Manje interesovanje za Crnu Goru

Started by Bred, 30-06-2008, 16:13:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Blic
Beograd -- Ove sezone turisti u Srbiji manje su zainteresovani za destinacije u Crnoj Gori i sve vi¹e se okreæu Grèkoj, Turskoj i Egiptu, pi¹e "Blic“.


U turistièkim agencijama tvrde da je jedan od glavnih razloga za pad interesovanja to ¹to je u Crnoj Gori ovog leta poskupeo sme¹taj. Pored toga, kao razlozi za slabiju posetu crnogorskom primorju navode se i lo¹i putevi, zabrana uno¹enja namirnica u tu zemlju i novouvedene takse.

Pomoænica crnogorskog ministra turizma Jelena Paoviæ za "Blic“, meðutim, ka¾e da nema razloga za zabrinutost i da zbog velikih gu¾vi Crna Gora menja turistièku strategiju. Naime, prema njenim reèima, plan je da se kvalitetnijom ponudom smanje gu¾ve na primorju, a prihod od visokoplate¾nih gostiju biæe isti.

b92

bibi

Nije ni cudo kad je veliki broj njih digao cenu smestaja 100% u odnosu na proslu godinu.Za taj novac moze cak i u Spaniji da se letuje.

Pomamili se za zgrnu veliki novac,posto su prosle godine bile ogromne guzve.Puci ce im sezona...... :wink:

Keleraba

pa sad im mi vise nismo potrebni, dovoljno su se obogatili na nama pa ce sada da predju na "visokoplatezne goste".... :namcor

makica

Cula sam da je u Crnoj Gori neka epidemija meningitisa???  :shock

bibi

Quote from: Keleraba on 01-07-2008, 10:48:45
pa sad im mi vise nismo potrebni, dovoljno su se obogatili na nama pa ce sada da predju na "visokoplatezne goste".... :namcor

Sto je najbolje i Rusi su poceli da im otkazuju,a oni spadaju u "visokoplatezne" turiste. :wink:

Quote from: makica on 01-07-2008, 11:54:34
Cula sam da je u Crnoj Gori neka epidemija meningitisa???  :shock

Da,virusnog. :ohwell:

ðurða

to æe im sigurno doneti visokoplate¾ne goste-hehehehehehehe- :run

philoserbiana

danas sam cula na tv da dnevno sa glavne autob.stanice u bg polazi 40 autobusa na more,32 na crnogorsko,8 na hrvatsko primorje...kazu da odlicno ide prodaja karata... :cvet

Bred

pa mi se nikad necemo opametiti.
a jezim se kad cujem  komentare pojedinih cgoraca da su uveli taksu da bi se otarasili sirotinje i sitne  boranije ...

:wall: :wall: :wall: :wall:
:K
:siza:

bibi

Quote from: philoserbiana on 01-07-2008, 16:28:47
danas sam cula na tv da dnevno sa glavne autob.stanice u bg polazi 40 autobusa na more,32 na crnogorsko,8 na hrvatsko primorje...kazu da odlicno ide prodaja karata... :cvet

Ima dosta ljudi,sto Crnogoraca sto drugih,koji imaju dole kuce i stanove,a i dosta ljudi sa malom decom idu tamo,jer im je najblize ili zato sto ne znaju npr. engleski,pa bi se teze snasli u nekoj drugoj zemlji. :hm

Bred

U Crnoj Gori boravi 58.000 turista, 1% vi¹e nego pro¹le godine

Neboj¹a Red¾iæ

Budva bi od renoviranja vodovoda trebalo da vidi i ekonomsku i ekolo¹ku koristU Crnoj Gori boravi 58 hiljada turista, tek jedan odsto vi¹e nego u istom periodu pro¹le godine, saop¹teno je iz crnogorske Nacionalne turistièke organizacije. Turistièki poslenici se pitaju da li je slaba posjeta uzrokovana visokim cijenama, ili je interesovanje visokoplate¾nih gostiju za Crnu Goru presahlo.

Iz Nacionalne turistièke organizacije saop¹tili su da u Crnoj Gori boravi deset hiljada turista vi¹e nego pro¹le sedmice, kada je prvi put od poèetka godine zabilje¾ena manja posjeta u odnosu na uporedni pro¹logodi¹nji period.

Iz NTO je saop¹teno da se najveci broj ¾albi gostiju odnosi se na buku usljed preglasne muzike u ugostiteljskim objektima, neèistoæu na prilazu pojedinim pla¾ama, naplatu parkinga i graðevinske radove.

Turisti su hvalili unaprijeðenu putnu infrastrukturu iz Srbije, naroèito na dionici od Kola¹ina do Podgorice.

Uprkos nastojanju turistièkih radnika da od ove godine forsiraju razvoj elitnog turizma, gosti na budvanskoj rivijeri biraju jeftinije pansione u privatnom smje¹taju, a izbegavaju skupe hotelske kapacitete.

Prema podacima Turistièke organizacije Budva, na podruèju budvanske Op¹tine trenutno boravi skoro 29 hiljada gostiju, od èega stranci èine 92 odsto ukupnog broja gostiju.

Oni navode da je u hotelima smje¹teno 11,94 hiljede gosta ¹to je tri odsto manje nego pro¹le godine u isto vrijeme.

U privatnom smje¹taju je 12,7 hiljada gostiju, 30 odsto vi¹e nego pro¹le godine.

Turista sa "dubokim d¾epom", ovog ljeta je manje nego pro¹le godine, a pojedini elitni hoteli u Beèiæima su poluprazni.

Turisti koji doðu u Budvu, kad saznaju kolike su cijene, nastavljaju put prema barskoj rivijeri gdje je ljetovanje upola jeftinije.

voanews.com

philoserbiana

sve moje koleginice odose u crnu goru  :K

Enea


katarina

Jel? Ja sam dobro prosla. Sad kada nije dole guzva, CG je jos lepsa!

Bred

Pogre¹na strategija
Autor: Baæo Æetkoviæ | Blic

Protekla turistièka sezona u Crnoj Gori pukla je, narodski reèeno, naèetvoro, nedvosmislena je ocena svih iskusnih turistièkih radnika. Pla¾e, pogotovo one ispred elitnih hotela, ceo jul zvrjale su gotovo prazne, a tako je bilo veæim delom i u avgustu.

Da je reè o primeni nove strategije nazvane „manje gostiju - vi¹e para“ prvi se dosetio premijer Milo Ðukanoviæ, objasniv¹i da se „neviðenih patnji moraju spasti motorizovani turisti, zbog saobraæajnih zagu¹enja i malog broja parking mesta“. Srpski turisti, najèe¹æi i najmasovniji gosti svih proteklih decenija, time su oterani sa crnogorske obale i masovno su oti¹li u Grèku, Tursku, Egipat i Tunis.

Iskusni turistièki radnici ocenjuju da je nedolazak srpskih turista jedan od glavnih uzroka lo¹e sezone.
Jedan dugogodi¹nji ugostitelj iz Herceg Novog, koji je pristao samo da ga citiramo, kao uzrok lo¹e posete upravo navodi masovni bojkot turista iz Srbije.
- Na brzinu smi¹ljena „po¹tapalica“ o promeni strategije u turizmu odrazila se kao ¹tetna za prihod od turizma i celokupan imid¾ crnogorskog turizma. Strategija se ne menja preko noæi, nego je to vi¹edecenijski proces. Srpski turisti bili su najmasovniji svih ovih godina za nama. Prema nazovistrategiji, èovek proseènih primanja, kako iz Srbije tako i iz Crne Gore, za ovog ¾ivota mora neæe gledat - ka¾e on.
Ulcinjanin koji ¾ivi od turizma, bio je veoma o¹tar u prièi o ovoj sezoni takoðe tvrdeæi da je sasvim krahirala.
- Nema kuæe u Ulcinju koja nije kod banke zadu¾ila kredit da obnovi i osavremeni turistièke kapacitete. Bilo je ¾alosno da Ulcinj, koji prima bar 100.000 turista, nije pre¹ao 20.000 nijednog dana. Odakle sada da vratim kredit? Gde su im ti gosti, osim ako se nisu kupali noæu kao vilenjaci i krijuæi se?! Pa u Budvi je krevet na noæ ko¹tao 35 evra. Zar to nije antipropaganda turizma? - ka¾e on razoèarano.
Turistièka taksa, zabrana uno¹enja hrane i eko-taksa bile su veoma „efikasne“ u enormnom smanjenju broja gostiju. Tu su i previsoke cene, èesta iskljuèenja struje i vode, ¹to je kulminiralo tokom avgusta, kao i drugi propusti, poput stomaènog virusa kojem su podlegle i mnoge porodice iz Srbije koje su letovale u Boki Kotorskoj.
U drugoj polovini avgusta, broj turista iz Srbije neznatno se poveæao, pa su svi turistièki centri i nacionalna turistièka organizacija neprekidno bombardovali javnost kako je broj turista za nekoliko procenata veæi nego u istom periodu prethodne godine.
Jelena Paoviæ, portparol i prvi saradnik ministra turizma, veæ na prvo pitanje o lo¹oj letnjoj sezoni poziva se na statistiku, tvrdeæi da je sezona bila beriæetna.
- Vlada Crne Gore je 2001. godine usvojila master plan - strategiju razvoja turizma do 2020. ©to se tièe tr¾i¹ta Srbije, i ove godine u ukupnoj strukturi turista oni zauzimaju znaèajno mesto sa uèe¹æem oko 42 odsto jer je za sedam meseci ove godine Crnu Goru posetilo 222.000 srpskih turista, odnosno 13 odsto vi¹e u odnosu na pro¹lu godinu. Srpsko tr¾i¹te æe za nas biti i ubuduæe va¾no - ka¾e Paoviæeva.
Manje gostiju - vi¹e novca u turistièkoj kasi, opravdala je novu turistièku strategiju koja se, naravno, ne mo¾e proveriti, a postoje i sumnje o ¹telovanju broja gostiju.
- Kada su u pitanju finansijski pokazatelji, za prvih osam meseci ove godine od turizma je ostvaren prihod od oko 404 miliona evra, ¹to predstavlja rast od 7,4 odsto za isti period u odnosu na prethodnu godinu - odgovara Jelena Paoviæ.
Ali nije potrebno biti veliki struènjak i proæi kroz Budvu i Herceg Novi, na primer, pa videti koliko je gostiju na pla¾ama i ulicama.

Bez promena preko noæi
- Nijedna kvalitetna promena ne mo¾e se desiti preko noæi, pa tako ni Crna Gora ne mo¾e odmah postati visokokvalitetna destinacija. Svetski poznati igraèi „Aman Resorts“ i „Four Seasons“ spadaju meðu tri najpoznatije kompanije na svetu u oblasti turizma, to su uvideli i veruju u perspektivu i uspeh crnogorskog turizma èim su odluèili da ovde zapoènu svoju delatnost - ka¾e Jelena Paoviæ.
Ali ¹ta reæi na èinjenicu da Sveti Stefan ne radi dve godine otkada ga je preuzeo upravo „Aman Resorts“.

Najèe¹æe ¾albe
- iskljuèenja vode
- nesnosna buka do kasnih noænih sati
- nedostatak parking prostora i skup parking sat, kao i odno¹enje vozila paukom iako je parkirano da ne ometa normalno odvijanje saobraæaja
- neljubaznost i lo¹ kvalitet ponude u pojedinim kafiæima i restoranima

---
Nista me ne cudi od takve nakaza-drzave, nek izvinu braca cgorci i sestre cgorke ... :K

Nezimerno mi je drago sto su pukli jer ce im svake sledece godine, sve manje  Srba dolaziti ako nastave ovako ...  :batina :dole: :>:

frckica-j

Ovo ¹to se dogodilo je ¾iva istina. Ne vjerujem da bi mi toliko dobri drugovi lagali.

Prije tri godine, trojica mojih prijatelja odluèe da autom odu do Budve. (Iz Bl to vam je vi¹e od 10 sati vo¾nje, busom i 13). I vozili su momci cijelu noæ. I doðu negdje zorom u Budvu. (Negdje mo¾da oko 8). I sjednu negdje u kafanu da popiju kafu. U kafani, samo momak koji èita novine. I èekaju konobara. I èekaju. I èekaju. I pitaju na kraju tog momka gdje je konobar, a on im ka¾e da je to on. "Pa daj, poslu¾i nas!" A on im odgovara: "Pusti me! Vidi¹ da èitam!"  :pljes: