"Neæe vi¹e biti jeftine hrane"

Started by Bred, 09-06-2008, 14:25:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- "Neæe vi¹e biti jeftine hrane, ni kod nas ni u svetu", rekao je dr¾avni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Goluboviæ.

"Cene skaèu zbog toga ¹to se 50 godina nismo domaæinski odnosili u pogledu stoèarstva, a stoèarstvo je jedna od najva¾nijih delatnosti u poljoprivredi, ali koja zahteva veliki period adaptacije kada doðe do lo¹ih godina, a mi smo ih imali, na¾alost, dosta", ka¾e Goluboviæ za B92.

"Trenutna lo¹a situacija u oblasti stoèarstva u na¹oj zemlji, kao i porast cena mesa, posledice su dugog perioda adaptacije koji ova grana poljoprivrede zahteva, ali i kretanja svetskog tr¾i¹ta", ka¾e Goluboviæ.

On dodaje da kada uspemo, pre svega, da otvorimo izvoz za sve na¹e proizvode od mesa, "tada æe sigurno sve ove turbulencije koje nastaju na tr¾i¹tu biti daleko bla¾e i stoèarstvo æe imati bolji tretman".

Inaèe, u svetu je konstatovana prehrambena kriza, po¹to je ponovo vi¹e zemalja pogoðeno glaðu. Prema sada¹njim procenama, ¹irom planete ima vi¹e od 862 miliona gladnih, prenela je DPA.

Rimski samit 181 zemlje, koji je organizovala pro¹le nedelje Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), saèinio je listu 22 zemlje koje su posebno ugro¾ene, meðu kojima su Eritreja, Niger, Komori, Haiti i Liberija.

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban je na otvaranju samita izjavio da æe za borbu protiv gladi u svetu biti potrebno oko 20 milijardi dolara godi¹nje i da svetska proizvodnja hrane treba da bude udvostruèena do 2030. godine.


Adonis_Vernalis

G-dinu Golubovicu bih preporucio da, pred spavanje, procita nekoliko knjiga. Molim da mi se istoimeni javi na pm, ukoliko mu je ista u zivotu bitno.

Ovo je sarkasticna poruka. Da li bi se g-din Golubovic jednom budjavom profi ikad javio?

ðurða

 :sarcasm:
   :sarcasm: :sarcasm:
     :sarcasm: :sarcasm: :sarcasm:
kada su oni podsticali razvoj stoèarstva :hmm

Adonis_Vernalis

A sto je stocarstvo toliko vazno, kad Vojvodina lebom rani narod u Srbiji?

Hocemo li doci do sukoba izmedju Kaina i Avelja, zaboga...?

Enea

Quote from: Adonis_Vernalis on 09-06-2008, 14:50:53
A sto je stocarstvo toliko vazno, kad Vojvodina lebom rani narod u Srbiji?



Jedan most, samo jedan!
ShTA bi bilo kad bi bilo.. Nadajmo se da necje..

Nalazim se sa drugarima neko veche, ok uzimam bocu piva 2l, prodavci me umoljavaju da uzmem neko drugo, jer to treba sutradan da poskupi za celih 80din. Malo li je? Kazu mi da je bolje da uzmem schardone, a nama se pije pivo.

Moze im se. Sve postaje skuplje.

dirigent

Mi imamo problem velike razlike proizvodjacke i distributivne cene. Jedan Miskovic ce da napuni pare , dok ce seljak da radi na ivici rentabilnosti.

Enea

Neka, neka... Srecjom josh uvek ima onih koji i ako postoji ambalaza, umeju da sagledaju neispravnosti...