Neredi na izborima u Makedoniji

Started by Bred, 02-06-2008, 12:49:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


IK: VMRO-DPMNE najvi¹e glasova
| Izvor: Tanjug
Skoplje, Brisel, Tirana -- Koalicija "Za bolju Makedoniju" predvoðena strankom VMRO-DPMNE, na osnovu 98,49 odsto obraðenih podataka, osvojila je 479.219 glasova na parlamentarnim izborima.

Tu koaliciju predvodi stranka VMRO-DPMNE, premijera Nikole Gruevskog. Dr¾avna izborna komisija saop¹tila je da je na drugom mestu "Sunce - Koalicija za Evropu", koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije, sa 231.978 glasova.

Slede dve albanske stranke - Demokratska unija za integraciju sa 109.940 glasova i Demokratska partija Albanaca sa 101.123 glasa.

Na prevremene parlamentarne izbore iza¹lo je 1.022.077 biraèa ili 57,45 odsto.

Makedonski parlament ima 120 poslanika.

DPA je sinoæ na trgu u Tetovu veæ poèela da slavi. DUI, meðutim, ne priznaje rezulate u izbornim jedinicama u Tetovu i u Saraju gde DPA vodi.

Lider DUI Ali Ahmeti rekao je da æe tra¾iti ponavljanje izbora u izbornim jedinicama u tetovskom i skopskom regionu gde je bilo incidenata, a proslavu DPA nazvao je "krvavom svadbom".

Portparol DPA izjavio je da je sinoæno slavlje na ulicama Tetova spontano i da ne mogu da kontroli¹u pucnjavu simpatizera iz "kala¹njikova". DPA smatra da je pobednik juèera¹njih izbora.

Izbore je obele¾ilo vi¹e incidenata zbog kojih æe morati da budu ponovljeni na veæem broju glasaèkih mesta.

Makedonska policija je saop¹tila da je jedna osoba preminula nakon ranjavanja, a da je osam ranjeno u pucnjavi na nekoliko glasaèkih mesta u Skoplju i okolini.

EU tra¾i ponavljanje glasanja?

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog incidenata tokom parlamentarnih izbora u Makedoniji i pozvala da se glasanje ponovi u oblastima gde je do¹lo do nasilja.

Kako je sinoæ javila nemaèka agencija DPA, pozivajuæi se na neimenovanog portparola EU, to je u Briselu izjavio visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Solana je pozvao na mir u Makedoniji i izrazio oèekivanje da æe se tamo situacija pobolj¹ati.

Prema reèima tog portparola, Solana je u kontaktu sa svim politièkim partijama u Makedoniji.

Portparolka evropskog komesara za pro¹irenje Olija Rena, Kristina Nað izjavila je da je Evropska unija "veoma zabrinuta" zbog nasilja koje se juèe dogodilo tokom parlamentarnih izbora u Makedoniji.

"Komesar Ren je veoma zabrinut zbog nasilja koje se dogodilo tokom izbora", izjavila je Naðova.

Ona je istakla da je Ren preneo svoju zabrinutost makedonskom premijer Nikoli Gruevskom.

Evropska komisija takoðe poziva na "mirno i regularno" odr¾avanje ponovnog glasanja na mestima na kojima je do¹lo do nasilja, podvukla je Naðova.

SAD razoèarane zbog incidenata


Amerièki amba¹ador u Makedoniji D¾ilijan Milovanoviæ izjavila je sinoæ da je razoèarana ¹to parlamentarni izbori u Makedoniji nisu tako dobri kako oni odr¾ani 2006. godine.

Ona je, meðutim, dodala da, ipak, smatra da Makedonija ima ¹ansu da dobije prelaznu ocenu na ispitu demokratije.

"Na¾alost, bio je znatan broj incidenata, sa nasiljem, pretnjama, punjenje glasaèkih kutija i kraða glasaèkih listiæa. Bili smo zabrinuti da su ovakva dela moguæa i razoèarani smo jer se to i dogodilo", izjavila je Milovanoviæeva.

Ona je pozvala nadle¾ne institucije u Makedoniji da obezbede vladavinu prava.

OEBS: Oèekivanja nisu ispunjena

Direktor kancelarije OEBS-a za ljudska prava (ODIHR) sa sedi¹tem u Var¹avi, Kristijan ©trohal, ocenio je, nakon incidenata tokom odr¾avanja parlamentarnih izbora u Makedoniji, da "oèekivanja nisu ispunjena".

On je izjavio da pre objavljivanja izve¹taja posmatraèa ODIHR, predviðenog za danas, ne ¾eli da komentari¹e kako æe se tok parlamentarnih izbora odraziti na makedonski put u evroatlantske integracije.

"Svakako da je bilo oèekivanja koja, po svemu sudeæi, nisu ispunjena", rekao je ©trohal, koji je tokom dana posetio nekoliko biraèkih mesta.

On je istakao da u demokratskom izbornom procesu nema mesta za nasilje.

Beri¹a osudio nasilje

Albanski premijer Salji Beri¹a osudio je danas nasilje do koga je do¹lo tokom juèera¹njih parlamentarnih izbora u Makedoniji.

On je naveo da je tokom makedonskih izbora bilo "nekoliko ozbiljnih incidenata ¹to je izazvalo tenzije i strah i da to ne dolikuje normalnom izbornom procesu", javila je nacionalna agencija ATA.

Premijer Beri¹a je na kraju izneo svoje uverenje da æe makedonske vlasti i meðunarodni posmatraèi dati najbolje preporuke kako da se re¹e nastali problemi kako bi svaki makedonski graðanin mogao slobodno da iska¾e svoju izbornu volju.

b92