Solarna energija sa Vraèara

Started by Bred, 06-06-2008, 16:51:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Prva solarna elektrana u Srbiji biæe izgraðena na krovu zgrade op¹tine Vraèar, èime æe se i Srbija ukljuèiti u proizvodnju obnovljivih vidova energije.


Solarne elektrane su alternativa za naftu, gas i ugalj, kojih veæ sada nema dovoljno. Za taj projekat iz NIP-a je izdvojeno vi¹e od sedam miliona dinara, a iz gradskog bud¾eta 16 miliona dinara. Solarne æelije biæe postavljene na krovu zgrade op¹tine Vraèar i zauzeæe 110 kvadratnih metara, proizvodeæi 1.000 kilovat sati meseèno.

To je tek poèetak projekta koji je zajednièka ideja ljudi iz op¹tine Vraèar i inovacionog centra Elektrotehnièkog fakulteta u Beogradu.

"Moderna civilizacija definitivno pre¾ivljava period koji se zove energetska kriza. Jedan od poku¹aja da se to razre¹i je i kretanje u ovom smeru u kojem smo mi krenuli, u smeru sve jaèeg i jaèeg kori¹æenja obnovljivih izvora energije. Jedan od vidova te obnovljive energije je sunèeva energija", rekao je Nikola Rajakoviæ, profesor ETF-a.

Solarna elektrana radi na principu panela saèinjenih od fotoæelija koje tokom sunèanih perioda prikupljaju sunèevu energiju.

Proizvodnja struje na konvencionalan naèin ima za posledicu emitovanje velikih kolièina ¹tetnih materija u atmosferu. Izgradnja solarne elektrane u Beogradu omoguæiæe u¹tedu energije iz drugih izvora i smanjiti zagaðenje vazduha.



"Proizvodnja elektriène energije putem obnovljivih izvora, a naroèito putem solarnih æelija, ne proizvodi nikakve nusprodukte i nikakve ¹tetne efekte po ¾ivotnu sredinu, a pored toga ti paneli se mogu postavljati i tamo gde nikom ne smetaju, niti proizvode buku, niti proizvode neko vizuelno zagaðenje", rekao je Du¹an Nikoliæ, saradnik na projektu.

Osim ekolo¹ke, uvoðenje ovakvog naèina proizvodnje struje ima i ekonomsku prednost.

"U Evropi se de¹ava praktièno jedna mala tehnolo¹ka revolucija. Ekonomije najrazvijenijih evropskih zemalja orijenti¹u se prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. To povlaèi za sobom veliki broj radnih mesta", ka¾e Nikoliæ.

Prema Nikoliæevim reèima, do sada je uraðen idejni i glavni projekat graðevinske konstrukcije, a oèekuje se nabavka materijala i opreme, nakon èega æe solarna elektrana biti postavljena. Izgradnja se oèekuje do septembra.



Japan: Solarna energija u domovima
Izvor: Beta
Tokio -- Japanska vlada æe od sledeæe nedelje poèeti promociju upotrebe sistema za solarnu energiju u domaæinstvima, pi¹e finansijski dnevnik Nikei.

Oèekuje se da bi ove mere, uglavnom u vidu subvencija i poreskih olak¹ica, znatno smanjile cenu solarnog sistema sa sada¹njih 2,3 miliona jena (oko 21.500 dolara) na 1,1 milion jena u periodu od tri do pet godina. Japan je vodeæi svetski proizvoðaè solarnih komponenti, ukljuèujuæi korporacije ©arp, Kjocera i Sanio.

Po navodima japanskog dnevnika, detalji oko subvencija i poreskih olak¹ica bili bi poznati do kraja avgusta ove godine, kada istièe rok za predaju budzetskih zahteva za narednu fiskalnu godinu koja poèinje 1.aprila 2009.

Na ovaj korak vlada se odluèila sledeæi dugoroènu ekolo¹ku inicijativu japanskog premijera Jasuo Fukude, koji je 9.juna izmeðu ostalog najavio i da bi do 2020.godine vi¹e od 70 odsto novih zgrada u Japanu trebalo da bude podignuto sa veæ ugraðenim solarnim panelima.

Vi¹e od polovine energetske potro¹nje u Japanu èine nafta i gas, a zemlja potrebe za ovim gorivima zadovoljava uglavnom iz uvoza. Suoèena sa rastuæim cenama hafte, vlada Japana namerna je da drastièno smanji zavisnost od fosilnih goriva.

b92