Turisti i dalje te¹ko do vize

Started by darusaz, 22-06-2008, 08:15:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Београд -- Према подацима амбасада земаља које припадају Шенгену, чак 80 одсто грађана Србије има право да за ове земље добије бесплатну визу, али не и туристи.



Међутим, једина олакшица за туристе из Србије је могућност да за Грчку и Шпанију путују преко групне визе. Од ове године, грчка амбасада ове визе не наплаћује, док је за Шпанију цена за целу групу пет хиљада динара. У грчкој амбасади очекују да ће ове године издати око 350 хиљада виза. У конзулату дневно обраде око 3.000 захтева, од чега су две трећине групне визе.

Грчка амбасада, која као и још 16 земља Шенгена одређеним категоријама даје бесплатно визе, одлучила је да од ове године не наплаћује ни визе за групна путовања.

"Нажалост, иако подржавамо либерализацију визног режима за туристе из Србије, визе и даље постоје и више од 3.000 хиљаде људи мора да прође кроз наш конзулат. Ми покушавамо да свим тим људима олакшамо поступак, недавно смо одобрили бесплатне визе за све који путују на групну визу и за све млађе од 18 гдина. Наравно, постоје бесплатне визе и за остале категорије, и више од 70 одсто туриста ће отићи у грчку не плаћајући визу", каже портпарол амбасаде Грчке, Аристотелис Папагеоргиу.

Ипак у туристичким агенцијама путницима који иду у Грчку и даље се за трошкове визирања наплаћује до десет евра.

"Ради се о томе да агенција мора да запосли додатни број људи посебно у сезони, који ће радити на припреми и обради докумената. Постоји реалан трошак доласка у амбасаду, јер агенције нису само из Београда, то је тај минимум трошкова који је далеко мањи него што би имао сваки појединац да сам иде", објашњава директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута), Радисав Станковић.

Студенти, научници, новинари, млађи од 25 година, као и они који иду у посету рођацима имају право на бесплатне визе 17 земаља Шенгена.

Међутим, грађани кажу да олакшице и даље не осећају, а за туристе олакшица, сем могућности добијања групне визе за Грчку и Шпаније, ни нема.

"Визне олакшице не погађају категорије којима су најпотребније, а то су туристи, оне су дате тако да путници који иду туристички углавном немају олакшице", каже Дејан Стевановић из туристичке агенције Калодукас.

Цена визе за Грчку, Италију и Француску је 35 евра, за Шпанију нешто више од 33, док је за Бугарску бесплатна. Визе за Турску и Египат добијају се на граници, и коштају 15, односно 14 евра.

Према анкетама које ради Национална асоцијација туристичких агенција најтраженије дестинације за туристе из Србије уколико се промени визни режим, уместо Грчке, следеће године могле да буду Шпанија и Француска.

(izvor RTV B92)

Enea

Moji roditelji su bukirali preko neta nesto u Grchkoj, uplatili 30%, dobili vaucher-garantni list, sakupili sva dokumenta, zakazali razgovor tj predaju doc u ambasadi. U Grchkoj letuju 20 godina. Odbijeni su za veze jer su morali na vaucheru da imaju pechat grchke policije.. Pa vi vidite..
Znachi problemje i turistichku dobiti, a tek neku drugu.. Dobijam zelju da sa prvom sledecjom vizom koju dobijem odem i ne vratim se nikada.