Bez superaparata protiv raka

Started by Bred, 21-06-2008, 18:43:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Politika
Beograd -- Ministarstvo zdravlja odustalo od nabavke dijagnostièkih aparata "sajber-najf" i "gama najf" koji se koriste za direktno uni¹tavanje metastaza, pi¹e "Politika".

Klinièki centar Srbije ipak neæe dobiti savremen dijagnostièke aparate za zraèenje "sajber-najf" i "gama najf", koji u roku od nekoliko minuta daju sliku zdravlja pacijenta na osnovu koje mo¾e najbr¾e i najbolje da se preduzme leèenje.

U Ministarstvu zdravlja ka¾u da su razmatrali pitanje nabavke ovih ureðaja, ali da se od toga za sada odutalo zbog nedostatka bud¾etskih sredstava. Istovremeno navode napominju da æe 2009. godine ponovo biti razmatrana potreba za kupovinom ovih ureðaja.

Struènjaci, ipak, smatraju da bi se ulaganje u ove aparate vrlo brzo isplatilo jer bi, umesto da putuju u susedne zemlje, oboleli od raka imali na raspolaganju ureðaje za takozvano ciljano kompjuterizovano zraèenje i direktno uni¹tavanje metastaza tumora bilo od neprocenjive koristi u leèenju pacijenata obolelih od raka.

Dosada¹nja istra¾ivanja su pokazala da je "sajber-najf" daoodliène rezultate kod onih koji su imali metastaze u pluæima, jetri, kostima ili bubrezima, a "gama-najf" kod onih koji su imali metastaze na mozgu.

b92

--

:F :batina :nonono:

zoranl

gde se moze leciti sajber-najfom?

Bred

nastavak gornjeg teksta ...

– Znam da je bila u planu nabavka tih ureðaja, ali mi nisu poznati detalji zbog èega do toga nije do¹lo. Mislim da je Srbiji neophodan barem jedan takav aparat, pa makar ga nabavili i privatnici sa kojima mo¾e da se sklopi ugovor o kori¹æenju – objasnio je dr Vladan ©ubareviæ, èlan Gradskog veæa zadu¾en za zdravstvo.

Najbli¾i medicinski centar gde na¹i graðani odlaze na tretman aparatom „gama-najf” je Zagreb, a prof. dr Miodrag Rakiæ, direktor Instituta za neurohirurgiju KCS, ka¾e da „sajber-najf” postoji u Nemaèkoj, SAD i jo¹ nekim zemljama.

– KCS ne raspola¾e novcem za samostalnu nabavku dobara od kapitalnog znaèaja, a ukoliko se za neki ureðaj uka¾e potreba tu su Ministarstvo zdravlja i RZZO. Razgovaralo se o kupovini oba aparata, koji fokusiranim zraèenjem mogu da leèe razne tumore u mozgu i drugim delovima tela, bez anestezije i potpuno bezbolno. Mo¾e se s pravom reæi da takvi aparati predstavljaju napredak u medicini – istakao je dr Rakiæ.

Na¹ sagovornik napominje da se ureðaji ne mogu upotrebljavati ba¹ kod svih tumora, jer ima dosta situacija gde su operacije neophodne, ali da su znaèajni za nepristupaène zone, recimo u mozgu.

– Aparati su istovremeno i vrlo komercijalni. Najjevtiniji tretman u Zagrebu je 7.000 evra, a u drugim centrima i vi¹e. Prema na¹im procenama, aparat „sajber najf” bi za dve do tri godine mogao sam sebe da isplati i donese profit, jer bi po svemu sudeæina preglede dolazili pacijenti iz drugih okolnih dr¾ava – dodao je dr Rakiæ.

D. Davidov-Kesar
politika

Adonis_Vernalis

#3
Koliko su gospoda iz prethodnog saziva Skupstine medjusobno laptopova sebi dodelile? Pomnozite broj poslanika veleprodajnom cenom jednog laptopa, pa cete iz proizvoda te slozene matematicke radnje videti da se ipak moglo... a ne, ipak se nije moglo. Ne u ovoj zemlji, jer to, jednostavno, nije uobicajeno. Semafor se u ovoj zemlji na kriticnu raskrsnicu postavlja tek kada na njoj izgine dovoljan, ubedljiv broj ljudi.

Evo nadleznom Ministarstvu jos jedna tema za razmisljanje. Nadam se da to neko od njih cita:

[wiki=]http://en.wikipedia.org/wiki/Hifu[/wiki]

Ko bude bio dovoljno dokon da clanak procita do kraja, uvidece listu referenci. A u toj listi krs radova, ciji su autori bar 80 % sa kineskog govornog podrucja. O da, skeptici ce reci: jeste, ali to su sve Kinezi koji zive i rade u Americi. Moze biti. Ali, ovaj profa je jos 2001. godine boravio u Kini i, citajuci zidne novine (kineski specijalitet, vrlo sladak i zarazan - China Daily, izdanje na engleskom, da budem sasvim precizan) saznao da su jos u aprilu/maju te godine Kinezi izvezli i u Univerzitetsku bolnicu u Oksfordu dopremili jedan HIFU uredjaj. Osim ako ne lazu. Lazu li, Kinezi?

Inace, HIFU je High Intensity Focused Ultrasound, dakle: fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta.

Retorsko pitanje: ako je jedan profa sa lekovitog bilja (a tada sam jos asistentom bio) iz clanka objavljenog u obicnim dnevnim novinama saznao za postojanje takve skalamerije, onda cemu sluze sve te silne ambasade, konzulati, predstavnistva ova ili ona? Njima su te informacije morale biti dostupne bar 6 meseci pre nego sto su Kinezi izracunali da je pametno plasirati taj novinski clanak. A zasto nisu? Metoda nije odobrena od strane FDA?! Ma, da.

Ili, jednostavno, nisu radili svoj posao?  :shock

Enea

Quote from: Bred on 21-06-2008, 18:43:00
Izvor: Politika

Klinièki centar Srbije ipak neæe dobiti savremen dijagnostièke aparate za zraèenje "sajber-najf" i "gama najf", koji u roku od nekoliko minuta daju sliku zdravlja pacijenta na osnovu koje mo¾e najbr¾e i najbolje da se preduzme leèenje.




KC ne trebaju aparati.
Onkologija u Pasterovoj nije u okviru KC.
[greshka novinara politike]


@ Adonis
"Za sve je potrebno vreme.." =p

ðurða

 Mi smo nebeski narod pa nam izgleda ni superaparati nisu potrebni  :nene: