Danska najsreænija zemlja na svetu

Started by Bred, 01-07-2008, 16:35:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Danska je sa demokratijom, socijalnom jednako¹æu i miroljubivom atmosferom najsreænija zemlja na svetu, pokazalo je nedavno objavljeno istra¾ivanje.

Zimbabve, sa politièkim i socijalnim nemirima, najmanje je sreæna zemlja, dok je najbogatija zemlja na svetu, SAD, na 16. mestu.

Ipak, svet postaje sve sreæniji, pokazalo je istra¾ivanje globalne mre¾e nauènika. Oni su ustanovili da su ispitanici iz 45 od ukupno 52 zemlje bili sreæniji 2007. nego 1981. godine.

"Pretpostavljam da postoji jaka veza izmeðu mira i sreæe", ka¾e Ronald Inglhart sa mièigenskog Instituta za sociolo¹ka istra¾ivanja koji je vodio studiju.

On ukazuje da postoji velika povezanost i izmeðu sreæe i demokratije.

"Danska je najsreænija zemlja na svetu po na¹im procenama", naveo je Inglhart u saop¹tenju koje je objavila Nacionalna nauèna fondacija koja je platila istra¾ivanje.

"Danska je prosperitetna - nije najbogatija zemlja na svetu, ali je prosperitetna", dodaje on.

Portoriko i Kolumbija takoðe su visoko rangirane kao i Severna Irska, Island, ©vajcarska, Irska, Holandija i Kanada.

SAD su, uop¹teno gledano, veoma dobra zemlja, ne samo prosperitetna, veæ je tamo relativno visok stepen jednakosti polova, etnièke tolerancije i socijalne raznovrsnosti, a velike su politièke slobode, rekao je Inglhart.

Anketa je obuhvatila 350.000 ljudi koji su rekli da im je najva¾nija odrednica sreæe moguænost da slobodno izaberu naèin na koji æe ¾iveti, ukazuje Inglhart.

b92