Znaèaj besplatne pravne pomoæi

Started by Bred, 22-06-2008, 15:35:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Politika
Beograd -- Besplatna pravna pomoæ u Srbiji za sada postoji samo u op¹tinama i nevladinim organizacijama, a uskoro bi trebalo da profunkcioni¹e na dr¾avnom nivou, pi¹e "Politika".

Informisanje graðana o ovoj moguænosti neophodno je i zato ¹to je, govori iskustvo, najvi¹e koriste oni koji su "uèeni” da kriju svoju muku i upozoravani da na njihovu stranu neæe stati niko, a ponajmanje dr¾ava i njeni sudovi.

Prema podacima Fonda za pravnu pomoæ Programa za razvoj UN (UNDP) koji podr¾ava razvoj besplatne pravne pomoæi u Srbiji, nju mahom tra¾e samohrane majke, a u slu¾bi besplatne pravne pomoæi op¹tine Novi Beograd, ka¾u da je sve vi¹e onih koji se ¾ale na kr¹enje ugovora o radu. Pored njih, u one kojima je takva pomoæ najpotrebnija, spadaju Romi i izbeglice.

Posle porodiènog prava, najvi¹e problema ovim ljudima zadaju pravo na imovinu, na stanovanje ili na penzijsko i invalidsko osiguranje.

Suprotno obilju raznolikih problema, u op¹tinskim slu¾bama pomoæi ima malo zaposlenih, najèe¹æe jedna ili dve osobe, pa su primorani, protivno profesionalnim obièajima, da postanu struènjaci za sve ostale oblasti prava.

Pre raspisivanja izbora najavljivano je da æe uskoro biti zavr¹en nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoæi, a planirano je da u skup¹tinsku proceduru uðe na jesen.

b92