Kako za¹tititi srce

Started by Bred, 29-05-2008, 14:28:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

... nastavak sa naslovne strane ...

On dodaje da deca sazrevaju u tom hipokinetièkom sindromu.

"Danak koji veæ hipokinetièki sindrom uzima jesto ovo ¹to nam se de¹ava i deformiteti i oboljenja kod dece i maloletna delinkvencija pre¹la je u kriminal", rekao je on.

Iako je prevencija najbolji lek, stopu smrtnosti moguæe je smanjiti èak deset puta primenom nove metode operacija koronarnog bajpasa bez kori¹æenja vantelesnog krvotoka.

Ovu metodu je drugi u Evropi i pre amerièkih stuènjaka primenio kardiohirurg Sa¹a Kaèar na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Prednosti ove metode su brojne, rizik za pacijenta je nizak i oporavak traje kraæe.

"Ono ¹to je novo je da je primenjiva kod pacijenata koji ranije nisu mogli biti operisani, bilo da se radilo o izra¾enoj aterosklerotskoj bolesti glave, znaèi pacijenti sa ¹logom, sa oboljenjima karotidnih arterija, sa te¹kim bubreznim slabostima", ka¾e kardiohirurg Sa¹a Kaèar.

Petnaest godina u Srbiji se ugraðuje stent, odnosno metalna opruga koja pro¹iruje krvni sud.

Zahvaljuæi razvoju medicine, poslednjih godina moguæe je ugraditi i stent sa lekom, ali kardiolog na Vojnomedicinskoj akademiji Zdravko Mijailoviæ ovu vrstu stenta preporuèuje samo odreðenim pacijentima, kao ¹to su dijabetièari ili prethodno operisani bolesnici.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=29&nav_category=12&nav_id=300941