Etiopija: Na pomolu kriza gladi

Started by Bred, 03-06-2008, 17:21:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Svetska kriza hrane, nastala i zbog velike proizvodnje jestivih biljaka za biogoriva, najvi¹e pogaða najsiroma¹nije zemlje. Etiopiji ponovo preti kriza iz 80-ih.


Deèji fond Ujedinjenih nacija procenjuje da æe 126.000 dece u Etiopiji biti prve ¾rtve gladi. Sve podseæa na humanitarnu katastrofu kakva se tamo odvijala pre vi¹e od dve decenije. Glad u toj zemlji na Rogu Afrike posledica je pre svega slabe ki¹ne sezone.

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija procenjuje da æe u 2008. godini morati da po¹alje hitnu pomoæ u hrani za skoro tri i po miliona Etiopljana. Ka¹njenje ki¹a u vreme pred ¾etvu udvostruèio je broj ugro¾enih u odnosu na 2007. godinu.

U toj zemlji na istoku Afrike sa 80 miliona stanovnika, jo¹ oko pet miliona stanovnika ionako svake godina dobija pomoæ, jer hrane jednostavno nema dovoljno, bez obzira na prinose.

Poskupljenje cena hrane ¹irom sveta dodatno je ote¾alo rad humanitarnih organizacija, koje su, inaèe, pro¹lih godina zabele¾ile uspeh u zdravstvenoj za¹titi stanovnika èak i u najudaljenijim selima.

Su¹a u Etiopiji poklapa se sa humanitarnim krizama dveju katastrofa u Aziji - ciklonom u Mjanmaru i zemljotresom u Kini. Povrh svega, su¹a se u Etiopiji èesto ponavlja i donatori vremenom gube oseæaj da ljudima tamo i dalje treba pomoæi.

"Donatorima ka¾emo da je u Etiopiji kriza, i tra¾imo pomoæ. Svet je ovo veæ viðao, i zaista postoji neka vrsta zamora kod davalaca pomoæi. Ipak, mi ih podseæamo da treba spasti ljude bez obzira koliko se to puta ranije dogaðalo. Ne mo¾emo skr¹tenih ruku da gledamo kako dete umire od gladi", ka¾e Indreas Getaèev, slu¾benik za komunikacije Unicefa.

U poreðenju sa 1984. godinom, kada je zlokobna kombinacija gladi i politièkih sukoba odnela vi¹e od milion ljudskih ¾rtava, sada¹nja kriza se mo¾e smatrati blagom. Su¹a je uni¹tila i prinose kafe, ¹to je najveæi izvozni adut.

Proseèna porodica ¾ivi od jednog obroka dnevno - hleba od ¾itarica zvanog inðera, uz koji retko imaju bar neko povræe. Stanovnicima na jugu ne mogu da pomognu ni humanitarci, koji i sami svakog dana èekaju novu isporuku pomoæi.

Poslednja veæa su¹a bila je 2003. godina, i vi¹e od 13 miliona ljudi dobilo je pomoæ u zemlji u kojoj polovinu ekonomije èini poljoprivreda.

Ban: Ukinuti restriktivne mere

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban instistiraæe na vanrednom samitu Organizacije za hranu i poljoprivredu u Rimu da se po hitnom postupku na globalnom nivou ukinu sve restriktivne mere u poljoprivrednom sektoru kako bi do¹lo do pada cena hrane.

Na samitu Organizacije za hranu i pojloprivredu Ban æe poku¹ati da utièe na svetske lidere da uvedu olak¹ice za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, da se smanje carine na uvoz hrane, ali i da se ukinu postojeæe zabrane izvoza.

Tro¹kovi proizvodnje prehrambenih proizvoda i uzgajanja ¾itarica porasli su usled rasta cena energenata.

"Visoka cena goriva jedan je uzroka ¹to su tro¹kovi proizvodnje veliki. Gorivo nije u bliskoj vezi samo sa automobilima, ono takoðe utièe na cenu ðubriva, koje je neophodno za proizvodnju", ka¾e Ebi Abasijan, iz Organizacije za hranu i poljoprivredu.

dirigent

Jel u etiopiju stize krak monsunskog talasa? Ili bolje receno ponekad stigne??