite dispergovanje hidrofobnih praskova u  izradi suspenzija, da li je opravdana upotreba  vitamina A i njegovih derivata u kozmetickim preparatima i slicna pitanja, javite se. Do tada, zbogom

KaBoom

Ovde nisu ba¹ tema hidrofobni pra¹kovi, ali siguran sam da neka veæ na celom sajtu ima... Svako se pronalazi u svom opusu interesa... :wink:

Adonis Vernalis - sla¾em se sa vama! Previ¹e ima podela, za koje mi uop¹te nismo krivi, koje smo nasledili, a pravi razlog ni ne znamo! Sem mo¾da neke zavisti, ljubomore ili tako ne¹to. Nagaðam.

Meni je samo drago, da smo mi studenti uspeli meðusobno da saraðujemo i gledamo na sebe kao ravnopravne. Eto, Novi Sad, Beograd i Ni¹ su u¹li u NAPSer, èeka se jo¹ Kragujevac, da srede prvo svoju lokalnu asocijaciju... A i na¹a delegacija sa dr¾avne farmacije u NS ide u posetu privatnom fakultetu, veæ smo se dogovorili sa dekanom i jedva nas èekaju, te æemo im pomoæi da se integri¹u u NAPSer takoðe. Tako da je podelama valjda kraj i da æemo svi biti u jednom sosu. A posle æe se neki od tih studenata zaposliti na fakultetu, ovom - onom, pa æe valjda i jazovi izmeðu fakulteta biti sve manji i izvuæi æe se samo ono najbolje od svih. Bar bi tako trebalo da bude. A da li æe biti - videæemo. Bilo bi lepo.

®ao mi je ¹to je sada lak¹e otiæi na postdiplomske u drugu dr¾avu, nego u drugi grad. Da druge dr¾ave priznaju va¹e diplome, a da u sopstvenoj ne priznaju... Ali na¾alost to je tako, a nadam se da æe i to sve doæi na svoje i da æe se veæ neko re¹enje naæi. Moraæe se naæi, hteli - ne hteli.

Uglavnom, po¹to je tema privatna farmacija u NS, veæ se tamo zaposlila moja drugarica i koleginica, koja je nedavno diplomirala, kao asistent. Èini mi se neorganske hemije po¹to je tamo tek prva godina... I potpuno su otvoreni za saradnju, te æemo otiæi kod njih, delegacija studenata, i pomoæi im u integraciji. Na¾alost, rukovoðstva fakulteta ne verujem da æe na bilo koji naèin saraðivati...

bilja_tb

Da li je uopste taj privatni fakultet poceo sa radom ja kolko sam obavestena nije jer imaju problem sa akreditacujom....

KaBoom

Adonis_Vernalis

@ bilja_tb> Ja sam obavesten da jeste, i to direktno iz njihovog dekanata. No, to je bilo davno, jos krajem septembra, a od tada se mozda nesto promenilo.

@ zekszeks... kada pravis piruetu govoreci "zbogom", molim te, povedi racuna o tome da eksplicitno naglasis koga sibas repom. Cisto da se ne desi ono sto se cesto na forumima i chatovima desava, a to je da se ne razumemo najbolje. A priznajem da nisam razumeo najbolje na ciju adresu je upuceno ono "mudroser" i ponesto oko njega. No, verovatno cu ostati uskracen za odgovor (jer si rekao "zbogom"), pa i ja odustajem od napora da razgovaram sa nekim ko nije tu, a i od napora da se bavim ovom temom. Zapaljiva jeste, ali ne moraju moji prsti goreti samo zato sto mislim da ipak imam sta da kazem.

Pre nego sto preskocim na manje skakljive teme, zelim da naglasim jos i ovo. Radim na faksu od 1994. godine i prisustvovao sam porodjajnim mukama nastajanja mnogih novih fakulteta i odseka u blizem i daljem okruzenju. Ne bas kao babica, ali da kao prilicno zainteresovan kibicer. I, imalo je tom prilikom i sta da se vidi, i sta da se cuje... a naravno, i sta da se zaboravi, sto ipak nisam ucinio.

O svim tim stvarima nasiroko i nadugacko sam, tokom ove tri godine koliko se javljam na ovaj forum, pisao u mnogim temama. Ne bih da neuspesno parafraziram sopstvene izjave. Ako vas interesuje, sve ih mozete iskopati i to u kontekstu u kome su date, jer Bred nista ne brise.

Za sada, toliko.

KaBoom

Meni je stvarno ¾ao ¹to ovakve teme uop¹te i postoje... Gde se studenti prepiru ko je bolji, ko se priznaje ili ne i ¹to ima toliko zavisti i ne znam ni ja èega. Ali opet æu ponoviti, tu sami studenti nisu krivi... Ja, kao student NS farmacije mislim da je BG jaèi po kadru, tradiciji, ugledu u svetu itd... Eto, mo¾da mi imamo i neke sprave modernije i to, ali ni to nije su¹tina farmacije. Èujem da je privatni jo¹ bolji po tim tehnièkim pitanjima, koja su, u dana¹nje vreme neizostavan deo na¹e struke (zavisi gde radimo). Bio je na¹ student na razmeni u ©vajcarskoj. Ka¾e sam, da je radio u apoteci, koja je bolje opremljena, modernijim aparatima, nego na¹a farmacija. A to je bila praktièno obièna apoteka... I nije znao da radi na njima, veæ je morao da uèi! Svi smo mi jo¹ daleko, ¹to se tièe aparatura... Nadam se samo, po¹to nemam iskustva, da bar po znanju ne zaostajemo, a to je izuzetno bitno!

Evo, verujem da æe i Adonis Vernalis potvrditi, koliko se samo prirodnih lekova, na prirodnoj bazi, vi¹e koristi u Nemaèkoj u poreðenju sa Srbijom. Pogotovo kad su sedativi u pitanju. Kod nas se Bensedin guta na lopate...

Daleko je na¹e zdravstvo od svetskog, bar koliko sam ja upoznat, a nisam kompetentan kao student da to govorim, ali tako mi se èini. A i na¹a svest o zdravom ¾ivotu! Da ne pominjem da smo prvi po broju srèanih udara u Evropi...

No, tema je privatna farmacija i to je realnost koju treba prihvatiti. Oni postoje! Pa ko ¾eli da plati, mo¾e da to sebi priu¹ti ili kakav god veæ bio razlog, izvolite... Tek su poèeli, videæemo kako æe to iæi, vreme æe pokazati. Za sada èujem samo pozitivne komentare, mada od zaposlenih tamo. A da poredimo, prerano je... Jedva da postoje....

Pozdrav dobri ljudi.

Adonis_Vernalis

Zao mi je sto sam se uopste "primio" na ovu temu. No dobro. Kad sam se vec "primio", onda sam vam bar nesto i objasnio? Ili, nista niste shvatili, buduci da obicno pricam retkim dijalektom ujgurskog jezika, a ne srpskim?

mijauu

Sta mislite kakva ce situacija biti sa zaposljavanjem posle zavrsenog privatnog fakulteta u Novom Sadu?

Adonis_Vernalis

Mislim da ce situaciju odredjivati poslodavci: sta od kadrova bude zeleo posedovati, takve ce i konkurse napraviti.

cobanovigor

Ljudi,da se razumemo,sto se tice privatnih i drzavnih fakulteta u Srbiji,pa i farmaceutskih. Privatni se otvaraju iz licne koristi,a znamo i koje su to,a kvalitet pruzenog znanja je zanemaren. Drzavna farmacija u NS je sasvim ok odsek,sa svim bitnim i neophodnim predmetima u planu, detaljnim programom istih,kao i spiskom predavaca za svaki predmet posebno. A gde je to kod privatnih fakulteta,ukljucujuci i ovaj u NS? Tako da mislim da je stvar jasna  :K2:

frenkyonline

Pozz svima...
Zna li neko da li ce poceti sa radom privatni fakultet omegams u NS-u?
Ja sam cuo da imaju problema sa akreditacijom. Nisam uspeo da dodjem u kntakt sa njima posto im je zgrada zatvorena kad god sam prolazio.

frenkyonline

Nisu uspeli da ispune ili im drzava neda akreditaciju tako da nista od privatne farmacije u ns i u Srbiiji. Ako neko ima neke informacije o pocetku rada neka postuje... Pozz

KaBoom

Moja drugarica tamo radi kao asistent... Znaèi fakultet radi. :wink: Detaljnije info nemam, ali izuzetno lako mogu da pribavim...

frenkyonline

Radi? Na neki nacin da na neki ne. Studenti ne idu na predavanja zbog problema sa akreditacijom koji moze da se oduziii. Ali verujem da je kadar koji je zapolsen tamo jos u radnom odnosu itd.
P.S
Da nije Jana, mozda iz organske hemije?

KaBoom

Jeste, Jana je moja drugarica! :K2:

Stvarno ne znam detalje... Uop¹te nisam upuæen. Znam da mi je rekla da tamo radi kao asistent, pa pretpostavljam da faks radi... Ali kako i ¹ta, ne bih znao. :wink:

Odkud je ti zna¹?