Irci odbacili Ugovor iz Lisabona

Started by Bred, 14-06-2008, 14:47:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92, Beta
Dablin, Beograd, Berlin -- Zvanièni rezultati potvrdili su danas da su graðani Irske na referendumu odbacili reformski Ugovor EU iz Lisabona sa 53,4 odsto glasova protiv, prenose agencije.

Prema zvaniènim podacima, 862.415 glasaèa je bilo protiv Ugovora, a 752.451, odnosno 46,6 odsto bilo je za, uz izlaznost od 53,1 odsto.

Rezultati su objavljeni posle celodnevnog brojanja koje je pokazalo da su glasaèi sa sela i iz radnièkih sredina masovno odbili plan Evropske unije da modernizuje svoje institucije i pojednostavi dono¹enje odluka u skladu sa njenim ¹irenjem od 2004. godine.

"Bez uticaja na Srbiju"

Iako bi eventualno odbijanje Iraca da potvrde Lisabonski ugovor moglo da odlo¾i prijem novih zemalja, to ne bi trebalo da utièe na Srbiju, rekao je gostujuæi u TV Dizanju Vladimir Todoriæ, iz Pravnog foruma.

"Mi ionako nismo previ¹e po¾urili sa ovom prièom. Na¹ krajnji rok za status kandidata je 2011-2012. godina jer se tada radi novi bud¾et za EU, koji traje sedam godina", rekao je on. On navodi da je 2012. krajnji rok za prijem Hrvatske, ali da Srbija "ne mo¾e da uðe do 2014. jer nije predviðena bud¾etom EU".
Irska je jedina zemlja koja je Lisabonski ugovor, u skladu sa ustavom, morala da usvoji na referendumu. Druge èlanice Evropske unije Ugovor iz Lisabona mogu da ratifikuju u nacionalnim skup¹tinama.

Irsko odbijanje znaèi da Ugovor ne mo¾e da stupi na snagu 1. januara 2009, kao ¹to je planirano, po¹to je predviðeno da svih 27 zemalja EU treba da ga prethodno ratifikuje. Do sada je 18 zemalja EU ratifikovalo taj dokument.

Irski premijer Brajan Kouven æe se iduæe nedelje sastati sa drugim liderima Evropske unije kako bi poku¹ali da se dogovore i daljim koracima.

Predsednik Evropske komisije ®oze Manuel Barozo apelovao je danas na sve dr¾ave EU da nastave proces ratifikacije Ugovora iz Lisabona, bez obzira na to ¹to su graðani Irske rekli "ne".

Merkelova i Sarkozi: Nastaviti ratifikaciju

Nemaèka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi veèeras su se u zajednièkom saop¹tenju izjasnili za nastavak procesa ratifikacije Ugovora Evropske unije iz Lisabona koji je odbaèen na referendumu u Irskoj.

U saop¹tenju veèeras objavljenom u Berlinu se navodi da je dvoje dr¾avnika "sa nu¾nim po¹tovanjem primilo k znanju odluku graðana i graðanki Irske, iako zbog nje ¾ale".

"©efovi dr¾ava ili vlada svih 27 èlanica EU potpisali su Ugovor iz Lisabona, i on je veæ ratifikovan u 18 zemalja. Zato oèekujemo da æe ostale zemlje èlanice nastaviti proces ratifikacije", navodi se u saop¹tenju.

Merkel i Sarkozi su izrazili uverenje da su "noviteti sadr¾ani u sporazumu iz Lisabona nu¾ni da bi EU postala demokratskija i sposobnija za delovanje".

Kancelarka je najavila da æe narednog èetvrtka, uoèi samita ¹efova dr¾ava ili vlada EU, u saveznom parlamentu podneti vladin izve¹taj o situaciji u EU.

Politièari vi¹e nemaèkih stranaka su izrazili ¾aljenje zbog ishoda referenduma u Irskoj i zatra¾ili nastavak procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora.

Iako su odbacili ideje o iskljuèivanju Irske iz EU, politièari vi¹e stranaka u Berlinu su se pokazali otvorenima za ideju "ponovnog osnivanja EU".


b92

dirigent

Teritorijalni suvereninet vise niko ne postuje. Samo pricaju kako ce nastaviti ratifikaciju.
     A nijedna zemlja nije imala `uda sem Irske da izjasnjavanje o EU stavi na referendum, nego su kurvanjski glasali u parlamentu.
      Ah daa... Bese neki referendumcic u Francuskoj pre par godina. Svi su politicari narodu govorili da prihvate , ali su Francuzi odbacili tadadsnji predlog ustava.

      Ne mozete prosecnom Evropljaninu objasniti koncept nadnacionalne vlade, jer prosecni Eropljanin zna u svom ataru koga bira za vlast, a ko je negde tamo u nekoj zemlji gde jos neki sa ovim prvima odlucuju o sudbini pojedinacnih nacija, izaziva prirodan otpor.
       
      Uzgred , ako su prepisali Irski ustav (koja je clanica EU) , koliko ce im se tek fuckati za nas koji kaze da je Kosovo deo Srbije.

Bred

ovo je veoma znacajan signal da ni stanovnici drzava koje su prilicno dugo u EU vise nisu toliko zadovoljni zajednickim zivotom ni funkcionisanjem EU.
Ako je do sada EU bila ka uzlaznoj putanji, sada ce u najboljem slucaju zapasti u stagnaciju ...
:wink:

Ayrton Senna

#3
A bli¾i se i vremenska granica do kada moraju da usvoje Ustav. Kako je Irska treæa(ili èetvrta, nisam siguran) dr¾ava EU koja je odbila Lisabonski ugovor, a isti svojevremeno nije pro¹ao ni u Francuskoj ni u Holandiji, sledi napeta etapa ubeðivanja i nala¾enja nekog novog re¹enja problema koji uskoro mo¾e ozbiljno da ukoèi funkcionisanje EU...

Bred

#4
"Bez 'Lisabona', EU ne funkcioni¹e"
| Izvor: Beta
Luksemburg -- Premijer Luksemburga ®an-Klod Junker upozorio da Evropska unija bez Lisabonskog ugovora neæe moæi da funkcioni¹e.

"Polazim od principa da æe ugovor stupiti na snagu ali prosto ne znam kad. Ako ne stupi na snagu, potpuno æemo biti nesposobni da funkcioni¹emo", rekao je Junker za nemaèki "Bilt am Zontag". On je jo¹ jednom iskljuèio moguænost pro¹irenja EU pre stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

"Ugovor iz Nice koji je sada na snazi, veæ predstavlja problem za 27 èlanica EU. Na toj osnovi, nijedna druga zemlja ne mo¾e da se prikljuèi EU", rekao je Junker.

Luksembur¹ki premijer koji je pominjan kao moguæi novi ¹ef Evropske komisije, smatra da Brisel ne mo¾e da Irskoj nametne novi referendum nakon ¹to su njeni graðani glasali protiv Lisabonskog sporazuma.

I pored krize nastale zbog irskog "ne", Junker smatra da se ne smeju zatvarati vrata za pregovore sa Turskom.

Na samitu lidera EU u èetvrtak i petak u Briselu, odluèeno je da se Irskoj da rok do oktobra za re¹avanje nastale krize.

Potrebno je da svih 27 èlanica Unije ratifikuje Lisabonski ugovor da bi on stupio na snagu. Irska je jedina zemlja EU koja je odluèila da organizuje referendum o tom ugovoru. Inaèe, ugovor je do sada ratifikovan u parlamentima 18 èlanica Unije.

b92



:news:
Ko je za, a ko protiv ¹irenja EU
Izvor: B92
Ljubljana -- Pored Poljaka, Slovenci najvi¹e podr¾avaju dalje ¹irenje EU, kome se najvi¹e protive Austrijanci i Francuzi.

Poslednji izve¹taj Eurobarometra pokazuje da èak 74 odsto ispitanih dr¾avljana Slovenije podr¾ava dalje ¹irenje EU, od èega je 57 odsto ubeðeno da bi ulazak dr¾ava zapadnog Balkana pomogao stabilizaciji situacije u toj regiji. Najvi¹e ispitanih bi volelo da kao novu èlanicu EU vidi ©vajcarsku, dok od dr¾ava jugoistoène Evrope, najveæi broj Slovenaca podr¾ava ulazak Makedonije u EU.

Za razliku od Poljaka i Slovenaca, 63 odsto Austrijanaca je protiv ¹irenja EU, èime su i najveæi protivnici ¹irenja, a za njima je 60 odsto Francuza i 58 odsto Nemaca, koji se protive daljem pro¹irivanju EU.

Po ovom istra¾ivanju ¾ivotom u EU je zadovoljno èak 89 odsto Slovenaca, ¹to je dosta iznad proseka u EU, koji iznosi 77 odsto.

Ipak, 42 odsto Slovenaca je ubeðeno da æe privredni polo¾aj Slovenije oslabiti tokom narednih godinu dana, a 70 odsto smatra da je stanje slovenaèke privrede slabije od evropskog.

Isto tako, 79 odsto ispitanih je ocenilo da je polo¾aj u Sloveniji lo¹iji no u EU po pitanju ¾ivotnih tro¹kova, dok 52 odsto je reklo da je njihova kupovna moæ slabija no pre pet godina, a 59 odsto ispitanih te¹ko plaæa meseène raèune.



:news:
Norve¾ani i dalje protiv EU
| Izvor: Tanjug
Oslo -- Otpor ulasku Norve¹ke u EU i dalje je jak, jer svega 36,1 odsto graðana smatra da bi to bio dobar potez, pokazuje istra¾ivanje.

Prema rezultatima ankete istra¾ivaèkog instituta Sentio, sprovedenoj poèetkom septembra, 9,5 odsto Norve¾ana nema jasan stav o pitanju eventualnog prikljuèenja Uniji, u kojoj je sada 27 dr¾ava. Izja¹njavala su se lica koja imaju iznad 18 godina, ¹to znaèi da je reè o osobama s pravom glasa, prenose zapadne novinske agencije.

Rezultat ankete je, izmeðu ostalog, pokazao da otpor ulasku u EU postoji u svim regionima zemlje, osim u prestonici Oslu.

Broj protivnika prikljuèenju EU je, tokom protekle tri i po godine, porastao i u Laburistièkoj stranci - glavnoj partiji u vladajuæoj koaliciji - i u opozicionoj populistièkoj Partiji progresa.

Norve¹ka se na dva referenduma, 1972. i 1994. godine, izjasnila protiv ulaska u EU.

Ona, meðutim, tesno saraðuje s Unijom preko sporazuma o Evropskom ekonomskom prostoru, koji èlanicama Evropske zone slobodne trgovine omoguæava pristup unutra¹njem tr¾i¹tu EU.

b92