Francuska æe raditi preko 35 sati?

Started by Bred, 18-06-2008, 18:18:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Pariz -- Francuska vlada danas je usvojila plan koji æe omoguæiti kompanijama da zaobiðu pravila o 35-èasovnoj radnoj sedmici i da se radi vi¹e.

Plan je najnoviji u nizu napora da se poni¹ti sporni zakon o radnom vremenu, koji je pre 10 godina donela socijalistièka vlada. Zaposleni u javnim slu¾bama krenuli su u ¹trajk dok sindikalni aktivisti demostriraju ¹irom Francuske protiv mera.

Prema novom predlogu, vlada æe zadr¾ati zakonsko ogranièenje radnih sati, ali æe dozvoliti kompanijama da se o vremenu na radu sporazumevaju sa zaposlenima.

Predsednik Nikola Sarkozi ka¾e da je zakon o 35 sati gre¹ka, ali nije zatra¾io njegovo ukidanje. Francuska èuva svoje socijalno shvatanje radnog vremena i drugih sliènih mera, ¹to je dovelo poslednjih godina u skukob sa ekonomski liberalnijim dr¾ava EU oko zakonskih mera.


b92



:news:
Francuska: Du¾a radna nedelja
| Izvor: Tanjug
Pariz -- Novim zakonom o zapo¹ljavanju, u Francuskoj se ukida 35-èasovna radna nedelja.

Vladajuæa stranka desnog centra Unija za narodni pokret (UMP) predsednika Nikole Sarkozija obezbedila je veæinu u parlamentu za usvajanje tog zakona. Kako su preneli francuski mediji, zakon - koji bi mogao da stupi na snagu veæ u avgustu - omoguæiæe kompanijama da same odreðuju maksimalni broj radnih sati svojih zaposlenih.

Zakonom je takoðe predviðeno utrostruèenje maskimalnog broja prekovremenih sati i moguænost "zamene" slobodnih dana za veæu platu.

Tom reformom je, kako komentari¹u mediji, ukinuta jedna od poslednjih mera koje su definisale period vladavine socijalista.

Radna nedelja je u Francuskoj 2001. gdoine skraæena na 35, sa dotadasnjih 39 sati.

b92