Prepisivanje na prijemnom ispitu za srednje skole

Started by Bred, 16-06-2008, 17:38:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Bred

B. BORISAVLjEVIÆ,

DO polaganja kvalifikacionih ispita za upis u srednje ¹kole ostalo je dva dana, a iz Foruma beogradskih gimnazija upozoravaju na frapantne podatke pro¹logodi¹njeg upisa. Prema analizi Foruma, a na osnovu podataka Ministarstva prosvete, stepen prepisivanje na testovima iz srpskog i matematike pro¹le godine, iznosio je izmeðu 40 i 50 odsto.
Prema reèima Miodraga Sokiæa, predsednika Foruma beogradskih gimnazija, sve veæi broj nastavnika osnovnih ¹kola, prilikom de¾urstva na prijemnom poma¾e uèenicima, a nije redak sluèaj da se zadaci rade na tabli. Iz podataka Ministarstva prosvete mo¾e se videti da ima odeljenja koja su imala vi¹e od 19 bodova.
- Izgovor za ovakavo pona¹anje le¾i u staroj lo¹oj navici da se pomogne "svome uèeniku", a da se u isto vreme na¹kodi nekom drugom, bez gri¾e savesti, ali s oseæanjem la¾ne humanosti - obja¹njava Sokiæ. - Na ovaj naèin degradira se svaki po¹ten i savestan rad dobrih i principijelnih nastavnika, o¹teæeni su dobri uèenici koji ne upisuju ¹kole i zanimanja koje su zaslu¾ili svojim uèenjem.
Analiza Foruma pokazala je da su najbolji uspeh na pro¹logodi¹njem kvalifikacionom ispitu postigli uèenici Osnovne ¹kole "Zejnel Ajdini" iz Biljaèe kod Rajinca (kod Pre¹eva). Njihov prosek u petom, ¹estom, sedmom i osmom razredu je oko sumnjive trojke, ali su zato na kvalifikacionom ispitu osvojili 39,97 poena, od maksimalnih 40!
- Najbolji uèenici u Srbiji "proizvode se" u ¹kolama u Biljaèi, Nesalcu, Bujanovcu, Novom Pazaru, Pre¹evu, Delimeði, Crnotincu, Tutinu i Miratovcu - istièe Sokiæ. - Na osnovu rang-liste prvih osam ¹kola moglo bi se zakljuèiti da se u
ovih osam ¹kola nastava izvodi najbolje u Srbiji i da su njihovi uèenici vanserijski, u stvari, genijalci. Meðu 30 najuspe¹nijih ¹kola nema nijedne ¹kole iz Kragujevca, Subotice, Novog Sada, Panèeva, Sombora, Èaèka, Leskovca, U¾ica, Kraljeva, Kru¹evca, Bora, ©apca... Samo su tri grada Beograd (4 ¹kole), Vranje i Ni¹ sa po dve.
Paradoks je, nagla¹ava na¹ sagovornik, da su se kojim sluèajem uèenici iz Novog Pazara, Bujanovca i Pre¹eva dogovorili da srednju ¹kolu upi¹u u Beogradu, za veæinu beogradskih uèenika ne bi bilo mesta, veæ bi morali mesto da potra¾e negde po Srbiji.

MINISTARSTVO ÆUTI
PODATKE za analizu upisa Ministarstvo objavljuje unazad dve godine, ali ih ne koristi, niti ih nudi drugima, jer nije spremno da se suoèi s krizom upisnog sistema, niti ¾eli to da objavi - upozorava Sokiæ. - Na¾alost, lo¹im "odr¾avanjem" ovaj sistem upisa do¹ao je u ozbiljnu krizu koja se zove prepisivanje. Obièaj Ministarstva prosvete je da o svemu ¹to lo¹e radi "mudro æuti", pa je Forum jesenas javnosti skrenuo pa¾nju na pojavu masovnog prepisivanja na prijemnim ispitima.

KONCEPT ISPITA
FORUM beogradskih gimnazija smatra da je novi koncept kvalifikacionih ispita jedan od najboljih poteza Ministarstva prosvete u poslednjih osam godina. Ovim projektom postignuti su jednaki uslovi za sve uèenike, objektivnost u rangiranju, poveæan je stepen moguænosti izbora ¹kola i zanimanja, preseèen je upis "preko direktorske veze", postignuto je uèe¹æe javnosti, a sve to uz savremenu elktronsku obradu. Kriza sa kojim se souèio ovako dobro koncipiran ispit je - prepisivanje.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=122924&datum=2008-06-16

mihajilo

pa naravno da se prepisuje!Kao to su tek sad zakljucili.Ja nisam prepisivao,al' znam gomilu ljudi koji jesu.Pa drugarica iz odeljenja je imala 19 bodova iz matematike,a u skoli preko trojke nije prelazila.Cela jedna ucionica je imala prosek bodova oko 15 cini mi se!! :batina
Pa mislim stvarno...

Bred

Da, prepisuje se na krupno sto nikako nije u redu a mislim da su najvise pogresili kada su dozvolili da se prijemni polazu u maticnim osnovim skolama
:nonono:

Kamicak

Aman postoje zbirke sa resenim zadacima, iz kojih se biraju zadaci za prijemni. Stvarno ne moze lakse biti :hmm

milica_d

Kad je moja generacija polagala prijemni za upis u srednju skolu,dezurali su nam mahom profesoru iz gimnazije,i nisi smeo pogled da skrenes sa svog papira,a hvala Bogu imamo ogromnu osnovnu skolu i u jednoj ucionici nas je bilo 15 do 20...Drago mi je sto se tada nije prepisivalo,ali se nadam da ove godine hoce...Treba brat da upise srdnju... :>

salim se... :wink:

Bla_bla_blaaaa

Quote from: milica_d on 17-06-2008, 07:17:49
Kad je moja generacija polagala prijemni za upis u srednju skolu,dezurali su nam mahom profesoru iz gimnazije,i nisi smeo pogled da skrenes sa svog papira,a hvala Bogu imamo ogromnu osnovnu skolu i u jednoj ucionici nas je bilo 15 do 20...Drago mi je sto se tada nije prepisivalo,ali se nadam da ove godine hoce...Treba brat da upise srdnju... :>

salim se... :wink:

:funny: :K

Teki93

Pa da,vama je lako,vi ste prosli taj prijemni,a sad pricate kao da je to bzvz kako se prepisuje,kao da vi niste prizeljkivali da se prepisuje na tom prijemnom,ali iskreno!

Bred

iskreno nisam prizeljkivao i na prepisivanje sam alergican.
taj prijemni za srednju skolu je sada prosto smesan i sto rece kamicak, imate i resenja sa zadacima, mis'im ...  :wall:

a da, dezuraju i profesori iz srednjih skola ali vidis da se opet prepisuje. Verovatno neki od tih profesora i zazmure jer i srednjim skolama za koje nije velika navale jeste da upisu sto vise ucenika ...  :wink:

mihajilo

Ja sam na srpskom sedeo na jednom mestu,a na mati su me premestili jer sam pomagao drugima.
Realno svako bi hteo da nekako prepise,da lakse prodje...pa to je u ljudskoj prirodi,al' ipak bi trebalo prijemni da budu 100% bez prepisivanja.A za to su krivi prof,tj nastavnici koji eto...zele deci da pomognu.

Bla_bla_blaaaa

Ma dajteeee...Ja se secam da je profanka koja je dezurala dolazila da vidi kako sam ja uradila neki zadatak da bi rekla nekoj drugoj devojci....A pomagala sam i nekim drugovima...tako da je tu prepisivanje na kvadrat bilo(samo sto ja nisam imala od koga .blah., sve sam sama znala  .blah. .blah.)

mihajilo

OK za upis u srednju svi znamo da se prepisuje...tako je vec godinama.
A kako stoje stvari na upisu na fax?Jel bilo prepisivanja? :hm

Bla_bla_blaaaa

Pa mislim da ne moze...Ne znam, nisam se ni trudila...Na mati definitivno nisam imala vremena da skrenem pogled sa vezbanke, kamoli da trazim od koga cu da prepisujem... :roll:

mihajilo

A gde se polaze prijemni?Kako se rasporedjuje na prijemnom....pricajte ljudi,pricajte :H

Cecilly

Polaze se na sajmu. Izaci ce spiskovi gde sedite ( red, klupa i ostalo).

Ni ja nisam prepisivala, bilo mi glupo. Sto sam znala, znala sam.

A i ne mozete biti sigurni da vas osoba od koje prepisujete nece za*ebati.

Bla_bla_blaaaa

Pa u hali 14 na sajmu...Kod nas je bilo prosle god po abedeci raspored sedenja...Tako da sam ja sedela negde skkkkkrooooz na kraju...I nije mi bilo vruce(posto su se ovi sa sredine skuvali, a i starije generacije su se zalile kako su prokuvlae .blah.)