Policija uvodi rigorozne kontrole na drumovima

Started by Bred, 18-06-2008, 18:32:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: P. Velièkoviæ |

Zbog serije saobraæajnih nesreæa sa tragiènim ishodom u saobraæajnoj policiji upaljen je alarm za uzbunu. Kontrola na srpskim drumovima æe se pojaèati i naroèito zbog poèetka sezone odmora, kada se oèekuje velika gu¾va prema turistièkim destinacijama, a policija æe u kontroli vozaèa koristiti i nova vozila bez obele¾ja sa radarima i digitalnim kamerama.

Za manje od 24 sata na beogradskim ulicama poginulo je troje ljudi. U motor Dejana Male¹eviæa (32) iz Beograda, na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Ulice tre¹njin cvet, udario je „jugo“, za èijim volanom je bio Vladimir M. (35) iz Beograda. U Bulevaru despota Stefana Nenad Markoviæ iz Krnjaèe svojom „hondom“ zakucao se u „opel“. Pao je, glavom udario u beton, a kako nije imao kacigu, zadobio je te¹ke povrede i preminuo. Treæa je ¾rtva tragiènog dana je devetnaestogodi¹nji Slobodan Kuga, suvozaè u „opelu“ koji se zakucao u banderu u Ustanièkoj ulici.
U Srbiji gotovo svakog dana gine po jedan vozaè ili motociklista. Vesti o saobraæajnim nesreæama danima pune stupce novina i u crno zavijaju desetine graðana Srbije. Brza vo¾nja, alkohol, nepropisno preticanje, najèe¹æi su uzroci tragedija, a nadle¾ni se sla¾u u oceni da „put na groblja“ vodi preko ukupno niske saobraæajne kulture, lo¹e zakonske preventive i puteva koji su daleko od evropskog standarda.
Od poèetka godine na srpskim drumovima dogodilo se 25.757 saobraæajnih nesreæa u kojima je poginulo 325 osoba, dok je 8037 ljudi povreðeno. Stanje na beogradskim ulicama takoðe je alarmantno jer se u prvih pet meseci 2008. dogodilo 9.924 nesreæa u kojima je ¾ivot izgubila 61 osoba, dok je 1.739 povreðeno. U pro¹loj godini registrovano je 1,5 miliona saobraæajnih prekr¹aja. Iako je broj poginulih na srpskim putevima manji za 14 odsto, a povreðenih za ¹est odsto u odnosu na isti period pro¹le godine, podaci o broju nastradalih su zastra¹ujuæi. Stojadin Jovanoviæ, naèelnik saobraæajne policije MUP Srbije, ka¾e za „Blic“ da su glavni uzroci nesreæa su prevelika brzina, alkohol, nepropisno preticanje i umor vozaèa.
- Neprilagoðena brzina uslovima puta uzrok je treæine svih saobraæajnih nesreæa i polovine nesreæa u kojima je bilo poginulih - navodi Jovanoviæ. Nedavnom kontrolom teretnih vozila koju je na putevima od Grèke do Irske sprovela Asocijacija saobraæajnih policija Evrope utvrðeno je da Srbija zauzima neslavno prvo mesto po nepo¹tovanju ogranièenja brzine vo¾nje, èak 149. Podatak da se na drugom mestu nalazi Nemaèka sa samo 20 prekoraèenja dovoljno govori.
Vo¾nja pod dejstvom alkohola takoðe je opasna i mo¾e biti kobna. Graðani Ni¹a jo¹ pamte nesreæu 29. maja kada je pijani kamiond¾ija, kome je izmereno 2,16 promila alkohola u krvi, u Bulevaru cara Konstantina ubio Ivana Miliæa (45), Bojana Dimitrijeviæa (30) i Zvonka Miladinoviæa (46), a zatim udario u parkirani d¾ip.
- Èetvrtina saobraæajnih nesreæa indirektno je povezana sa alkoholom. Opasno je kada se popije i jedna èa¹ica, a kamoli kada se vozi pijan. Alkohol smanjuje moæ opa¾anja i usporava reakcije, èime vozaèi izla¾u riziku i sebe, ali i druge uèesnike u saobraæaju - obja¹njava Jovanoviæ.
On upozorava da na srpskim putevima ima mnogo opasnih deonica, kao i skoro asflatiranih puteva bez adekvatne za¹titne ograde, a ima mnogo mladih vozaèa koji voze brze automobile, a nemaju dovoljno iskustva.
- Vozaèima savetujem da pre polaska na odmor provere vozilo i da krenu odmorni. S obzirom na visoke temperature, br¾e doðe do umaranja i pada koncentracije. U tim situacijama treba se zaustaviti i osve¾iti. Naravno, striktno treba po¹tovati ogranièenja brzine - savetuje vozaèe Stojadin Jovanoviæ. Kao jednu od mera za smanjenje broja nesreæa, Jovanoviæ navodi poveæanje svesti kod vozaèa:
- Mora se raditi na preventivi. Saobraæajna kultura nam je na niskom nivou, a ona se stvara od vrtiæa.

Do kraja 2008. novi zakon
Struènjaci predviðaju da bi novi Zakon o bezbednosti saobraæaja znaèajno uticao na smanjenje saobraæajnih nesreæa.
- Na izradi zakona radili su MUP i Ministarstvo za infrastrukturu uz pomoæ Saobraæajnog fakulteta i u njemu æe biti mnogo novina. Zakon æe po formiranju resornih ministarstava biti poslat na usagla¹avanje i oèekujem da æe biti usvojen do kraja ove godine - ka¾e Stojadin Jovanoviæ.

blic