Fakulteti poveæali cene ¹kolarina

Started by Bred, 26-05-2008, 19:02:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

"Jako je te¹ko kontrolisati finansijsko poslovanje fakulteta u na¹oj zemlji jer Ministarstvo finansira odreðeni procenat toga i dosta je te¹ko to kontrolisati, na¾alost", rekla je ona.

"Studentski parlament mo¾e da skrene pa¾nju na to da æe veæ nizak studentski standard biti jo¹ ni¾i ovim poskupljenjima i mo¾e da uputi Univerzitetu zvaniènu ¾albu, poziv da se tako ne¹to ne uradi, ali to nije obavezujuæe", dodala je ona.

Dekan Arhitekture: Podr¾avam studente

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Mako obeæao je studentima prve godine tog fakulteta da æe podr¾ati njihov zahtev Ministarstvu prosvete da se svima koji polo¾e sve ispite u roku omoguæi da drugu godinu upi¹u u statusu studenata finansiranih iz bud¾eta.

To su agenciji Beta preneli studenti koji su uèestvovali u razgovoru sa dekanom. Dekan Vladimir Mako nije bio dostupan za izjavu.

Odluka o rangiranju studenata kojom bi se prelazak na bud¾etsko ¹kolovanje omoguæio samo za 20 odsto studenata koji polo¾e sve ispite, bila je glavni razlog studenatima arhitekture da pro¹log petka protestuju zatvoriv¹i na 20-ak minuta Bulevar kralja Aleksandra.

Studenti smatraju da se radi o diskriminaciji jer je na svim fakultetima 60 ESP bodova dovoljan uslov za prelazak na bud¾et, a takva praksa va¾ila je do ove godine i na arhitekturi.

Kako su preneli studenti koji su uèestvovali u dana¹njem razgovoru, dekan je podr¾ao i zahtev da svi studenti koji osvoje potrebnih 180 ESPB kredita, nastave master-akademske studije u statusu bud¾etskih studenata bez rangiranja.

Dogovoreno je da zahteve Ministarstvu prosvete Srbije zajednièki formuli¹u i zvanièno upute studenti i fakultet.

Drugi zahtev studenata koji su u petak organizovali protest bio je i da im uprava fakulteta dostavi finansijski izve¹taj o poslovanju, ali im je nezvanièno reèeno da je to "poslovna tajna".

Finansijske izve¹taje neokoliko fakulteta, meðu kojima je i Arhitektonski fakultet. kao najskuplji meðu dr¾avnim fakultetima, zatra¾iæe, kako je najavljeno, i Studentski parlament Beogradskog univerziteta.

©kolarina za samofinansirajuæe studente na Arhitektonskom fakultetu iznosi 240.000 dinara.

Studenti navode da im za taj novac nisu obezbeðeni knjige, skripte, potreban pribor, oprema i materijal, za ¹ta je, kako tvrde, potrebno izdvojiti jo¹ nekoliko desetina hiljada dinara po semestru.

b92



:news:

nastavak sa naslovne ...

Otkazan protest drugog udru¾enja

Protest èlanova studentskog udru¾enja "Nezavisni studenti Beogradskog univerziteta", koji je zbog odluke veæine fakulteta da poveæaju ¹kolarine i sve èe¹æe korupcije u visoko¹kolskim ustanovama bio zakazan za 13 èasova ispred Pravnog fakulteta, odlo¾en je do petka, izjavio je predsednik tog udru¾enja Ðorðe ®ujoviæ.

On je rekao Tanjugu da se do petka oèekuje odluka Studentskog parlamenta o podr¹ci studentima na ulici.

"Oni su najavili da æe danas imati satanak sa rektorom beogradskog univerziteta, a veæ su imali sastanak sa ministrom prosvete. Mi hoæemo da saèekamo petak, obzirom na to da su oni (studentski parlament) rekli da æe mo¾da podr¾ati protest", istakao je ®ujoviæ.

Komentari¹uæi predlog o vraæanju cena ¹kolarine na pro¹logodi¹nji nivo, koji su fakultetima uputili ministar prosvete i rektor, on je rekao da je to dobro i da æe studenti to podr¾ati, ali da ostaju na snazi zahtevi koji se odnose na kurupciju na fakultetima.

"Mi æemo sazvati posebnu konferenciju za novinare na kojoj æemo izneti dokaze o korupciji do kojih smo mi do¹li", dodao je ®ujoviæ.

Èlanovi studentskog udru¾enja "Nezavisni studenti Beogradskog Univerziteta" u ponedeljak su veæ protestovali ispred Pravnog fakulteta.

Kao osnovne zahteve studenti su istakli smanjenje ¹kolarine za 30 odsto na svim fakultetima, specifikaciju tro¹kova i smanjenje korupcije, kao i akciju povodom seksualnog uznemiravanja.

b92

Al-Jasmina


ðurða

 kod nas se svake godine poveæava ¹kolarina tako da je to studentima postalo normalno.Prosto se zapitamo ¹ta æe se desiti ako ne bi poveæali ¹kolarinu  :hmm
mo¾da kada bi se jednom uspe¹no organizovali i dobijemo neke olak¹ice  :add10:

Bred

ove godine kod nas cene skolarina nisu povecane.

philoserbiana

nadam se da nece povecavati skolarinu za novu skolsku

ðurða

 Za koju godinu  :hmm
Koja æe cena biti od oktobra?

Bred

#6
nije promenjena visina skolarine! (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,11184.msg215779.html#msg215779)



:news:
Novi protesti zbog ¹kolarina

Izvor: Beta
Beograd -- Èlanovi studentskog udru¾enja "Nezavisni studenati Beogradskog univerziteta" protestovali su ispred Pravnog fakulteta u Beogradu zbog visokih ¹kolarina i korupcije.

U okviru performansa "Neæu da platim. Nemam da platim", predstavnici te studentske organizacije su na platou ispred Pravnog fakulteta postavili kartonsku kutiju na kojoj se, kako ka¾u, prodaju ispiti "kao ve¹ na Bulevaru".

Performans su izveli jedan "profesor" i jedan "student", ugovarajuæi cenu za polaganje ispita.

Profesor u toj igri odbija 1.000 dinara i 50 evra, ali prihvata ponudu od 100 evra, daje studentu prelaznu ocenu na ispitu i èestita mu na "odlièno pokazanom znanju".

Nakon performansa, predsednik te studenske organizacije Ðorðo ®ujoviæ rekao je novinarima da su studenti ¾eleli da poka¾u da su neki fakulteti poku¹ali da podignu ¹kolarinu bez znanja studenata, kao i da neki profesori prodaju ispite.

On je rekao da studentsko udru¾enje "Nezavisni studenati Beogradskog univerziteta" neæe zakazivati proteste, jer je bilo najava da æe to uèiniti studentski parlament Beogradskog univerziteta.

®ujoviæ je najavio da æe od ponedeljka ta organizacija poèeti da prikuplja peticiju za smanjivanje ¹kolarina na svim fakultetima gde su poveæane, ali da æe ¹tand biti postavljen i ispred restorana Ruski car u Knez Mihailovoj ulici.

On je dodao da neæe stati dok se bar jedan profesor koji to zaslu¾uje ne naðe u zatvoru.

b92



:news:
Jedino Pravni fakultet podneo raèun
Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- Jedina visoko¹kolska ustanova Univerziteta u Beogradu koja je uputila specifikaciju tro¹kova Studentskom parlamentu je Pravni fakultet, pi¹u "Veèernje Novosti".

Iako su studenti ¾eleli da znaju ¹ta plaæaju posle najnovijeg poveæanja ¹kolarina, fakulteti su ignorisali njihove zahteve, pi¹e list. Kako se navodi u saop¹tenju uprave Pravnog fakulteta, cena ¹kolarine nije menjana dve godine i ona je u iznosu od 60.000 dinara bila najni¾a u odnosu na srodne fakultete.

Pravni fakultet je utvrdio ¹kolarinu od 85.000 dinara za samofinansirajuæe, uz besplatne ud¾benike i pravo da svaki ispit besplatno prijavljuju tri puta.

Ukupni materijalni tro¹kovi fakulteta iznose 243.000.000 dinara, a kada se to podeli sa brojem od 8.002 studenta dobija se iznos od 30.367 dinara po student, pi¹u "Veèernje novosti".

b92