Svetski dan bez duvanskog dima

Started by Bred, 31-05-2008, 12:28:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Porodica najva¾nija karika u prevenciji

Prevencija pu¹enja nije nimalo lak ni jednostavan posao, ¹to potvrðuje i Svetska zdravstvena organizacija, koja je aktivno ukljuèena u proces prevencije.

Ipak, rezultati prevencije nisu dovoljni, zbog èega se svake godine 27. maja obele¾ava Svetski dan prevencije pu¹enja.

Komitet eksperata SZO izdao je 1974. i 1978. godine izve¹taj o ¹tetnom uticaju pu¹enja na zdravlje, pri èemu zadatak te organizacije nije bio samo pregled najva¾nije evidencije o ¹tetnom uticaju duvana na zdravlje, veæ i uvid u kontrolu pu¹enja u svetu, razrada strate¹kih smernica kao ¹to su restriktivne mere i svi drugi koraci koji bi pomogli nastojanju odgovornih vlada da spreèe ¹irenje pu¹aèke navike u svojim zemljama.

Istra¾ivanja su pokazala i da u Srbiji pu¹e svaki drugi mu¹karac i svaka treæa ¾ena, a rezultati globalnog istra¾ivanja upotrebe duvana kod mladih u Srbiji pokazuju da je izuzetno visok procenat uèenika (pu¹aèa i nepu¹aèa) izlo¾en dimu kod kuæe i na javnim mestima.

Prema tom istra¾ivanju, vi¹e od polovine ¹kolske dece, njih 54,7 odsto u Srbiji, izmeðu 13 i 15 godina, veæ su pu¹ili, skoro jedan od pet, njih 16,3 odsto, pu¹i, a pribli¾no treæina zapali svoju prvu cigaretu pre nego ¹to navr¹i 10 godina.

U suzbijanju, ogranièavanju i potpunom napu¹tanju pu¹enja, zbog njegovih ¹tetnih posledica za zdravlje, najveæi deo odgovornosti pada na porodicu, prosvetne i zdravstvene radnike.

Istra¾ivanja su pokazala da je odnos pu¹aèa, naroèito strastvenih, najveæi u porodici u kojoj su oba roditelja pu¹aèi, a najmanji u kojima nijedan roditelj ne pu¹i.

Drugo va¾no mesto zauzima ¹kola, u koju dete prvi put stupa u ¹iru, organizovanu socijalnu sredinu, a lièni primer nastavnika pu¹aèa mo¾e biti negativan uzor, na slièan naèin kao i u porodici.

Veliku ulogu u prevenciji pu¹enja meðu mladima ima zdravstvena slu¾ba koja bi trebalo da bude prisutna pogotovo u radu deèjeg i ¹kolskog doktora za koga je dete emotivno vezano i u koga ima veliko poverenje.

Zato su u mnogim zemljama zdravstveni radnici i prestali da pu¹e, jer predstavljaju simbol zdravstvenog autoriteta i na taj naèin utièu na individualne i zajednièke osobine i pona¹anje svojih pacijenata.

U Srbiji se insistira se na zakonskim propisima koji treba da utièu na smanjenje pu¹enja, pri èemu se gubi iz vida èinjenica da propisi imaju svoju granicu vezanu za interese dru¹tva koje ono ima u prihodima od proizvodnje i prodaje duvana.

Danas je u razvijenim zemljama sveta vodeæi motiv za odvikavanje od pu¹enja dru¹tvena klima nepu¹enja, tako da je sramota biti pu¹aè.

Nepu¹aèi imaju prednost pri zapo¹ljavanju, plaæaju manje premije za osiguranje za zdravstvenu za¹titu i svakim se danom smanjuje broj mesta na kojima je moguæe pu¹iti.

©tetan uticaj pu¹enja èovekovo zdravlje ima za posledicu smanjenje nacionalnog dohotka, a na drugoj strani proizvodnja duvana i njegov izvoz doprinose poveæanju nacionalnog prihoda, ¹to se obièno de¹ava na raèun zdravlja, a u nekim zemljama i na raèun proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, raèuna se da se 4,5 miliona hektara obradivog zemlji¹ta u svetu koristi za saðenje duvana.

Prema preporuci SZO, zemlje-èlanice bi trebalo da zapoènu akciju koja bi kao minimum trebalo da sadr¾i ispravno obave¹tavanje javnosti, aktivno smanjenje pu¹aèke navike, proizvoðaèima duvana treba pomoæi pri zameni uzgajanja duvana drugim poljoprivrednim kulturama da ne bi trpeli ekonomske gubitke, zabranu reklamiranja duvana i duvanskih preraðevina, upozorenje o opasnosti pu¹enja na pakovanjima cigareta, preporuka roditeljima, prosvetnim i zdravstvenim radnicima da ne pu¹e, zabranu pu¹enja na radnim i javnim mestima.

Povelja protiv duvana podrazumeva vazduh bez duvanskog dima, da svako dete i adolescent ima pravo da bude za¹tiæen od svih reklama duvana, svaki graðanin ima pravo na vazduh bez dima u zatvorenim javnim mestima i sredstvima prevoza, svaki zaposleni ima pravo da udi¹e èist vazduh na radnom mestu, a svaki pu¹aè ima pravo da dobije potporu u odvikavanju od pu¹enja.


b92

Mashrum


Samo æu postaviti jednu slièicu, ba¹ je brr..


(http://nono9.us)

Bred