Uhapsen Srbin u Hrvatskoj zbog nesluzenja vojnog roka

Started by Bred, 17-06-2008, 15:35:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92, Beta
Novi Sad, Paraæin -- Sa¹a Cvetojeviæ, uhap¹en na izlazu iz Hrvatske pod optu¾bom da nije odslu¾io vojni rok, jutros je u sudu u Zagrebu osuðen na kaznu zatvora, a zatim je pu¹ten.

Cvetojeviæ je izbeglica iz Hrvatske sa boravi¹tem u Srbiji. On je jutros u ®upanijskom sudu u Zagrebu osuðen na kaznu zatvora od osam meseci, uslovno na tri godine, saop¹tilo je udru¾enje "Pravda". Nakon dva dana u zatvoru Remetinec, Cvetojeviæ je danas pu¹ten na slobodu i oèekuje se da æe ga primiti potpredsednik hrvatske vlade Slobodan Uzelac.

Dolazak Cvetojeviæa u Srbiju oèekuje se u veèernjim satima.

Predsednik Centra za komunikaciju "Pravda" iz Paraæina Dragan Sekuloviæ ka¾e da æe Cvetojeviæ, koji je uhap¹en u nedelju, biti osloboðen zahvaljujuæi "kompromisu" koji su postigli njegov advokat i tu¾ilac.

On je naveo da se "kompromis" sastoji u tome da je Cvetojeviæ osuðen na osam meseci zatvora, tri godine uslovno.

On je zahvalio kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadiæa, Specijalnom tu¾ila¹tvu za ratne zloèine iz Beograda i Srpskom narodnom vijeæu iz Zagreba, koji su se "maksimalno anga¾ovali" da Cvetojeviæ bude osloboðen.

"Ono ¹to je najva¾nije je da æe na¹ kolega biti slobodan", kazao je Sekuloviæ.

On je ocenio da je taj sluèaj "groteskan i sme¹an", jer su Cvetojeviæa hrvatske vlasti teretile da je izbegavao vojnu obavezu u Hrvatskoj vojsci, iako je on slu¾io vojsku u Srbiji.

Cvetojeviæ, koji je aktivista organizacije "Pravda", izbegao je sa roditeljima iz Zagreba u Srbiju, i od 1991. godine ¾ivi u Paraæinu.

On je juèe po podne uhap¹en na granici sa Hrvatskom i prebaèen u zatvor Remetinec kod Zagreba. Nekoliko dana pre toga, on je bez problema otputovao u Zagreb, kako bi sredio dokumente i pripremio svoj povratak u rodni grad.




Sa¹a Cvetojeviæ na slobodi
Izvor: B92, Beta
Zagreb, Beograd, Paraæin -- Sa¹a Cvetojeviæ, koji je u nedelju uhap¹en na izlazu iz Hrvatske pod optu¾bom da nije odslu¾io vojni rok u Hrvatskoj vojsci, pu¹ten iz zatvora i stigao kasno sinoæ u Beograd.

Cvetojeviæ je juèe u ¾upanijskom sudu u Zagrebu osuðen na osam meseci zatvora, ili uslovno na tri godine, posle èega je pu¹ten iz zatvora Remetinec. Cvetojeviæ, koji ima i srpsko i hrvatsko dr¾avljanstvo, obja¹njava za B92 da je on vojsku slu¾io u Srbiji, ali ga je, ipak, u Hrvatskoj doèekala poternica.

Cvetojeviæ je, kao maloletnik, sa roditeljima izbegao iz Zagreba u Srbiju i od 1991. ¾ivi u Paraæinu. Nekoliko dana pre hap¹enja on je bez problema otputovao u Zagreb, kako bi sredio papire i pripremio svoj povratak u rodni grad.

Inaèe je aktivista Centra za komunikaciju Pravda i upravo se ta nevladina organizacija anga¾ovala na njegovom brzom oslobaðanju.

Predsednik Centra Dragan Sekuloviæ ka¾e za B92 da su u tome pomogli i Srpsko narodno vijeæe i njegov predsednik Milorad Pupovac, a na inicijativu Specijalnog tu¾ila¹tva za ratne zloèine u Beogradu.

Odmah po¹to je pu¹ten iz zatvora, Cvetojeviæa je primio hrvatski vicepremijer Slobodan Uzelac. On je ocenio da je pritvaranje Cvetojeviæa oèigledno posledica ranijeg odnosa prema izbeglicama, koji jo¹ nije prevladan.

Sa¹a Cvetojeviæ izjavio je da ga policajci nisu tukli, ali da su se posle hap¹enja "cinièno smejali".

Cvetojeviæ je na konferenciji za novinare u Paraæinu, gde je danas stigao, rekao da ga je policija prebacila u Zagreb, gde je sa lisicama na rukama izveden pred istra¾nog sudiju.

On je kazao da je pred sudijom rekao da se ne oseæa krivim i da je objasnio da je vojsku slu¾io u Srbiji i ima dvojno dr¾avljanstvo. Cvetojeviæ ima 34 godine, a iz Hrvatske je izbegao kada je imao 17 godina.

"Kada su srpski mediji objavili da sam uhap¹en, posle drugog odlaska kod sudije ja sam osloboðen", kazao je Cvetojeviæ.

On je istakao i da ga u Hrvatskoj terete za period kada je izbegao, a nije se odazvao da slu¾i vojni rok pa ga je ®upanijski sud u Zagrebu osudio na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine a poternicu je raspisao jo¹ 1995. godine.

Cvetojeviæ je u Zagreb i¹ao da vidi prijatelje i mesto gde je nekada stanovao, a zatim izgubio stanarsko pravo nad tim stanom. Najavio je dalju borbu pred sudom za povratak stana u Zagrebu, ali je naveo da æe razmisliti da li æe ikad vi¹e kroèiti na tlo Hrvatske.


--

:wall: :wall: :wall: