Turska: Marame na fakultetima - neustavne

Started by darusaz, 06-06-2008, 14:23:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Мараме на факултетима неуставне
Анкара -- Уставни суд Турске одбио је захтев нове владајуће исламистички оријентисане странке да укине забрану ношења исламских марама на универзитету.

Уставне реформе, које је кроз парламент прогурала исламистичка Партија правде и развоја, неуставне су, прецизирао је суд, чиме је одлука парламента да се мараме дозволе поништена. Како преноси агенција ДПА, то може довести до затварања Партије правде, која данас доржава хитан састанак.

Премијеру Тајипу Ердогану могло би бити забрањено да се бави политиком пет година због оптужбе да се бавио антисекуларним активностима.

Оваква пресуда наговештава, како сматрају новинари, и могући исход одвојеног судског процеса који се води против владајуће АКП, односно на могућу забрану те партије и забрану учешћа у политичком животу земље лидера тих партија за пет година. Многи сматрају да је забрана рада партије АКП сада неминовна.

Уставни суд Турске је своју одлуку образложио тиме да би укидање забране ношења марама на универзитетима представљало кршење секуларних принципа устава.

Секуларисти сматрају да је владина одлука да дозволи ношење марама на универзитету доказ да партија премијера Ердогана хоће да у Турској уведе шеријатски закон.

И док неки грађани сматрају ову одлуку суда срамном, неки верују да у томе нема ништа спорно и да је секуларизација једини могући пут за модерну Турску.

Мишљења студенткиња у Турској о овом питању подељена су. "Без обзира на то што овај закон није прошао, ми треба да наставимо нормално наше студије. Ми смо, на неки начин, потребни овакви какви јесмо. Људи са уским видицима не би требало да иду на универзитет", каже студенткиња Есра Сахин.

"Мислим да велу није место на универзитету. Искрено, говорим ово због тога што сматрам да је вео политички, а не верски симбол. И, као студенткиња права, не бих волела да ношење вела буде дозвољено на универзитету", рекла је Езги Тунџер, која студира права.

Оснивач модерне Турске Кемал Паша Ататурк, након пада Османске империје, забранио је истицање верских симбола у свакодневном животу. Ова забрана била је ригорозно примењивана након војног пуча 1980. године.

АКП је у фебруару прогурала, уз помоћ националистичке Партије нционалистичког покрета (МХП), закон о укидању забране ношења мараме на државним универзитетима.

Влада пак сматра да забрана ношења марама нарушава личне слободе и да је многим девојкама муслиманкама то ускратило даље образовање пошто не могу да носе фереџе на факултетима.

Турска штампа је оценила да је одлука Уставног суда највећи ударац задат АКП од 2002. године, када је дошла на власт.
(извор РТВБ92)