Transplantacija jetre u Vojvodini

Started by Bred, 01-07-2008, 16:19:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Novi Sad -- U novosadskom Klinièkom centru izvr¹ena je prva transplantacija jetre u Vojvodini, saop¹teno je danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

Transplantacija, koja je trajala 16 sati, obavljena je u subotu 28. juna, a jetra je presaðena ¾eni staroj 52 godine, od mladiæa koji je stradao u saobraæajnoj nesreæi.

©ef transplantacionog tima Zoran Milo¹eviæ rekao je da je transplantacija jetre veliki uspeh lekara klinièkog centra, kao i da je postoperativni tok na zadovoljavajuæem nivou.

Lekari Klinièkog centra su vrhunski obuèeni u Japanu i opremljeni najnovijom opremaom za tu vrstu operacija.

Po reèima predsednika Izvr¹nog veæa Vojvodine Bojana Pajtiæa, pokazalo se da su ulaganja od ukupno 5,5 milijardi dinara u vojvoðansko zdravstvo i oko 130 miliona u rekonstrukciju Transplantacionog centra bila opravdana.

“Nema veæe satisfakcije da u trenutku kada prestane va¹ ¾ivot mo¾ete da spasete neèiji drugi ¾ivot”, kazao je Pajtiæ.

Predsednik pokrajinske vlade rekao je i da Izvr¹no veæe podr¾ava akciju zave¹tanja organa Donorske mre¾e Vojvodine "©ansa za novi ¾ivot" i pozvao graðane Vojvodine da zave¹taju svoje organe i popunio donorsku karticu za zave¹tanje organa.

Oko stotinu lekara Klinièkog centra Vojvodine i studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu zave¹tali su u ponedeljak svoje organe, ¾eleæi na taj naèin da animiraju graðane da to urade.

Prema podacima Klinièkog centra, na zdrave bubrege u Vojvodini èeka oko 150 ljudi, a jetra je neophodna za deset pacijenata.

ðurða

svaka èast na uspe¹nom presaðivanju jetre  :cvet