D¾imi Hendriks

Started by nasty girl, 22-08-2006, 11:05:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nasty girl



D¾oni Alen Hendriks (Johnny Allen Hendrix) roðen je 27. novembra 1942. godine u Sijetlu. Ne¹to kasnije otac mu je promenio ime u D¾ejms. D¾imi Hendriks smatra se jednim od najveæih gitarista svih vremena. Poznat je i po tome ¹to je svirao i levom i desnom rukom.

Veæ u ¹koli je svirao u nekoliko R&B bendova, mada bez veæih uspeha. Posle ¹kole odlazi u armiju, gde upoznaje Bilija Koksa, sa kojim kasnije ostvaruje odliènu saradnju. Po povratku iz vojske, D¾imi poèinje da gradi karijeru gitariste. Najpre je nekoliko godina svirao u razlièitim bendovima, kao ¹to su "Impressions", "Sam Cooke", "Valentinos", "Isley Brothers", "Little Richard" i drugi, da bi nakon toga osnovao bend "Rainflowers", kome je kasnije promenio ime u "Jimmy James And The Blue Flames".

Po preporuci biv¹eg basiste Animals-a, D¾imi odlazi u London, gde zajedno formiraju nov trio, koji je svojim prvim albumima osvojio veliki broj nagrada i visoke pozicije na top-listama. Karakteristièan po svojoj frizuri, sviranju sa gitarom iza leða, izmeðu nogu, le¾eæi na podu, uz mno¹tvo za to vreme skandaloznih vizuelnih efekata, D¾imi je gradio svoju karijeru na pomalo kontroverzan naèin.

Hendriksov nastup sa grupom "Experience" na jednom koncertu u Americi ostao je upamæen po tome ¹to je D¾imi gitaru svirao zubima, a potom je polio benzinom i zapalio. Poslednjih godina svoga ¾ivota formira sa Bilijem Koksom èuveni "Band Of Gypsies", koji je, meðutim, kratko trajao.

Devojka ga je 18. septembra 1970. godine na¹la mrtvog u stanu. Ustanovljeno je da se D¾imi ugu¹io udisanjem otrovnog gasa. Do danas se ne zna kako je do toga do¹lo. Jedan D¾imijev prijatelj tvrdio je da poseduje njegovu opro¹tajnu poruku, ali ta informacija nikada nije ozvanièena.

Danas u Sijetlu postoji Muzej D¾imija Hendriksa, koji jo¹ uvek nije u potpunosti zavr¹en.

Nagflar_the_Sinner

Jimi Hendrix, Mitch Mitchel i Noel Redding su bili Xplozivni trio... Mislim cudo je to sto su samo zajedno uspeli toliko, ni jedan drugi muzicar se nije toliko uklopio sa Jimijem kao ova dvojica('toliko' u smislu da je najveci uspeh 'Jimi Hendrix experience' - a bio dok su bili u ovom sastavu). Moze se reci da su komunicirali na nivou visem od profesionalnog... DA, jos kad se u pricu ubaci neki asid.....
.grins.

Sto se tice muzickih doprinosa, potrebno je samo reci da je Jimi prakticno otkrio distorziju, u smislu da elektricne gitare nisu imale takav zvuk pre njega i njegovih eksperimenata sa gitarom, magnetima i pojacalima. Pa i cinjenica da su mu svirke trajale u proseku 40 - 45 min. zato sto mu pukne pojacalo, zvucnici produvaju ili tako nesto vec, sve zbog ekstremnog forsiranja gitare, naravno za to vreme.

Sve sto mozemo reci je: Thank, Jimi, U're the king!