Kompjuter koji "èita" misli

Started by Bred, 01-06-2008, 14:02:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Grupa amerièkih nauènika saop¹tila je da su osposobili kompjuter koji mo¾e da "èita" misli ljudi skeniranjem njihovog mozga dok razmi¹ljaju o odreðenim stvarima.

Oni se nadaju da æe njihova studija, objavljena u nauènom èasopisu "Sajans", doprineti boljem razumevanju naèina na koji mozak memori¹e informacije i da æe dovesti do ureðaja pomoæu kojih æe biti moguæe èitati misli oslanjajuæi se na njihov "cerebralni reènik".

Ovo istra¾ivanje bi, takoðe, moglo da pomogne u boljem leèenju govornih i drugih poremeæaja poput autizama, paranoje i ¹izofrenije, kazao je voða istra¾ivanja Tom Mièel sa odseka za Uèenje ma¹ina univerziteta "Karnegi Melon" u Pitsburgu.

Cilj istra¾ivanja je da se naðe odgovor na pitanje koje vekovima muèi ljude - kako mozak organizuje znanje, kazao je Mièel.

Mièelov tim koristio je funkcionalnu magnetnu rezonancu koja je u stanju da prati aktivnost mozga "u direktnom prenosu", tj. u realnom vremenu.

U istra¾ivanju je uèestvovalo devet studenata dobrovoljaca od kojih se tra¾ilo da razmi¹ljaju o 58 razlièitih predmeta - od ¾ivotinja i biljaka preko delova tela do prevoznih sredstava i odeæe. Za to vreme mozak im je skeniran kako bi se dobila "proseèna" slika za svaku reè.

Potom se od kompjutera tra¾ilo da prepozna sliku mozga koja odgovara datoj reèi ¹to je ovaj obavio sa 70 do 77 odsto preciznosti.

b92